Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Συνεργασία με την General Electric.Το δικό της «comeback» ψάχνει η ΔΕΗ με το βλέμμα ως το... Εσκί Σεχιρ

Συνεργασία με την General Electric για από κοινού service Το δικό της «comeback» ψάχνει η ΔΕΗ με το βλέμμα ως το... Εσκί Σεχιρ 
θερμικών μονάδων σε ΝΑ Ευρώπη, Μ.Ανατολή και Αφρική, εξαγορά εταιρείας ηλεκτρισμού στα Σκόπια, «πράσινες» ευκαιρίες σε Ουκρανία, Κόσοβο, Αλβανία, και είσοδο στη Τουρκία. Πίσω από όλα αυτά βρίσκεται η ΔΕΗ. Η εταιρεία που ακριβώς επειδή ξέρει ότι θα γίνει μικρότερη ψάχνει για το δικό της «comeback σε μια προσπάθεια να μετασχηματιστεί, να επεκταθεί σε νέες δραστηριότητες και να καλύψει μέρος από την υποχρεωτική πώληση του 40% του λιγνιτικού της δυναμικού.

Η συνεργασία που ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ με τον κολοσσό της General Electric Εurope τα λέει όλα. Στόχος η είσοδος της ελληνικής επιχείρησης στην τεράστια αγορά συντήρησης των μηχανών, δηλαδή αεριοστροβίλων, ατμοστροβίλων, και γεννητριών, με τις οποίες λειτουργούν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ευρύτερης γειτονιάς μας, δηλαδή της ΝΑ Ευρώπης. Σε μια περιοχή ραγδαία αναπτυσσόμενη, η ζήτηση για ρεύμα αυξάνεται, κατ’ επέκταση και η ανάγκη κατασκευής νέων μονάδων, άρα και η συντήρησή τους.

Στην πράξη η ΔΕΗ βλέπει να της ανοίγει μια διεθνής πόρτα προκειμένου, με όπλο την τεχνογνωσία της, να διεκδικήσει μέρος της «πίτας» από την τεράστια αγορά που αφορά τη συντήρηση και αναβάθμιση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των μονάδων παραγωγής στην ευρύτερη περιοχή.

Και αυτό καθώς η GE που είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής στροβιλομηχανών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, και η οποία έχει εξαγοράσει την γαλλική Alstom, έχει εγκαταστήσει μεγάλο αριθμό τέτοιων μηχανών στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Εννοείται ότι ευκαιρίες στη συνεργασία δεν βλέπει μόνο η ΔΕΗ, αλλά και η GE η οποία συνεταιρίστηκε με την ελληνική επιχείρηση προκειμένου να εκμεταλλευτεί την τεχνογνωσία της και τη γεωγραφική θέση της χώρας στην περιοχή. Άλλωστε γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο θα υπάρξει καταμερισμός του έργου, των ευθυνών και των ευκαιριών.

Τη δική της έξοδο στη ΝΑ Ευρώπη επιχειρεί ταυτόχρονα με τη μητρική εταιρεία, και η θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, έχοντας βάλει στο μάτι συμμετοχές σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα της ευρύτερης περιοχής.

Ουκρανία, Κόσοβο, Αλβανία, Σκόπια, Τουρκία είναι ορισμένες από τις χώρες που «κοιτά» η εταιρεία, όπου και βρίσκεται κοντά σε συμφωνίες με τοπικούς επιχειρηματίες. Το «μοντέλο» που θέλει να ακολουθήσει είναι αυτό των συμμαχιών με παίκτες που γνωρίζουν τις τοπικές αγορές, όπως είπε προ ημερών ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ηλίας Μοναχολιάς, με αφορμή την παρουσίαση από την Σαντορίνη των σχεδίων κατασκευής μονάδας που θα διαχειρίζεται τα απορρίμματα του νησιού.

Κι όλα αυτά όταν μόλις πριν από λίγες ημέρες η ΔΕΗ ανακοίνωνε ότι ετοιιμάζεται να εξαγοράσει την εταιρεία EDS στη FYROM, με χαρτοφυλάκιο πελατών 320 MW ή το 40% των εταιρειών της γείτονος με πάνω από 50 υπαλλήλους, και παρουσία μέσω θυγατρικών σε Σερβία, Σλοβακία και Κόσσοβο. Σε μια αγορά που τώρα μόλις απελευθερώνεται όπως στη γειτονική FYROM, τις περισσότερες ευκαιρίες έχει όποιος μπει σε αυτήν πρώτος.

Κάπως έτσι το σκέφτηκε προφανώς η ΔΕΗ και ετοιμάζεται να δοκιμάσει την τύχη της στην αγορά ηλεκτρισμού της FYROM, που μόλις τώρα ανοίγει στον ανταγωνισμό, ωστόσο παρουσιάζει τεράστιες ευκαιρίες ενόψει της ενοποίησης της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού, και της εκκίνησης του ελληνικού χρηματιστηρίου ενέργειας, το οποίο και θα μπορούσε να αναδειχθεί ακόμη και σε περιφερειακό.

Εκτός πάντως από τη γείτονα, υπάρχει και η Αλβανία. Εδώ και καιρό η ΔΕΗ εξετάζει κάποιες περιπτώσεις επένδυσης στα υδροηλεκτρικά της Αλβανίας, όπου και έχει ήδη συστήσει θυγατρική, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο βλέπει και άλλες χώρες στην ευρύτερη γειτονιά.

Ας μην ξεχάσουμε τέλος την Τουρκία. Στις αρχές Δεκεμβρίου είχε γίνει γνωστό ότι η ΔΕΗ έβαλε στο στόχαστρο επένδυση στο Εσκί Σεχίρ της Τουρκίας, με πάρτνερ την κινεζική Shenhua. Ο λόγος για μονάδα της τάξης των 1.000 MW στην κεντρική Τουρκία, όπου και βρίσκεται το τρίτο μεγαλύτερο λιγνιτικό κοίτασμα της χώρας, σύμφωνα με τα όσα είχε αποκαλύψει ο Μ.Παναγιωτάκης, από το βήμα του ελληνο-αμερικανικού συνεδρίου.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, τα πεδία, τα οποία προς το παρόν ανήκουν στην εταιρεία Electricity Generation Inc (EUAS) μαζί με σχέδιο κατασκευής μονάδας ισχύος 1.080 MW, αποτελούν μέρος ενός προγράμματος ιδιωτικοποίησης.

«Είναι γνωστό ότι η ΔΕΗ στην Ελλάδα θα γίνει μικρότερη, και γι’ αυτό πρέπει να μετασχηματιστεί, προκειμένου να αναπληρώσει τα έοσδα που θα χάσει από την υποχρεωτική πώληση του 40% του λιγνιτικού της δυναμικού», ανέφερε χθες από τη Ζυρίχη όπου και η έδρα της General Electric, ο Μ.Παναγιωτάκης.


Γιώργος Φιντικάκης
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου