Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Τι επισημαίνει η Κομισιόν για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας


 

Δημήτρης Αβαρλής 

Οι μεταρρυθμίσεις στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προχωρούν και φτάνουν σε ένα κρίσιμο στάδιο επισημαίνει η έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας πως αυτές θα μειώσουν τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στο ρυθμιστικό σύστημα, θα συμβάλλουν στην αύξηση του ανταγωνισμού και θα αποφέρουν οφέλη για
τους καταναλωτές. 
Η έκθεση σημειώνει πως «στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) είναι ο βασικός παράγοντας στην αγορά (με μερίδιο αγοράς που υπερβαίνει κατά πολύ το 50% της παραγωγής και σχεδόν 80% της παραγωγικής ικανότητας) και της αγοράς λιανικής πώλησης (με μερίδιο αγοράς της περίπου 84% τον Οκτώβριο του 2017). Η οιονεί μονοπωλιακή θέση της ΔΕΗ προέρχεται κυρίως από τα αποκλειστικά δικαιώματα εκμετάλλευσης της παραγωγής λιγνίτη και της υδροηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία έχουν ανατεθεί στην εταιρεία στο ιδρυτικό της δίκαιο και παρέχουν πρόσβαση στη ΔΕΗ σε ένα ευρύτερο χαρτοφυλάκιο παραγωγής σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της».

Το μέγεθος της ΔΕΗ, η ισχύς της αγοράς που απορρέει από αυτήν και η κρατική ιδιοκτησία της πλειοψηφίας των μετοχών της είναι τρεις παράγοντες οι οποίοι έχουν σημαντική συμβολή σε ένα στρεβλωτικό ρυθμιστικό σύστημα, το οποίο δεν έχει αντιμετωπιστεί εδώ και πολλά χρόνια. Αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό με τις πολιτικές τιμολόγησης, οι οποίες είναι μερικές φορές εκτός του άμεσου ελέγχου της, οδηγούν σε λειτουργική ζημιά επισημαίνει η έκθεση.

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρει μεταξύ άλλων τις συσσωρευμένες απαιτήσεις της εταιρείας για τα Υ.Κ.Ω. την εφαρμογή έκπτωσης για πελάτες που πραγματοποιούν πληρωμές εγκαίρως, της τάξης του 6%.

Η μεταρρύθμιση στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας

Στην έκθεση αναφέρεται η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου τον Δεκέμβριο του 2016, για τη συμμόρφωση με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ και της αποεπένδυσης του 40% τηε λιγνιτικής παραγωγής. Στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης συμφωνήθηκε η παραχώρηση της Μελίτης Ι και η άδεια εγκατάστασης της Μελίτης ΙΙ, καθώς και τα εργοστάσια της Μεγαλόπολης 3 και 4, βήματα τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος

Σε σχέση με τις δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ, αναφέρει πως αυτές παρέχουν στους ανταγωνιστές πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, αναπαράγοντας το μονοπωλιακό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ. Η ποσότητα που πρόκειται να δημοπρατηθεί το 2018 ανέρχεται στο 19% στο διασυνδεδεμένο σύστημα, κατανέμεται σε τέσσερις δημοπρασίες.

Η είσπραξη των οφειλών

Η γενική κυβέρνηση θα πληρώσει επίσης τα 23 εκατ. ευρώ και θα καταβάλει όλες τις καθυστερούμενες οφειλές της  μέχρι τον Μάιο του 2018. Συνολικά, οι δράσεις οι οποίες λαμβάνονται από τις αρχές στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης σε συμφωνία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα περιλαμβάνουν πληρωμές προς τη ΔΕΗ  436 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα ενισχύσει την οικονομική κατάσταση της. Επιπλέον, τονίζεται ότι παράλληλα με τις ενέργειες που αναλαμβάνει η ΔΕΗ για την διαχείριση των οφειλών μια εξειδικευμένη εταιρεία θα συμβάλει περαιτέρω στην είσπραξη των οφειλών.

www.stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου