Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Μετά τη μικρή, αντιδράσεις από τοπικούς φορείς της Κρήτης και για τη μεγάλη διασύνδεση του νησιού

Μετά τη μικρή, αντιδράσεις από τοπικούς φορείς της Κρήτης και για τη μεγάλη διασύνδεση του νησιού 
Οι αρχές της περιοχής απ’ όπου θα διέλθει το ηλεκτρικό καλώδιο κατηγορούν τον ΑΔΜΗΕ πως σχεδιάζει το έργο της διασύνδεσης «στο πόδι»
Μετά τις διαμαρτυρίες στη Λακωνία για την όδευση του ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέσει την Πελοπόννησο με την Κρήτη (τη λεγόμενη “μικρή” διασύνδεση), ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται αντιμέτωπος και με τις αντιδράσεις των τοπικών αρχών στην Κρήτη και για τη “μεγάλη” διασύνδεση, δηλαδή την ηλεκτρική γραμμή συνεχούς ρεύματος που αναμένεται από το 2023 να συνδέει το νησί  με την Αττική.
Σε αυτή την περίπτωση, οι δημοτικές αρχές διεκδικούν τη δέσμευση της πολιτείας πως το έργο θα γίνει παράλληλα με την απομάκρυνση του ΑΗΣ που λειτουργεί αυτή τη στιγμή στα Ληνοπεράματα, όπως επίσης και από τον ΑΔΜΗΕ πως δεν θα προχωρήσει σε αναβάθμιση των γραμμών υψηλής τάσης στα Ληνοπεράματα.
Αντίθετα, ζητούν ο σταθμός που θα βρίσκεται σε ψυχρή εφεδρεία να εγκατασταθεί στην Κοριακά Ηρακλείου, όπου θα καταλήγει το καλώδιο, από την οποία η ενέργεια θα εκχέεται στο δίκτυο του νησιού μέσω υπόγειας καλωδίωσης που θα φτάνει στη Δαμάστα.
Για το θέμα πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 20/1 σύσκεψη στο Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου, στην οποία παραβρέθηκαν οι βουλευτές Σωκράτη Βαρδάκη, Νίκου Ηγουμενίδη, Βασίλη Κεγκέρογλου, Σπύρου Δανέλη και Μανώλη Συντυχάκη, εκπροσώπων των Βουλευτών Γιάννη Μιχελογιαννάκη και Λευτέρη Αυγενάκη.
Στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη, ο ΑΔΜΗΕ κατηγορείται πως σχεδιάζει το έργο «στο πόδι», αφού όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά μέχρι σήμερα οι υπεύθυνοι του ΑΔΜΗΕ δεν πείθουν για την σοβαρότητα και την ορθότητα των μελετών που προωθούν.
«Οι μελέτες αυτές, που πρέπει έγκαιρα να γίνουν λεπτομερώς γνωστές στο Δήμο μας, είναι απαραίτητο, εκτός των άλλων, να εξασφαλίσουν τον τερματισμό λειτουργίας του σημερινού ΑΗΣ, την απομάκρυνση όλων των πυλώνων και των δικτύων μεταφοράς ρεύματος που είναι σήμερα διάσπαρτοι γύρω από τα Ληνοπεράματα, μέχρι την οριστική εξαφάνισή του ΑΗΣ από το χάρτη της περιοχής. Όμως, ο όλος σχεδιασμός του καλωδίου της Κορακιάς επιχειρείται με προχειρότητα. Έτσι, ενώ προωθείται ένα έργο μεγάλης κλίμακας και σύγχρονης τεχνολογίας, τα όσα σχεδιάζονται αποσκοπούν στην παράλληλη διατήρηση των σημερινών απαρχαιωμένων και εχθρικών προς το περιβάλλον εγκαταστάσεων του ΑΗΣ», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Γραπτή δέσμευση για κλείσιμο του ΑΗΣ

Στη σύσκεψη επαναλήφθηκε η απαίτηση για γραπτή δέσμευση των αρμόδιων υπηρεσιών (ΡΑΕ-ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ) ότι μετά την έναρξη λειτουργίας της μεγάλης διασύνδεσης, θα κλείσει οριστικά ο ΑΗΣ, αφού για τυχόν ανάγκες σε εφεδρεία παραγωγής μετά τις δύο διασυνδέσεις (μικρού όγκου ευέλικτες αεριοστροβιλικές μονάδες), μπορεί να χρησιμοποιηθεί η περιοχή της Κορακιά, και όχι τα Ληνοπεράματα.
Παράλληλα, αν και ο ΑΔΜΗΕ προγραμματίζει να κατασκευάσει εναέρια γραμμή, για να μεταφέρει το ρεύμα του καλωδίου από την Κορακιά μέχρι τη Δαμάστα, οι αρχές απαιτούν να κατασκευασθεί υπογειοποιημένο δίκτυο.
Κάτι που, όπως αναφέρουν, επιβάλλεται για λόγους ασφάλειας, αλλά και για την αποφυγή υποβάθμισης του περιβάλλοντος της περιοχής, που δεν πρέπει να επιβαρυνθεί με ένα ακόμη «δάσος» πυλώνων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δήμος Μαλεβιζίου ζήτησε τη συνδρομή των παριστάμενων βουλευτών, ώστε να καθορισθούν συναντήσεις με στελέχη από τα αρμόδια υπουργεία, τον ΑΔΜΗΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ, τη ΔΕΗ και τη ΡΑΕ, ώστε να εκθέσουν τα αιτήματά τους.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου