Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Κομισιόν: Καμπανάκι για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, χρειάζονται νέα μέτρα για την μείωση των ληξιπρόθεσμων

 
 
Γιώργος Φιντικάκης
 
Επιπλέον μέτρα πρέπει να λάβει η ΔΕΗ για να βελτιώσει την εισπράξιμότητά της και να χτυπηθεί η μάστιγα των ανεξόφλητων λογαριασμών, όπως αναφέρει η Κομισιόν στην έκθεση συμμόρφωσης(compliance report).
Σε ειδική αναφορά για τη ΔΕΗ, μιλά για
τη χρόνια αδυναμία της επιχείρησης να εισπράττει τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς, την ανάγκη για πιο ενεργή διαχείριση των ανεξόφλητων οφειλών, ενώ φέρνει ως παράδειγμα δράσεις όπως συμμόρφωση με εντολές αποκοπής και ελαχιστοποίησης των ρευματοκλοπών, και αναφέρεται στην πρόσληψη από την επιχείρηση εξειδικευμένης εταιρείας βελτίωσης της εισπραξιμότητας (σσ: Qualco).
Ειδική αναφορά γίνεται στη πληρωμή προς τη ΔΕΗ 360 εκατ. ευρώ για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας παρελθόντων ετών της περιόδου 2012-2016 όπως και για τα ποσά που αφορούν τα προβλεπόμενα ελλείμματα του 2017 και του 2018 (116 εκατ. ευρώ). Ειδική μνεία κάνει στο γεγονός ότι οι καθυστερήσεις στις διασυνδέσεις των νησιών έχουν σαν αποτέλεσμα να επιβαρύνονται όλοι οι Ελληνες καταναλωτές με πολύ υψηλά ποσά για πληρωμές ΥΚΩ, ενώ αναφέρεται στην αναμόρφωση του συστήματος, το οποίο αναθεωρείται προκειμένου να γίνει πιο ευέλικτο και να αποφευχθεί η επανάληψη περιστατικών όπως η παρούσα κατάσταση (σσ: συσσώρευση οφειλών). 
Αναφέρεται στη δέσμευση της ελληνικής πλευράς να έχει καταβάλει ως τον προσεχή Μάιο όλες τις οφειλές της γενικής κυβέρνησης, ύψους 23 εκατ. ευρώ, και επισημαίνει ότι όλες οι δράσεις που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης από τους δανειστές, αφορούσαν πληρωμές προς τη ΔΕΗ συνολικού ύψους 436 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2017. Το γεγονός αυτό αναφέρει η έκθεση συνεπάγεται ενδυνάμωση της οικονομικής θέσης της ΔΕΗ.
Επισημαίνει επίσης ότι το μέγεθος της ΔEΗ, και η συνεπακόλουθη ισχύς της στην αγορά, καθώς και το γεγονός ότι ελέγχεται από το κράτος, είναι τρεις παράγοντες που έχουν συμβάλει σημαντικά σε ένα στρεβλωτικό ρυθμιστικό σύστημα, το οποίο δεν έχει αντιμετωπιστεί εδώ και πολλά χρόνια. 
Και θυμίζει η έκθεση συμμόρφωσης ότι η ΔΕΗ κατά το πρώτο εξάμηνο είχε σημαντική λειτουργική ζημιά για τέσσερις κυρίως λόγους. Εξαιτίας της αδυναμίας είσπραξης καθυστερούμενων οφειλών (τόσο από ιδιώτες όσο και από το Δημόσιο), της συσσώρευσης απαιτήσεων από Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας από το 2012, της έκπτωσης 15% που παρείχε στους συνεπείς της πελάτες, αλλά και της αδυναμίας μετακύλισης του κόστους της νέας εισφοράς προμηθευτή για τη χρηματοδότηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου