Θοδωρής Παναγούλης
Τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί τελικά, σύμφωνα με αξιόπιστες εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων, η πρώτη δημοπρασία NOME της χρονιάς, που ήταν προγραμματισμένη για τις 17 Ιανουαρίου.
Η δημοπρασία πάει προς τα πίσω προκειμένου να πραγματοποιηθεί με νέους όρους όσον αφορά τις δεσμεύσεις
που θα έχουν οι συμμετέχοντες προμηθευτές για τις ποσότητες που πρέπει υποχρεωτικά να διοχετεύουν στην ελληνική αγορά (και όχι για εξαγωγές).
Οι νέοι όροι θα προκύψουν από τροποποίηση του Κώδικα, τροποποίηση όμως που θα έρθει ως εφαρμογή όσων θα νομοθετήσει το ΥΠΕΝ τις επόμενες ημέρες ως βασικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η νομοθέτηση των βασικών αρχών δεν θα γίνει στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, αλλά με τροπολογία που θα έρθει τις επόμενες ημέρες, είτε στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τις ενεργειακές κοινότητες, είτε σε νομοσχέδιο άλλου υπουργείου.
Με την τροπολογία του ΥΠΕΝ θα καθορίζονται υποχρεώσεις για τη δραστηριοποίηση των «παλιών» προμηθευτών και θα θεσπίζεται ο έλεγχος των επιχειρησιακών σχεδίων των νεοεισερχόμενων στην αγορά.
Στη βάση όσων νομοθετηθούν από το ΥΠΕΝ θα υπάρξει στη συνέχεια εφαρμοστική εισήγηση του ΛΑΓΗΕ η οποία θα τεθεί σε ολιγοήμερη διαβούλευση και στη συνέχεια η ΡΑΕ θα λάβει απόφαση για τροποποίηση του Κώδικα. Μετά την τροποποίηση του Κώδικα ο ΛΑΓΗΕ θα δημοσιοποιήσει τους όρους της δημοπρασίας.
Όλες οι παραπάνω διαδικασίες θα γίνουν βεβαίως με ταχείς ρυθμούς, παρόλα αυτά απαιτούν αρκετές ημέρες, εξου και η εκτίμηση ότι η πρώτη δημοπρασία του 2018 θα γίνει αρχές Φεβρουαρίου. Πρέπει να σημειωθεί από την άλλη, ότι οι πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου αποτελούν το αργότερο δυνατό χρονικό περιθώριο, δεδομένου ότι η φυσική παράδοση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων πρέπει να ξεκινήσει την 1η Μαρτίου.
Ποιοι θα είναι οι περιορισμοί
Μέχρι αυτή τη στιγμή παραμένει πάντως ασαφές ποιοι θα είναι οι περιορισμοί που θα τεθούν στους προμηθευτές για το ποσοστό του ρεύματος που είναι υποχρεωμένοι να διοχετεύουν στην ελληνική αγορά.
Οι περιορισμοί που είχε θέσει η ΡΑΕ συνάντησαν την έντονη αντίδραση της Κομισιόν και κατά τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς συμφωνήθηκε να επανεξεταστούν.
Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕ στην τελευταία δημοπρασία του Οκτωβρίου έθεσε για πρώτη φορά τον εξής περιορισμό στους προμηθευτές: Για να συμμετάσχουν στη δημοπρασία θα έπρεπε να έχουν διαθέσει σε πελατολόγιό τους στην Ελλάδα τουλάχιστον το 30% του ρεύματος που έχουν αγοράσει μέσω NOME στις προηγούμενες δημοπρασίες.
Για τις δημοπρασίες του 2018 είχε αποφασίσει επίσης τις εξής αλλαγές:
-Για τους «παλιούς» προμηθευτές, αυτούς δηλαδή που έχουν κλείσει έναν τουλάχιστον χρόνο στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό, στις δημοπρασίες του πρώτου εξαμήνου του 2018 το ποσοστό που θα έπρεπε να έχουν διαθέσει στην εγχώρια αγορά για να συμμετάσχουν στη διαδικασία θα ανέβει στο 50%.
-Για τις δημοπρασίες του δεύτερου εξαμήνου του 2018, το ποσοστό θα έπρεπε να ανέβει και άλλο και να φτάσει στο 70%.
-Για τους νεοεισερχόμενους προμηθευτές, αυτούς δηλαδή που δεν έχουν συμπληρώσει έναν χρόνο στον ΗΕΠ (και μέχρι να συμπληρώσουν έναν χρόνο) στις δημοπρασίες τόσο του πρώτου εξαμήνου του 2018 όσο και του δεύτερου εξαμήνου, το ποσοστό που θα έπρεπε να έχουν διαθέσει στην εγχώρια αγορά για να συμμετάσχουν στη διαδικασία θα παρέμενε στο 30%.
Οι ποσότητες
Υπενθυμίζεται ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει λάβει απόφαση κατανομής των ποσοτήτων στις δημοπρασίες του 2018 ως εξής:
· 17 Ιανουαρίου (τώρα πλέον αρχές Φεβρουαρίου): 215 MWh/h, έναντι 192 MWh/h που πρότεινε ο ΛΑΓΗΕ
· 18 Απριλίου: 190 MWh/h, έναντι 192 MWh/h που πρότεινε ο ΛΑΓΗΕ
· 18 Ιουλίου: 190 MWh/h, έναντι 192 MWh/h που πρότεινε ο ΛΑΓΗΕ
· 17 Οκτωβρίου: 531 MWh/h, έναντι 550 MWh/h που πρότεινε ο ΛΑΓΗΕ
Για τη λήψη της απόφασης ελήφθησαν υπόψη τα δεδομένα που προκύπτουν στην αγορά από τη ροή φυσικής παράδοσης των προθεσμιακών προϊόντων. Ελήφθησαν προφανώς υπόψη και οι επιπλέον ποσότητες οι οποίες θα προστεθούν κάποια στιγμή στη δεύτερη και τρίτη δημοπρασία λόγω του «πέναλτι» από την απόκλιση στόχων που καταγράφηκε στο τέλος του χρόνου. Επίσης οι ποσότητες που κατά πάσα βεβαιότητα θα προστεθούν στην τελευταία δημοπρασία λόγω του νέου «πέναλτι» που θα επιβληθεί λόγω απόκλισης μετά τον έλεγχο του ερχόμενου Ιουνίου.
Ειδικότερα: οι ποσότητες που κατένειμε η ΡΑΕ (1126 MWh/h) οι οποίες αφορούν το συμφωνημένο με τους θεσμούς 19% της κατανάλωσης είναι δεδομένες. Δεδομένο είναι επίσης ότι πρέπει να προστεθεί το "πέναλτι" λόγω της απόκλισης από τους στόχους στο τέλος του έτους. Με βάση τα δεδομένα του Νοεμβρίου η απόκλιση ήταν 9% και πληροφορίες αναφέρουν ότι το Δεκέμβριο η απόκλιση αυξήθηκε κι άλλο. Συνεπώς το «πέναλτι» που θα προκύψει θα είναι περίπου 450 MWh/h.
Οι επιπλέον ποσότητες θα προστεθούν στις δύο επόμενες δημοπρασίες, του Απριλίου και του Ιουλίου.
Στο ενδιάμεσο, όπως προαναφέρθηκε, θα γίνει ο «έλεγχος προόδου» του Ιουνίου του 2018. Η όποια απόκλιση από τους φιλόδοξους στόχους θα σημάνει νέο «πέναλτι» και θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τις ποσότητες που θα δημοπρατηθούν. Συνεπώς η χρονιά θα σπάσει κάθε ρεκόρ, με ότι αυτό σημαίνει, τόσο για τη ΔΕΗ, όσο και για τους ιδιώτες παρόχους.
https://energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου