Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Τη νέα φιλοσοφία της ΔΕΗ "φωτογραφίζει" η συμφωνία με την GE, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση για την EDS των Σκοπίων.

 Δημήτρης Κοιλάκος

Δεν πέρασαν παρά λίγες ημέρες από την ανακοίνωση περί επικείμενης απόκτησης της σκοπιανής EDS και η ΔΕΗ έδειξε και πάλι κινητικότητα, ανακοινώνοντας την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με την General Electric, για την από κοινού προσφορά υπηρεσιών συντήρησης σε εξοπλισμό του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.
 
Η σημασία της συγκεκριμένης είδησης δεν απορρέει μόνο από το γεγονός ότι η GE, η οποία πρόσφατα εξαγόρασε και την γαλλική ALSTOM, είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής στροβιλομηχανών για την ηλεκτροπαραγωγή διεθνώς, αλλά κυρίως από το ότι δίνει πλέον συγκεκριμένο περιεχόμενο στις διακηρύξεις περί στροφής της ΔΕΗ σε εξωστρεφείς δραστηριότητες και επικείμενης μετατροπής της σε επιχείρηση παροχής ολοκληρωμένων ενεργειακών υπηρεσιών με ηγετικές βλέψεις στην αγορά της ευρύτερης περιοχής.
Όσοι παρακολουθούν προσεκτικά τις πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου της ΔΕΗ θα έχουν παρατηρήσει ότι οι σχετικές αποστροφές στο λόγο του πύκνωναν όλο και περισσότερο, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει αποσαφηνιστεί πλήρως τι είχε κατά νου.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energypress, οι αναφορές αυτές μόνο τυχαίες δεν ήταν, καθώς η συγκεκριμένη συνεργασία «ψηνόταν» εδώ και αρκετό καιρό, με τη διοίκηση της ΔΕΗ να είναι εδώ και μήνες σε επαφές με την General Electric προτού υπογραφεί το Μνημόνιο που ανακοινώθηκε χθες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, μάλιστα, η ΔΕΗ ενδέχεται να μας επιφυλάσσει και άλλες εκπλήξεις στο προσεχές μέλλον.
Την ώρα, λοιπόν, που βάσει των ειλημμένων αποφάσεων η ΔΕΗ υποχρεούται να μειώσει το μερίδιό της στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, αλλά και να αποχωριστεί σημαντικό μέρος του λιγνιτικού της δυναμικού, ο μετασχηματισμός της απαιτεί την επέκταση των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων σε νέες κατευθύνσεις.
Το παράδειγμα του Μνημονίου Συνεργασίας με την General Electric, όπως και η επικείμενη εξαγορά της EDS, αλλά και η δεδηλωμένη απόφαση επέκτασης των δραστηριοτήτων στον τομέα των ΑΠΕ, του φυσικού αερίου ή ακόμα και της ηλεκτροκίνησης, αλλά και στο ευρύτερο φάσμα των ενεργειακών υπηρεσιών δείχνει ότι η επόμενη ημέρα της ΔΕΗ θα είναι αρκετά διαφορετική από αυτή που ξέρουμε σήμερα.
Όπως αρέσκεται να λέει, εξάλλου, ο κ. Παναγιωτάκης, ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ μπορεί να σημαίνει ότι η ΔΕΗ στην Ελλάδα, στον τομέα του ηλεκτρισμού, θα γίνει μικρότερη, επιδίωξή της όμως είναι να γίνει συνολικά ισχυρότερη, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Η συνεργασία με την General Electric αποτελεί ένα παράδειγμα μιας τέτοιας προοπτικής, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, ο οποίος, μάλιστα, χαρακτηρίζει την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας ως «ιστορική στιγμή» για τη ΔΕΗ.
Μεγάλες οι προοπτικές της συνεργασίας
Το πόσο σοβαρά βλέπουν ΔΕΗ και General Electric την προοπτική συνεργασίας τους φαίνεται και από το γεγονός ότι το Μνημόνιο έχει υπογραφεί στην Ελβετία λίγο πριν τα Χριστούγεννα, όμως οι δυο πλευρές συμφώνησαν να καθυστερήσουν την ανακοίνωση μέχρις ότου κριθεί ότι είναι σκόπιμο να κυκλοφορήσει η είδηση.
Αυτό, όμως, ουδόλως εμπόδισε τη συνέχιση των επαφών των δυο πλευρών, ώστε να στρωθεί το έδαφος για να υλοποιηθεί η συνεργασία τους.
Υψηλόβαθμη πηγή από τη ΔΕΗ, με γνώση όλης της πορείας των διαπραγματεύσεων με την General Electric που κατέληξαν τελικά στην υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δυο εταιρειών, τονίζει στο energypress ότι πρόκειται για μια συνεργασία «μακράς πνοής», η οποία βασίζεται στη μακροχρόνια συνεργασία που έχει η ΔΕΗ τόσο με την GE, όσο και με την ALSTOM, η οποία είναι «πάρα πολύ καλή».
Άλλωστε, η ΔΕΗ αντίστοιχα διαθέτει σημαντικό αριθμό μηχανών GE και ALSTOM, κυρίως στους σταθμούς της στο διασυνδεδεμένο σύστημα, ενώ μικρότερης ισχύος μηχανές είναι εγκατεστημένες και στα νησιά.
Η συνεργασία «βασίζεται στις κοινές αξίες, που δεν είναι το εύκολο και γρήγορο κέρδος, αλλά η ανταπόκριση στις κοινές προσδοκίες», κάτι που εκτιμάται ότι αποτελεί θεμέλιο για να χτιστεί μια μακρόπνοη συνεργασία.
Το πεδίο δραστηριοποίησης της ΔΕΗ που προκύπτει από τη συγκεκριμένη συνεργασία είναι μεγάλο, καθώς η General Electric έχει ανάγκη την αναβάθμιση του after-sales service της.
Εξάλλου, στη γεωγραφική περιοχή που θα αφορά η συνεργασία της ΔΕΗ με τη General Electric υπάρχει ήδη εγκατεστημένος μεγάλος αριθμός εξοπλισμού της GE, ο οποίος εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σημαντικά την αμέσως επόμενη περίοδο. Αυτή τη στιγμή, τις υπηρεσίες που περιλαμβάνει η συνεργασία με τη ΔΕΗ, η GE τις προσφέρει μέσω θυγατρικών της, σε συνεργασία με τους κατά τόπους αντιπροσώπους της.
Με δεδομένες και τις νέες ανάγκες που δημιούργησε για την General Electric η εξαγορά της ALSTOM, καθώς και τη σχετική αναδιάρθρωση δραστηριοτήτων και προσωπικού που ακολούθησε την εξαγορά (είναι χαρακτηριστικό ότι η GE έχει ανακοινώσει απολύσεις 12000 εργαζομένων της στην Ευρώπη), αλλά και την αναμενόμενη αύξηση των εγκατεστημένων αεριοστροβίλων, ατμοστροβίλων, γεννητριών, εναλλακτών και λεβήτων στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, το περιθώριο που διαμορφώνεται για τη συνεργασία με τη ΔΕΗ είναι πολύ μεγάλο.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συνεργασία βασίζεται στις «core competences» της ΔΕΗ, η οποία διαθέτει συσσωρευμένη μεγάλη εμπειρία, κατάλληλο ειδικό εξοπλισμό αλλά και -κυρίως- μεγάλη τεχνογνωσία στο υπάρχον δυναμικό της (η οποία θα μεταφερθεί και σε νέους εργαζομένους, κυρίως μηχανικούς που θα απασχοληθούν στα έργα που προβλέπονται στη συνεργασία), για την τακτική συντήρηση μηχανών, τη διάγνωση βλαβών, την αξιολόγησή τους και την εν συνεχεία αποκατάστασή τους και εν γένει όλες τις επεμβάσεις και συντηρήσεις που θα αφορά η συνεργασία με την GE.
Δίνοντας την οραματική διάσταση της συνεργασίας, ανώτατο στέλεχος της ΔΕΗ τονίζει στο energypress ότι «θα αξιοποιήσουμε τους ανθρώπους που έχουμε, αλλά θα πάρουμε και καινούργιους. Θα δημιουργήσουμε μια νέα γενιά τεχνικών που θα πάρουν τα σκήπτρα και θα συνεχίσουν τη δραστηριότητα. Εξάλλου, η εκπαίδευση αυτής της νέας γενιάς τεχνικών αποτελεί μέρος της συνεργασίας με την GE. Αυτό δεν είναι σημαντικό μόνο για τη ΔΕΗ, αλλά αποτελεί στήριξη και για τη χώρα, καθώς θα κρατήσουμε κόσμο εδώ».
 
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου