Σύμφωνα με την επιχείρηση, το κόστος που συνδέεται με την ασφάλιση κατά κινδύνων είναι ιδιαίτερα υψηλό σε σύγκριση με το κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών που ενδεχομένως προκληθούν
Ανασφάλιστα είναι τα πάγια περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ και βεβαίως μεταξύ αυτών το ορυχείο Αμυνταίου και ο μηχανολογικός εξοπλισμός που ήταν
εγκατεστημένος εκεί και παρασύρθηκε από τους τεράστιους όγκους χώματος λόγω της κατολίσθησης του περασμένου Σαββάτου 10 Ιουνίου 2017.
Όπως προκύπτει από την οικονομική έκθεση που συνοδεύει τα αποτελέσματα της ΔΕΗ για το 2016 και είναι δημοσιευμένη στην επίσημη ιστοσελίδα της επιχείρησης μετά από σχετική απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου που ελήφθη στις 7 Απριλίου, μεταξύ των κινδύνων και των αβεβαιοτήτων που αντιμετωπίζει η επιχείρηση εντάσσεται και ειδική αναφορά στον «κίνδυνο από την μη ασφάλιση των παγίων περιουσιακών στοιχείων».
Όπως αναφέρεται, η ΔΕΗ δεν ασφαλίζει τα περιουσιακά της στοιχεία κυρίως λόγω του υψηλού κόστους της ασφάλισης σε σύγκριση με το κόστος αποκατάστασης των ζημιών.
Επίσης σημειώνεται ότι διακοπές λειτουργιών που μπορεί να συμβαίνουν για διάφορους λόγους θα μπορούσαν ενδεχομένως, ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη διάρκειά τους, «να οδηγήσουν σε απώλεια εσόδων ή αύξηση του λειτουργικού κόστους».
Ασφαλισμένα μόνο τα πληροφοριακά συστήματα
Συγκεκριμένα η ΔΕΗ αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής: «Ο Όμιλος και η Μητρική Εταιρεία δεν διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη έναντι των συνήθων κινδύνων, που σχετίζονται με τους σταθμούς παραγωγής, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, τα ιδιόκτητα ακίνητά του και τον εξοπλισμό.
Ασφαλίζονται μόνο τα μεγάλα πληροφοριακά συστήματα.
Επιπλέον, δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη για τα υλικά και τα ανταλλακτικά καθώς και για υποχρεώσεις έναντι τρίτων.
Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο εκτιμώμενο υψηλό κόστος που συνδέεται με την ασφάλιση κατά των κινδύνων αυτών σε σύγκριση με το κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών σε περίπτωση που κάποιοι από τους υπόψη κινδύνους συμβούν και το διεσπαρμένο δίκτυο σταθμών παραγωγής Η/Ε. Επιπλέον ο Όμιλος δεν ασφαλίζεται για υποχρεώσεις έναντι τρίτων σε σχέση με τα δίκτυα διανομής Η/Ε.
Τα έργα υπό κατασκευή (εκτός των δικτύων) ασφαλίζονται από τους εργολάβους για το διάστημα υλοποίησής τους.
Τα ποσά μετρητών στα Καταστήματα Πώλησης της Εμπορίας ή χρηματαποστολές αυτών, ασφαλίζονται έναντι κλοπών, καθώς επίσης ασφαλίζεται και η μεταφορά υγρών καυσίμων».
Η σχετική αναφορά καταλήγει ως εξής: «Οποιαδήποτε σοβαρή ζημιά σε βασικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ή σε πάγια μεταφοράς και διανομής, ή εξοπλισμό ορυχείων ενδέχεται να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στις δραστηριότητες, την οικονομική κατάσταση και στα λειτουργικά αποτελέσματα του Ομίλου και της Μητρικής Εταιρείας. Επιπλέον, διακοπές λειτουργιών που συμβαίνουν λόγω εργατικών διαφορών, απεργιών, σεισμών, πυρκαγιών και δυσμενών καιρικών συνθηκών, μεταξύ άλλων παραγόντων, θα μπορούσαν ενδεχομένως, ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη διάρκειά τους, να οδηγήσουν σε απώλεια εσόδων ή αύξηση του λειτουργικού κόστους».
Η περίπτωση του ορυχείου του Αμυνταίου και της καταστροφής που υπέστη, είναι αυτή ακριβώς.
Άγνωστο τι μέλλει γενέσθαι με το ορυχείο
Παραμένει άγνωστο το πότε και εάν θα επαναλειτουργήσει το ορυχείο, όπως επίσης παραμένει άγνωστο εάν μετά την απομάκρυνση των όγκων χώματος που έχουν καλύψει μια έκταση 3.500 στρεμμάτων θα εντοπιστεί και πάλι κοίτασμα λιγνίτη το οποίο να είναι οικονομικά βιώσιμο.
Αυτοί είναι και οι λόγοι που η ΔΕΗ αποφεύγει να εκτιμήσει τη ζημιά σε μια χρονική στιγμή που από τη μετοχή της θα αποκοπεί ο ΑΔΜΗΕ και θα διακοπεί η διαπραγμάτευση την Πέμπτη 15 Ιουνίου.
Πάντως το μόνο βέβαιο είναι ότι το κόστος της ζημίας για την επιχείρηση δεν έχει καμία σχέση με τα 30 - 40 εκατ. ευρώ που είναι το κόστος του πάγιου εξοπλισμού όπως το παρουσίασε η ίδια η ΔΕΗ απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Ούτε βεβαίως με τα 200 εκατ. ευρώ για τα οποία μίλησαν χθες στελέχη της επιχείρησης συμπεριλαμβάνοντας και το κόστος των απαλλοτριώσεων του οικισμού Αναργύρων.
Εξάλλου στο ίδιο κείμενο απάντησης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η διοίκηση της ΔΕΗ μιλάει για «το κοίτασμα των 28 εκατ. τόνων που έχει απομείνει στο Ορυχείο» και το οποίο όπως λέει αφορά στην επέκταση της λειτουργίας των μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου, μετά από σχετική περιβαλλοντική αναβάθμισή τους, τη δεκαετία 2021 - 2030.
Όμως όλα τα στελέχη της ΔΕΗ στο λιγνιτικό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας στις δημόσιες τοποθετήσεις τους αναφέρουν ότι «ευελπιστούν» πως ο ΑΗΣ Αμυνταίου θα λειτουργήσει τον επόμενο χειμώνα προσθέτοντας ότι θα πρέπει πρώτα να απομακρυνθούν τα υλικά της κατολίσθησης για να δουν τι έχει απομείνει από το κοίτασμα των 28 εκατ. τόνων.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι απέναντι από την κατολίσθηση είναι εντοπισμένο ένα μικρό κοίτασμα 4 - 5 εκατ. τόνων το οποίο όμως επαρκεί για τη λειτουργία του σταθμού για ένα χρόνο.
Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι για την επαναλειτουργία του σταθμού το χειμώνα εξετάζεται η λύση της λειτουργίας ενός νέου ορυχείου στη Λακιά το οποίο όμως διαθέτει στην απαλλοτριωμένη ζώνη του 10 εκατ. τόνους λιγνίτη (το σύνολο του κοιτάσματος υπολογίζεται σε 25 εκατ. τόνους) με υψηλό κόστος εκμετάλλευσης αφού για να δώσει 1 εκατ. τόνους λιγνίτη θα πρέπει να γίνει απόληψη 10 εκατ. τόνων στείρων.
Ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει το μέγεθος των επιπτώσεων που έχει για τη ΔΕΗ και τις μονάδες της, η καταστροφή του ορυχείου του Αμυνταίου είναι ότι το προηγούμενο εξάμηνο τροφοδοτούσε τη μονάδα της Μελίτης λόγω προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο εκεί εργολάβος.
Όπως λένε χαρακτηριστικά τα στελέχη της ΔΕΗ και η Μελίτη έχασε το στήριγμα της.
ΜΕΤΑ από μια σκοτεινή περίοδο που ξεκίνησε το 2010 για την χώρα, τους εργαζόμενους και την επιχείρηση μας, φαίνεται πως ανατέλλει μια νέα μέρα, η ελπίδα επιστρέφει, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Για τον λόγο αυτό θα είμαστε καθημερινά σ΄αυτό εδώ το ΣΤΕΚΙ το ΔΕΗΤΖΙΔΙΚΟ, με ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις, πολλά νέα για τον όμιλο της ΔΕΗ, άρθρα και απόψεις με σεβασμό και εγκυρότητα. Επικοινωνία στο deisteki@gmail.com
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου