Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Έλληνες, Κινέζοι και ανατολικοευρωπαίοι μεταξύ των 15 που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ

Έλληνες, Κινέζοι και ανατολικοευρωπαίοι μεταξύ των 15 που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ 
 Του Γιώργου Φιντικάκη

Εγχώριοι ηλεκτροπαραγωγοί, μεικτά σχήματα, εταιρείες από την Ανατολική Ευρώπη, καθώς και βιομηχανικοί καταναλωτές, που θέλουν να εξασφαλίσουν σταθερό κόστος ρεύματος για τις ανάγκες τους, συγκαταλέγονται στο μωσαϊκό των 15 εταιρειών οι οποίες, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση κάποιων εκ των μονάδων της
ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Μελίτη.
Το γεγονός δεν προσφέρεται για συμπεράσματα αφού πρόκειται για όσους απάντησαν θετικά στο άνευ δεσμευτικού χαρακτήρα market test που διεξήγαγε το Δεκέμβριο η DG Comp προκειμένου να τεστάρει το επενδυτικό ενδιαφέρον, ενόψει της προετοιμασίας του διαγωνισμού που θα προκηρύξει η ΔΕΗ τον Ιούνιο.
«Ναι υπό όρους», απάντησαν στο αν θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό ο όμιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ο όμιλος Κοπελούζου από κοινού με την κινεζική Shenhua, βιομηχανικοί παίκτες όπως εταιρείες του ομίλου Βιοχάλκο, καθώς και ανατολικοευρωπαίοι ηλεκτροπαραγωγοί, όπου η χρήση άνθρακα είναι ακόμη εκτεταμένη.
Το αποτέλεσμα φυσικά του market test δεν ήταν παρά ένα είδος δημόσιας διαβούλευσης προκειμένου η DG Comp να ανιχνεύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον και τίποτα περισσότερο.
Τα πάντα θα κριθούν από το τίμημα που θα ορίσει ο ανεξάρτητος αποτιμητής, δηλαδή το κατώτατο κατώφλι, το οποίο θα παραμείνει άκρως εμπιστευτικό μέχρι το άνοιγμα των προσφορών, και αναλόγως του ύψους του, θα καθορίσει και τη συμμετοχή στο διαγωνισμό του Ιουνίου. Εννοείται ότι η ΔΕΗ μπορεί να ζητήσει βελτιωτικές προσφορές αν αυτές είναι χαμηλότερες από την αποτίμηση.

Σε κάθε περίπτωση, η αίσθηση που διαμορφώνεται στην αγορά, δεδομένου και του γεγονότος ότι η Κομισιόν θα ασκεί σφικτή εποπτεία σε όλη τη διαδικασία, είναι ότι η αποτίμηση των μονάδων θα είναι μάλλον λογική. Κάπως έτσι πρέπει να «διαβαστεί» και το υπό όρους ενδιαφέρον των 15. Όσο για το εφάπαξ τίμημα που θα δώσουν οι ενδιαφερόμενοι για κάθε ένα από τα προς πώληση «πακέτα», αυτό του Βορρά (Μελίτη 1, συν άδεια για κατασκευή Μελίτης ΙΙ), και εκείνο του Νότου (Μεγαλόπολη 3 & 4), θα κριθεί προφανώς από δύο παράγοντες. Αφενός από τα κεφάλαια που θα χρειασθεί να διαθέσουν για να αναβαθμίσουν τις μονάδες, αφετέρου από τις εκτιμήσεις τους για την πορεία των δικαιωμάτων CO2 τα επόμενα χρόνια. Αν τα ποσά για την αναβάθμιση των γηρασμένων μονάδων της ΔΕΗ είναι τεράστια (π.χ. πάνω από 100 εκατ. ευρώ για κάθε εργοστάσιο), λογικό είναι το εφάπαξ τίμημα να κινηθεί χαμηλά. Όσο για την από εδώ και πέρα πορεία των δικαιωμάτων CO2, εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών μιλούν για εκτίναξη από 8-8,5 ευρώ / τόνο σήμερα σε πάνω από 30 ευρώ το 2030, γεγονός που επίσης επηρεάζει αρνητικά το τίμημα.

 http://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου