Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Πρόστιμα στη ΔΕΗ από το Δήμο Ζακύνθου για κατάληψη δημόσιου χώρου

 
Στην επιβολή προστίμου προς τη ΔΕΗ, μέσω της Υπηρεσίας Πολεοδομίας, προχώρησε ο Δήμος Ζακύνθου για την κατάληψη δημόσιου χώρου στο κέντρο της πόλης. Πιο συγκεκριμένα, στην Πλατεία Δημοκρατίας -έξω από το υποκατάστημα της τράπεζας Eurobank- υπάρχει
εγκατεστημένος -αυθαίρετα κατά το δήμο- ένας μετασχηματιστής, συνιστώντας μεταξύ άλλων μια από τις πολλές παραφωνίες στην πόλη.
Μια ιστορία που έρχεται από το παρελθόν έχοντας απασχολήσει προηγούμενες δημοτικές αρχές και αμέτρητες συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων, ωστόσο δεν έχει υπάρξει αποτέλεσμα παρά την προσπάθεια της φύσης να τον διακοσμήσει με κισσό προκειμένου να διασωθεί η αισθητική της περιοχής.
Ο Δήμος φαίνεται πως αποφάσισε να “τρίξει τα δόντια” απέναντι στη ΔΕΗ της οποίας κολόνες, μετασχηματιστές, σκαμμένοι κατεστραμμένοι δρόμοι, υποσταθμοί και ότι ακόμα “στολίζουν” ολόκληρη την πόλη, ενώ εργολάβοι της ΔΕΔΔΗΕ έχουν κάνει τον τόπο ένα απέραντο εργοτάξιο.
Έστω και εσχάτως ο δήμος διαπίστωσε πως διαθέτουμε μια ασχήμια που δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα και πως οι νόμοι δεν είναι μόνο για τους πολίτες.

“Αποφασισμένοι…”
Το θέμα αναδείχθηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την Κανονιστική Κοινόχρηστων Χώρων και με αφορμή την αναφορά των διατάξεων σε αυτή την περιοχή. “Θα πρέπει να απομακρυνθεί διότι δημιουργεί πρόβλημα στην κοινή χρήση της Πλατείας αλλά και στην παραχώρηση χώρου στις όμορες της περιοχής επιχειρήσεις”, δήλωσε στην εφημερίδα μας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Τσίπηρας και πρόσθεσε “Η ΔΕΗ αντέδρασε με εξώδικο αναφερόμενη σε παλαιότερες αποφάσεις που δεν έχουν καμία νομιμότητα παραχώρησης ή και σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν. Ζητάμε την άμεση απομάκρυνση του υποσταθμού. Μπορούμε να συζητήσουμε ενδεχομένως για κάποιο άλλο χώρο. Υπενθυμίζουμε πως στο παρελθόν για την υπογειοποίηση του υποσταθμού, η ΔΕΗ ζητούσε να πληρώσει ο Δήμος ένα υπέρογκο ποσό προκειμένου να φύγει ο εν λόγω μετασχηματιστής, αγνοώντας πως η υποχρέωση αυτή ήταν αποκλειστικά δικιά της”.
Από το 2013
Απόφαση επιβολής τέλους σε ΔΕΗ και ΟΤΕ για την κατάληψη δημόσιου χώρου είχε ληφθεί από το 2013. Τόσο η τότε Οικονομική Επιτροπή, όσο και το τότε Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσισαν άμεσα την επιβολή ετήσιου τέλους κοινόχρηστου χώρου για χρήση εδάφους και υπεδάφους για την τοποθέτηση στύλων ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεφωνίας.
Είχε συγκροτηθεί και ομάδα εργασίας που θα αναλάμβανε πιλοτικά την καταγραφή των υποδομών σε κεντρικά και περιφερειακά σημεία, παρά τις ανάκυψης ορισμένων δυσκολιών αφού θα έπρεπε να ξεκαθαριστεί ποια από αυτά έχουν τοποθετηθεί σε δημόσια περιουσία και ποιά σε ιδιωτική για την οποία οι Οργανισμοί καταβάλλουν ενοίκιο. Στη συνέχεια να συνταχθούν οι σχετικοί κατάλογοι. Όσο για τις τιμές; Ο Δήμος θα χρέωνε με 300 ευρώ το χρόνο για κάθε ΚΑΦΑΟ ή μετασχηματιστή, 30 ευρώ για κάθε στύλο της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, και 50 ευρώ ανά κυβικό μέτρο για χρήση υπεδάφους κατά την υπογειοποίηση καλωδίων.
Το προβλέπει νόμος
Η απόφαση είχε ενισχυθεί και από αίτημα της ΚΕΔΕ για νομοθετική κατοχύρωση, μετά την αντικατάσταση του άρθρο 13 του β.δ. 24/9-20-10-1958 με το άρθρο 3 του νόμου 1080 του 1980. Με αυτή την αντικατάσταση επιτρέπονταν η υπέρ δήμου ή κοινότητας, επιβολή τέλους εις βάρος των χρησιμοποιούντων διαρκώς ή προσκαίρως πεζοδρόμιων, οδούς, πλατείες και εν γένει κοινοχρήστους χώρους και το υπέδαφος αυτών. Ως κοινόχρηστος χώρος νοείτο και το δάπεδο χώρων μεταξύ της θέσεως των προσόψεων των ισογείων και των οικοδομών και των εγκεκριμένων οικονομικών γραμμών (στοές και το υπέδαφος αυτών ως και αποτιμήσεις γωνιών οικοδομικών τετραγώνων), αποτελούντων των χώρων τούτων προεκτάσεις πεζοδρομίων.
(Ημέρα Ζακύνθου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου