Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Νίκη Αδαμίδη, διάσπαση ΔΑΚΕ, καταγγελίες και απουσία ουσιαστικής συζήτησης σημάδεψαν το 38ο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ


 
Δημήτρης Κοιλάκος
Με την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου και των αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ ολοκληρώθηκαν χθες στην Πτολαμαΐδα οι εργασίες του 38ου εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ.
Με βάση τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας, την πρώτη θέση πήρε το ψηφοδέλτιο ΕΑΜΕ – Συνεργαζόμενοι με
επικεφαλής τον απερχόμενο πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Γ. Αδαμίδη, στο οποίο συσπειρώνονται δυνάμεις που προέρχονται από την ΠΑΣΚΕ, καθώς και αυτές που είχαν συμπαραταχθεί με τον πρώην πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Ν. Φωτόπουλο. Το ψηφοδέλτιο αυτό στηρίχθηκε και από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Βέβαια, η  μάχη για την πρώτη θέση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ντέρμπι σε περίπτωση που οι δυνάμεις της ΔΑΚΕ δεν κατέβαιναν διασπασμένες στις εκλογές, καθώς το άθροισμα των ψήφων της ΔΑΚΕ, που έλαβε τη δεύτερη θέση και της «Ενότητας», που πήρε την πέμπτη θέση, είναι ίσο με τα αντίστοιχα της ΕΑΜΕ.
Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, που στήριξαν το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Συνεργασίας.
Στην τέταρτη θέση, σε ισοψηφία με την «Ενότητα», βρέθηκε το Ανεξάρτητο Ενωτικό Ψηφοδέλτιο.
Στην πέμπτη θέση βρέθηκε η Αγωνιστική Ενότητα (συγκροτείται από συνδικαλιστές που πρόσκεινται σε ΛΑΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ), ενώ η Ανεξάρτητη Κίνηση (συγκροτείται από δυνάμεις που πρόσκεινται στους ΑΝΕΛ) δεν εξέλεξαν μέλος στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ.
Η κατανομή ψήφων, εδρών και αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ
Ενωτικό Αγωνιστικό Μέτωπο – συνεργαζόμενοι: 87 ψήφοι - 13 έδρες – 6 αντιπρόσωποι
ΔΑΚΕ: 75 ψήφοι - 11 έδρες – 5 αντιπρόσωποι
Αγωνιστική Συνεργασία (ΠΑΜΕ): 14 ψήφοι - 2 έδρες – 1 αντιπρόσωπος
Ανεξάρτητο Ενωτικό Ψηφοδέλτιο: 12 ψήφοι - 2 έδρες – 1 αντιπρόσωπος
Ενότητα: 12 ψήφοι - 2 έδρες -
Ε.Π.Α.Δ. Αγωνιστική Ενότητα ΔΕΗ: 6 ψήφοι - 1 έδρα
Ενιαία Ανεξάρτητη Κίνηση ΔΕΗ: 5 ψήφοι
Θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρεία ο Αδαμίδης
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο Γ. Αδαμίδης δήλωσε ότι προτίθεται να επαναδιεκδικήσει την προεδρεία της ΓΕΝΟΠ.
«Οι συνάδελφοι έδειξαν εμπιστοσύνη απέναντι στην εμπιστοσύνη της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Σε πολύ ομαλή κλίμα έκλεισαν οι κάλπες, καταφέραμε να κερδίσουμε μια έδρα, αυξάνοντας τις δυνάμεις μας από 12 σε 13, ενώ οι ΔΑΚΕ απώλεσε μια έδρα. Αυτό όμως δεν λέει τίποτα, γιατί σε απόλυτη συνεννόηση και συνεργασία κάναμε ότι κάναμε το 2014 και το 2015, δείχνοντας ένα αγωνιστικό παρόν και το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε», δήλωσε ο κ. Αδαμίδης, για να προσθέσει ότι θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, λέγοντας πως θα υπάρχει συνέχεια χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Ο κ. Αδαμίδης σημείωσε ότι από ιδρύσεως της ΓΕΝΟΠ συνηθίζεται η πρώτη δύναμη να παίρνει τη θέση του προέδρου, η δεύτερη του γραμματέα κ.ο.κ. «Οι συναγωνιστές μου στο ψηφοδέλτιο έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου. Και με τις άλλες δυνάμεις θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για ό,τι μέλλει γενέσθαι», συμπλήρωσε ο Γ. Αδαμίδης.
Αντιπαραθέσεις μακριά από την ουσία των εξελίξεων
Πάντως, το συνέδριο σημαδεύτηκε από τις έντονες αντιπαραθέσεις σχετικά με τη συγκρότηση του σώματος και την νομιμοποίηση των αντιπροσώπων που προσήλθαν από τα διάφορα σωματεία-μέλη της ΓΕΝΟΠ.
Μάλιστα, η έναρξη του συνεδρίου, μετά την «πανηγυρική» εναρκτήρια συνεδρίαση της Δευτέρας, παρουσία Σταθάκη και Παναγιωτάκη, έγινε με μεγάλη καθυστέρηση, το μεσημέρι της δεύτερης μέρας.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το χρόνο που αναλώθηκε στη διαδικασία της νομιμοποίησης των αντιπροσώπων, άφησε μικρό χρονικό περιθώριο για την ουσιαστική συνεδριακή διαδικασία, κάτι που προκάλεσε αλγεινές εντυπώσεις, δεδομένου μάλιστα ότι οι εργασίες του συνεδρίου μεταδίδονταν μέσω live-streaming από την ιστοσελίδα της ΓΕΝΟΠ.
Η απουσία πλούσιας και ουσιαστικής συζήτησης, σε μια περίοδο μάλιστα που οι εξελίξεις τόσο στη ΔΕΗ, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και συνολικά. σε ό,τι αφορά την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι της χώρας, ήταν ένα ζήτημα που στηλιτεύτηκε από αρκετούς αντιπροσώπους.
Βέβαια, αρκετοί εκ των συνέδρων εκτίμησαν ότι η διαδικασία αυτή ήταν προδιαγεγραμμένη, καθώς του συνεδρίου είχε προηγηθεί πλήθος περιστατικών που έθεταν εν αμφιβόλω την αντιπροσωπευτικότητα της σύνθεσης του σώματος.
Είναι χαρακτηριστικές οι καταγγελίες που έγιναν από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες στο Συνέδριο θα συμμετείχαν αντιπρόσωποι που αντιστοιχούν σε 18.000 ψηφίσαντες, όταν οι εγγεγραμμένοι στα Συνδικάτα που βρίσκονται στη δύναμη της ΓΕΝΟΠ δεν ξεπερνούν τους 12.000. Ένα ακόμα στοιχείο που προκύπτει από τις ίδιες καταγγελίες είναι ότι από τις καταστάσεις ψηφισάντων των πρωτοβάθμιων σωματείων που είχαν κατατεθεί στη ΓΕΝΟΠ, είναι ότι οι εγγεγραμμένοι παρουσιάζονται να είναι 21.007, όταν το σύνολο των εργαζομένων σε ΔΕΗ - ΔΕΔΔΗΕ - ΑΔΜΗΕ δεν ξεπερνούν τους 18.000, από τους οποίους οι 5.000 περίπου είναι ασυνδικάλιστοι.
Σε αυτό το πλαίσιο, η διαδικασία συγκρότησης του συνεδριακού σώματος στιγματίστηκε από καταγγελίες για μεθοδεύσεις, διπλοψηφιες και αδιαφανείς διαδικασίες.
Ψήφισμα 38ου Συνεδρίου ΓΕΝΟΠ: Να ανατραπεί κάθε προσπάθεια «ακρωτηριασμού» της ΔΕΗ
Παρόλα αυτά, το Συνέδριο κατέληξε σε ένα ψήφισμα, με το οποίο τοποθετείται επί των πρόσφατων εξελίξεων σχετικά με τη ΔΕΗ.
Το ψήφισμα, το οποίο υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία των συνέδρων, καλεί την κυβέρνηση και όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να συμπράξουν για την παρεμπόδιση κάθε διαδικασίας που οδηγεί στον «ακρωτηριασμό» της ΔΕΗ και να υπερασπιστούν το δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης. 
Στο ψήφισμα διατυπώνεται η θέση ότι οι επιχειρούμενες πωλήσεις λιγνιτικών μονάδων θα αποτελέσουν το άρμα για να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, ενώ επισημαίνεται ότι παραμονεύει ο κίνδυνος και για τα υδροηλεκτρικά. 
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι οι εξελίξεις εγκυμονούν σοβαρό κίνδυνο μαρασμού των περιοχών όπου γίνεται αξιοποίηση του λιγνίτη για την ηλεκτροπαραγωγή.
Αναλυτικά, το ψήφισμα του 38ου Συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ έχει ως εξής:
Εμείς οι σύνεδροι του 38ου Συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ , από την Πτολεμαΐδα όπου πραγματοποιείται, καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε διαδικασία που οδηγεί στον «ακρωτηριασμό» τη ΔΕΗ, τη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση  της χώρας.
Ζητούμε από την κυβέρνηση αλλά και από το σύνολο του πολιτικού κόσμου να ανατρέψει τους σχεδιασμούς που θα υπονομεύσουν, με βεβαιότητα, την προσπάθεια της χώρας να ανακάμψει μετά από την πολυετή οικονομική κρίση.
Ο επιχειρούμενες οι πωλησεις λιγνιτικων μονάδων που φέρεται να απαιτούν οι θεσμοι δεν προσφέρουν τίποτε στην δήθεν απελευθέρωση της αγορας ηλεκτρικής ενέργειας. Ειναι απλώς η ευκαιρια των μεγάλων ευρωπαϊκών εταιριών να μπουν στην Ελλάδα αποκτώντας, με ελάχιστα κεφάλαια, εγκαταστασεις και πάγια πολλαπλάσιας αξιας.
Ειδικότερα, από το 2001 έως σήμερα, αφενός οι κρατικοί περιορισμοί που υποχρέωσαν τη ΔΕΗ να απέχει από κάθε επενδυτική δραστηριότητα και αφετέρου η είσοδος των ιδιωτών έχουν διαμορφώσει μια κατάσταση που απέχει πολύ από το να χαρακτηρίζει την παρουσία και τη δραστηριότητα της ΔΕΗ ως μονοπωλιακή.
Επίσης, ένα μεγάλο τμήμα του λιγνιτικού «στόλου» της ΔΕΗ σε λίγα χρόνια θα τεθεί εκτός λειτουργίας και ως εκ τούτου η πίεση των δανειστών για την εκποίηση τμημάτων της ΔΕΗ δημιουργεί προβληματισμό και ενδεχομένως να μπορεί να εξηγηθεί με την επιμονή τους να μπουν στο «καλάθι» και οι υδροηλεκτρικές μονάδες.
Οι περιοχές όπου γίνεται η εξόρυξη του λιγνίτη και η αξιοποίησή του για την παραγωγή ενέργειας, κινδυνεύουν από τις αποφάσεις για πώληση λιγνιτικών μονάδων. Θα οδηγηθούν στον οικονομικό μαρασμό και την κατάρρευση...
Επειδή πιστεύουμε ότι είναι χρέος ολόκληρου του πολιτικού κόσμου η προστασία του βασικού αγαθού της ενέργειας και η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ , σας καλούμε να ανατρέψετε και να ακυρώσετε κάθε απόπειρα «ακρωτηριασμού» του Ομίλου ΔΕΗ.

https://energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου