"Το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή εμπεριέχει πολλά επιμέρους νομοσχέδια, πολλά από τα οποία είναι απαραίτητα για την μεταρρύθμιση και την πρόοδο της χώρας", ανέφερε νωρίτερα ο Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, επισημαίνοντας
ότι κανένα από αυτά τα επιμέρους νομοσχέδια δεν αντιστοιχεί σε δημοσιονομικά και φορολογικά βάρη, περικοπές, απολύσεις, συντάξεις ή σε οποιοδήποτε μέτρο λιτότητας.
Ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ως παραδείγματα τις νέες ρυθμίσεις του ΥΠΕΝ που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, όπως είναι ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για την έρευνα και την εκμετάλλευση των λατομείων και των μεταλλείων, η σύσταση του νέου, ενιαίου φορέα "Ελληνικό Κτηματολόγιο", καθώς και η αναδιοργάνωση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, αλλά και ρυθμίσεων άλλων Υπουργείων, όπως η αδειοδότηση των επιχειρήσεων του Υπουργείου Οικονομίας ή η θεσμοθέτηση της διαμεσολάβησης του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ.α., τα οποία βελτιώνουν λειτουργίες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Ερωτηθείς για τις ρυθμίσεις που εισάγονται στο πολυνομοσχέδιο σχετικά με το ζήτημα της απεργίας, ο Σωκράτης Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν λειτουργούν εις βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων. Διευκρίνισε δε, ότι "έως σήμερα η απόφαση για την κήρυξη απεργίας ή στάσης εργασίας λαμβανόταν είτε στα δευτεροβάθμια όργανα, ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, είτε στα πρωτοβάθμια. Ως προς αυτό δεν αλλάζει τίποτα. Όπως δεν αλλάζει και το δικαίωμα των ΔΣ να πάρουν απόφαση για στάση εργασίας. Η απόφαση για απεργία παραμένει στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα. Το μόνο που αλλάζει είναι ότι στη συνέλευση του γεωγραφικού πρωτοβάθμιου σωματείου για την απόφαση απεργίας, θα πρέπει να είναι παρόντα τουλάχιστον τα μισά οικονομικά τακτοποιημένα μέλη", είπε και πρόσθεσε ότι δεν έχουν διαπιστωθεί προβλήματα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας πιθανών διαφορετικών αναγνώσεων στο συγκεκριμένο θέμα.
Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ κατά το α' εξάμηνο του 2018 ο Αν. ΥΠΕΝ είπε ότι "όσον αφορά στη ΔΕΗ παρακολουθούμε στο ΥΠΕΝ τις εξελίξεις, μετά και τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, και περιμένουμε την εκδήλωση ενδιαφέροντος (market test) για τις λιγνιτικές μονάδες της χώρας και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε κάποιες από αυτές, χωρίς να ξεπουλήσουμε τη δημόσια περιουσία. Στόχος μας παραμένει η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, η αύξηση των ΑΠΕ σε ποσοστό 50%, έως το 2030, καθώς και ο περιορισμός της χρήσης λιγνίτη", ενώ στα θέματα του νερού ανέφερε "η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι το 51% της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ παραμένουν σε δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο, όπως και το management, ώστε να εξασφαλιστούν τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του νερού και η πρόσβαση όλων των πολιτών σε φθηνό και καλό νερό. Πρόκειται για αναφαίρετο και κατοχυρωμένο δικαίωμα το οποίο δεν θα αμφισβητήσει κανένας δανειστής, ή οποιοσδήποτε άλλος".
Τέλος, ο Σωκράτης Φάμελλος τοποθετήθηκε και για τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας ότι "η κυβέρνηση δεν θα εισέλθει σε μία συζήτηση που προορίζεται για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία. Κρατάμε μία πολύ σοβαρή και ισχυρή στάση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό έχει κατοχυρώσει τη θέση μας. Δεν συμμετέχουμε ευκαιριακά και σπασμωδικά σε οποιαδήποτε συζήτηση σχετίζεται με τα ελληνοτουρκικά. Για το θέμα των Τούρκων αξιωματικών εκ των προτέρων είχαμε δηλώσει ότι την υπόθεση θα κρίνει η ελληνική δικαιοσύνη, η οποία είναι κατοχυρωμένη και ανεξάρτητη, ενώ με την απόφαση του Αρείου Πάγου δεν τίθεται θέμα έκδοσής τους στην Τουρκία. Και αυτό το θέμα έχει κλείσει. Παραμένουμε ήρεμοι και αυτό φαίνεται".
Στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων επεσήμανε ότι "αυτοί που καπηλεύτηκαν στο παρελθόν την ιστορία της ονοματοδοσίας και συγκαλούσαν συλλαλητήρια είναι οι ίδιοι που αργότερα έφεραν τη χώρα - και τη Θεσσαλονίκη - στη χρεοκοπία και τα μνημόνια. Η δική μας κυβέρνηση θα διδαχτεί από τα λάθη του παρελθόντος για να υπερασπιστεί καλύτερα τα εθνικά συμφέροντα. Εξάλλου, στο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχαν ποτέ διαφορετικές απόψεις για την επίλυση του ονόματος της ΠΓΔΜ. Η ΝΔ πρέπει να ερωτηθεί για το ποια είναι η άποψή της, τελικά".
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου