Γιώργος Φιντικάκης
Ζήτημα ημερών θεωρείται η μεταβίβαση του 51% των μετοχών της ΔΕΗ στο υπερ-Ταμείο. Η μεταφορά των μετοχών της επιχείρησης μαζί με εκείνες άλλων 18 ΔΕΚΟ επρόκειτο να γίνει έως το τέλος του 2017, ωστόσο η σχετική τροπολογία καθυστέρησε να κατατεθεί στη Βουλή.
Ανθρωποι με γνώση των διεργασιών εκτιμούν ότι αυτό θα
συμβεί μέσω του πολυνομοσχεδίου-σκούπα, με την τροπολογία να έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, για λόγους που σχετίζονται καθαρά με τους ισολογισμούς των μεταβιβαζόμενων ΔΕΚΟ.
Η μεταβίβαση του 51% των μετοχών της ΔΕΗ στο νέο φορέα, δεν σημαίνει ότι ξεκινά άμεσα και η αναδιάρθρωσή της. Και αυτό καθώς η παρουσία ιδιωτών μετόχων μειοψηφίας δημιουργεί περιορισμούς ως προς το εύρος των αλλαγών.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η επιχείρηση θα συνεχίσει να πορεύεται όπως σήμερα. Καταρχήν θα κληθεί να προσαρμόσει το επιχειρησιακό της πλάνο στις απαιτήσεις του στρατηγικού σχεδίου που θα της δώσει το υπερ-Ταμείο.
Στην πράξη αυτό μπορεί να σημαίνει από δημοσιοποίηση ισολογισμών ανά τρίμηνο, και βελτίωση του συστήματος εσωτερικού ελέγχου, μέχρι τα πιο δύσκολα, όπως περιστολές δαπανών, ανακατανομή προσωπικού, μαζί με αλλαγές σε εσωτερικούς κανονισμούς, εφόσον κριθεί ότι χρειάζεται.
Εννοείται επίσης ότι το Δ.Σ. της ΔΕΗ θα κληθεί να αξιολογηθεί εκ του μηδενός όπως άλλωστε και το Δ.Σ. κάθε ΔΕΚΟ που μεταβιβάζεται στο υπερ-Ταμείο. Αν οι επιδόσεις του δεν κριθούν ικανοποιητικές, ασφαλώς και θα αντικατασταθεί. Σημειώνεται άλλωστε ότι η θητεία του προέδρου της Μ.Παναγιωτάκη λήγει στις 7 Απριλίου 2018.
Από εκεί και πέρα, όπως για κάθε ΔΕΚΟ, έτσι και στη ΔΕΗ, καθιερώνονται δεσμευτικοί στόχοι και μετρήσιμες αποδόσεις, ενώ θα περάσουν από κρησάρα το μισθολογικό κόστος, και πάσης φύσεως δαπάνες, (όπως υπερωρίες, κ.ο.κ), και εφόσον χρειαστεί, τότε θα εξορθολογιστούν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου