Ανοιγμα βιβλίου προσφορών στο χρηματιστήριο ή έκδοση ομολόγου μετατρέψιμου σε μετοχές ; Τα πάντα είναι ανοικτά όσον αφορά την υπόθεση αξιοποίησης του 17% της ΔΕΗ, αρκεί όπως αναφέρει το μνημόνιο να επιλεγεί μια μέθοδος που να έχει τα ίδια
οικονομικά οφέλη για το Δημόσιο.
Αν και είναι ακόμη πρόωρο για οριστικές αποφάσεις, το σίγουρο είναι όταν θα έρθει η ώρα, θα εξεταστούν από το ΤΑΙΠΕΔ διάφορα εργαλεία, τόσο συμβατικά, όσο και μη, όπως η ιδέα της έκδοσης ενός ομολόγου μετατρέψιμου στις προς πώληση μετοχές, με το σκεπτικό ότι η ιδιαίτερα χαμηλή χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας, δεν ευνοεί τη διάθεση του 17% στο χρηματιστήριο.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η διαδικασία θα ξεκινήσει αφού θα έχει ξεκαθαρίσει το τι μέλλει γενέσθαι με τις λιγνιτικές μονάδες, των οποίων η πώληση προγραμματίζεται για τον Ιούνιο.
Ανθρωποι πάντως με γνώση των διεργασιών δεν κρύβουν ότι θα επιθυμούσαν εφόσον αυτό καταστεί εφικτό, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, και ει δυνατόν, να μην μετατεθούν πολύ σε βάθος χρόνου. Αναγνωρίζουν ότι δεν είναι δυνατόν τον Ιούνιο να προκηρυχθούν ταυτόχρονα δύο διαγωνισμοί, ένας για την πώληση του 17% και ένας για την πώληση των λιγνιτικών της μονάδων, ωστόσο δεν θα ήθελαν η υπόθεση να "τραβήξει" και ως τα τέλη του 2018.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται τα πάντα, ενώ το σενάριο του ανοίγματος βιβλίου προσφορών δεν έχει εγκαταληφθεί. Αν και δεν έχει ακόμη αποφασιστεί η μέθοδος αποκρατικοποίησης, εφόσον επιλεγεί το χρηματιστήριο, το πιθανότερο είναι η πώληση μετοχών να γίνει με άνοιγμα επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών (Accelerated Book Building).
Πρόκειται για μια ταχεία διαδικασία, όπου ορίζεται ελάχιστη τιμή ανά μετοχή, και το βιβλίο προσφορών μένει ανοικτό για μία-δύο ημέρες, γεγονός που σημαίνει ότι η πώληση ολοκληρώνεται σε χρόνο- εξπρές. Στη ΔΕΗ άλλωστε δεν τίθεται θέμα δημόσιας προσφοράς και αλλαγής του πλειοψηφικού ελέγχου. Ακόμη και να πουληθεί το μειοψηφικό ποσοστό του 17%, η εισηγμένη δεν χάνει το δημόσιο χαρακτήρα της. Στην ΔΕΗ το Δημόσιο ελέγχει το 51%, πουλώντας επομένως το 17%, παραμένει με 34%, το οποίο και μεταβιβάζεται στο υπερ Ταμείο.
Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που είχε αποστείλει το καλοκαίρι ο κ. Τσακαλώτος προς τη διοίκηση του νέου φορέα, η ΔΕΗ χρειάζεται άμεση ανάγκη βελτίωσης των περιθωρίων κέρδους της, μείωση των λειτουργικών εξόδων, παροχή νέων και σύγχρονων υπηρεσιών, αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών, και βελτίωση των εσωτερικών της πολιτικών.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου