Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

“Ακρίβυνε” έως και 18 ευρώ η μεγαβατώρα η Μελίτη, στη διάρκεια του market test

 
Στις αρχές Δεκεμβρίου σύμφωνα με την προημερήσια αγορά του ΛΑΓΗΕ, τις ώρες που η οριακή τιμή του συστήματος καθοριζόταν από τη μονάδα της Μελίτης, οι τιμές διαμορφώνονταν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Για παράδειγμα την 1η Δεκεμβρίου στις 2 το πρωί η ΟΤΣ καθορίστηκε από τη Μελίτη στα 40,421 ευρώ η μεγαβατώρα. 
Σήμερα, πάλι σύμφωνα με την προημερήσια αγορά του ΛΑΓΗΕ, στις 10 το πρωί η ΟΤΣ επίσης καθορίστηκε από τη
μονάδα της Μελίτης, μόνο που η τιμή ήταν αισθητά υψηλότερη σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου: στα 58,087 ευρώ η μεγαβατώρα.
Πως εξηγείται λοιπόν το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα οι προσφορές της Μελίτης έχουν αυξηθεί, ενίοτε έως και 18 ευρώ η μεγαβατώρα όπως δείχνει το σημερινό παράδειγμα.
Το ερώτημα αυτό απασχολεί την αγορά όχι μόνο για τους προφανείς λόγους καθώς η διαμόρφωση των τιμών επηρεάζει όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά, αλλά επιπλέον γιατί η Μελίτη αποτελεί το ένα από τα δύο συγκροτήματα που θα διατεθούν προς πώληση. 
Η έντονη διακύμανση των τιμών των προσφορών δε, συμπίπτει χρονικά με το περίφημο market test, όπου φαίνεται ότι μέχρι στιγμής οι αποκρίσεις που έχουν φτάσει προς επεξεργασία στις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ, είναι μάλλον αποθαρρυντικές.
Επομένως η μεγάλη διαφορά των τιμών στις προσφορές της Μελίτης, μπορεί να έχει μια απλή τεχνική εξήγηση, όπως πχ ότι ενσωματώθηκαν στις προσφορές του τελευταίου μήνα κόστη συντήρησης. Μπορεί ωστόσο να έχει και άλλη εξήγηση, η οποία να άπτεται των διεργασιών του market test αλλά και της γενικότερης διαδικασίας για την πώληση. Εδώ βεβαίως πρέπει να σημειωθεί ότι τα μηνύματα που εκπέμπονται από τις “ακριβότερες” πρόσφορές της Μελίτης, είναι μάλλον αποθαρρυντικά για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου