Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Target model: Με "κόφτη" έως 40% οι διμερείς συμβάσεις της ΔΕΗ - Σταθερά συμβόλαια για τη βιομηχανία.

 
Χρήστος Στεφάνου
 
Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές που θα φέρει η εισαγωγή του target model στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού είναι η δυνατότητα σύναψης forward συμβολαίων μεταξύ παραγωγών και μεγάλων καταναλωτών. Τα διμερή αυτά συμβόλαια θα δίνουν τη δυνατότητα σε
παραγωγούς και προμηθευτές να πραγματοποιούν απευθείας συναλλαγές που δε θα χρειάζεται να περνούν μέσα από την αγορά και το χρηματιστήριο και οι οποίες θα δίνουν σταθερότητα και ασφάλεια και στις δύο πλευρές: ο μεν παραγωγός θα έχει εξασφαλισμένη την απορρόφηση της παραγωγής του και τη λειτουργία της μονάδας που έχει υπογράψει σύμβαση, ο δε καταναλωτής (είτε αυτός είναι βιομηχανία είτε είναι προμηθευτής που διαχειρίζεται τη ζήτηση χαρτοφυλακίου καταναλωτών) έχει τη δυνατότητα για ένα μέρος ή για το σύνολο της ζήτησης να μην επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις της αγοράς.
Αυτά λίγο πολύ ισχύουν σε όλες τις αγορές καθώς ένα μεγάλο κομμάτι της ζήτησης καλύπτεται εκτός χρηματιστηρίων με forward συμβόλαια.
Ο μεγάλος φόβος ωστόσο ενόψει της λειτουργίας του target model είναι ότι εάν αφεθεί ελεύθερη η δυνατότητα σύναψης forward συμβολαίων τότε υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί μια εξαιρετικά ρηχή προημερήσια και ημερήσια αγορά, στην οποία θα μετέχει ένα πολύ μικρό μέρος της παραγωγής και της ζήτησης. Μια τέτοια εξέλιξη υπάρχει κίνδυνος να τινάξει στον αέρα ολόκληρο το οικοδόμημα της νέας αγοράς και του νεοσύστατου χρηματιστηρίου ενέργειας το οποίο θα έχει την ευθύνη της λειτουργίας της.
Σύμφωνα με πληροφορίες του  Energypress, λοιπόν, ο σύμβουλος που έχει αναλάβει το έργο για τους κώδικες του target model έχει εισηγηθεί να μπει ένα όριο στη δυνατότητα σύναψης διμερών συμβολαίων, που θα διασφαλίζει αφενός μεν τη δυνατότητα στους παραγωγούς, τους προμηθευτές και τους μεγάλους καταναλωτές να έχουν μια σταθερή βάση που θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών τους αφετέρου δε θα επιτρέπει στην αγορά και το χρηματιστήριο ενέργειας να έχουν ρευστότητα και να λειτουργούν ανταγωνιστικά.
Ποιο είναι αυτό το όριο που αφορά το χαρτοφυλάκιο παραγωγής του δεσπόζοντος παίκτη, που θα μπορεί να δεσμεύεται με διμερή συμβόλαια; Σύμφωνα με την εισήγηση του συμβούλου το όριο θα πρέπει να οριστεί στο 40%. 
Εδώ να σημειωθεί ότι υπάρχουν αντίθετες απόψεις μεταξύ της ΔΕΗ και των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών: η μεν ΔΕΗ έχει ταχθεί υπέρ της άποψης ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένα όριο και να είναι ελεύθερη να υπογράφει συμβάσεις ακόμη και για το 100% της παραγωγής της, οι δε ανεξάρτητοι τάσσονται υπέρ ακόμη πιο αυστηρών περιορισμών τουλάχιστον για όσο διάστημα η αγορά δεν έχει βρει το βηματισμό της και δεν υπάρχει ισότιμη πρόσβαση όλων των συμμετεχόντων στο ίδιο καλάθι παραγωγής. 
Σύμφωνα με πληροφορίες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για το θέμα των forward συμβολαίων προσανατολίζεται να ακολουθήσει την πρόταση του συμβούλου και ενδεχομένως να περιορίσει λίγο περισσότερο το ποσοστό του χαρτοφυλακίου που θα μπορεί να δεσμευτεί με διμερείς συμβάσεις στο  30%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου