Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Γιατί οι μεγάλοι παίκτες του ρεύματος είναι εκνευρισμένοι με τα κόλπα της ΔΕΗ

Αναστάτωση και σοβαρές αναταράξεις στις σχέσεις μεταξύ ισχυρών ομίλων δημιουργούν οι νέες συνθήκες στην ελληνική αγορά ενέργειας. Η είσοδος νέων «παικτών», για παράδειγμα μέσω της απόκτησης της Ελληνική Τεχνοδομική Άνεμος που πωλεί ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡή του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ είναι το πρώτο μέτωπο.  Το δεύτερο μέτωπο νευρικότητας συνδέεται με την αδυναμία των ανταγωνιστών της τελευταίας να ενισχύσουν τα μερίδιά τους στην αγορά λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι ιδιώτες ανταγωνιστές υποστηρίζουν πως η πλευρά της ΔΕΗ, με διάφορα τερτίπια (από τις εκπτώσεις στους καλοπληρωτές μέχρι το μαγείρεμα των τιμών στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ) κλείνει, αντί να ανοίγει την αγορά. Η αύξηση του μεριδίου της ΔΕΗ αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία του λειτουργού της αγοράς. 

Το τρίτο μέτωπο συνδέεται με τις λεγόμενες ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις (ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ποσοστό 17% ΔΕΗ) που υποτίθεται πως πρέπει να προχωρήσουν μέσα στο 2018.

Ισχυροί «παίκτες» όπως ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), τα Ελληνικά Πετρέλαια με την ιταλική EDISON (ελέγχουν την Elpedison), αλλά και ο Δημήτρης Κοπελούζος προσπαθούν να ζυγίσουν τις νέες συνθήκες και να τοποθετηθούν αναλόγως.

Οι δύο πρώτοι, αν και αρχικά είχαν εμφανιστεί ουδέτεροι στο ενδεχόμενο διεκδίκησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, εσχάτως φέρονται ως περισσότερο επιφυλακτικοί.

Στον όμιλο Κοπελούζου συνεργάζονται με κινεζικούς ομίλους με στόχο τη διεκδίκηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, χωρίς να είναι σαφές αν τελικά θα εμφανιστούν.

Ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Την ίδια στιγμή στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης εμφανίζεται να ασχολείται περισσότερο με το μοίρασμα των ιματίων του κατασκευαστικού ομίλου λόγω της διαμάχης μεταξύ των μεγαλομετόχων.

Φαίνεται, πάντως, να έχει κλείσει συμφωνία για πώληση της ΕΛΛΤΕΧΝ Ανεμος, αλλά το deal να εκκρεμεί μέχρι να τα βρουν στην τιμή με τον ξένο όμιλο. Εδώ και ημέρες προσπαθούν να καταλάβουν στην αγορά ποιος είναι ο ξένος όμιλος, με την πλευρά της ΕΛΛΑΚΤΩΡ να τηρεί σιγή ιχθύος. Ακούγεται το  αμερικάνικο fund το Vanguard Group που διαχειρίζεται 4,5 τρισ. δολ.

Ο Γιώργος Περιστέρης

Ο Γιώργος Περιστέρης δίνει εδώ και μήνες σκληρή μάχη ώστε να προχωρήσουν οι μεγάλες επενδύσεις του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας μέσω αντλησοταμιεύσεων. Προ ημερών έλαβε, μάλιστα, την περιβαλλοντική αδειοδότηση για το έργο «Αγ. Γεώργιος», ισχύος 496 MW και το έργο «Πύργος», ισχύος 234 μεγαβάτ στην Αμφιλοχία.
Αρκεί, όμως, η περιβαλλοντική αδειοδότηση για να προχωρήσουν οι επενδύσεις; Χρειάζονται και άλλα σημαντικά βήματα και γι’ αυτό το λόγο στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προσπαθούν να πείσουν την κυβέρνηση.

Οι συνολικές επενδύσεις του ομίλου στο συγκεκριμένο τομέα προσεγγίζουν τα 770 εκατ. ευρώ. Οι Αντλησοταμιευτικοί Σταθμοί μπορούν να λειτουργήσουν ως «φυσικές μπαταρίες» μαζικής αποθήκευσης ενέργειας.

Αποθηκεύουν ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή από ενέργεια που δεν αξιοποιείται στο ηλεκτρικό σύστημα τις ώρες της χαμηλής ζήτησης, με σκοπό να αξιοποιηθεί η ενέργεια σε ώρες που η ζήτηση είναι υψηλή. Η Τέρνα Ενεργειακή έχει υποβάλει αιτήσεις χορήγησης αδειών παραγωγής για έργα αντλησοταμίευσης συνολικής ισχύος άνω των 2.400 MW, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος

Η Protergia του ομίλου Μυτιληναίου συνεχίζει να κινείται δυναμικά στην αγορά λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας αλλά (όπως και η ΗΡΩΝ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) σκοντάφτει στις γνωστές στρεβλώσεις.

Μάλιστα, παρά τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για συγκεκριμένο ποσοστό περιορισμού του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά λιανικής, το ποσοστό αυτό αυξάνεται! Και τα διάφορα μέτρα που υπόσχεται η κυβέρνηση ως λύση στο πρόβλημα αποδεικνύονται ασπιρίνες. Το ίδιο ζήτημα καλούνται να αντιμετωπίσουν και στα Ελληνικά Πετρέλαια που ελέγχουν (μαζί με την EDISON) την Elpedison.
Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί φέρουν την ΕΛΛΑΚΤΩΡ να πωλεί και το ποσοστό, γύρω στο 24%, που ελέγχει στην Elpedison οπότε αναμένονται εξελίξεις και σ’ αυτό το μέτωπο.

Δεν είναι λίγα τα στελέχη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θεωρούν πως κάποια στιγμή τα στελέχη της Κομισιόν θα «φορτώσουν» και θα ζητήσουν σοβαρά μέτρα για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική. Μεταξύ αυτών μπορεί να προβλέπεται και η πώληση των υδροηλεκτρικών μονάδων για τις οποίες πανηγυρίζει η κυβέρνηση επειδή έχουν μείνει στο απυρόβλητο.

Οι υδροηλεκτρικές μονάδες θα βρεθούν στο στόχαστρο αν δεν επιβεβαιωθούν οι απανωτές δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη περί μεγάλου ενδιαφέροντος για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη που βγαίνουν στο σφυρί.
Τα στοιχεία από το market test, τη διερεύνηση του ενδιαφέροντος της αγοράς δηλαδή, δεν είναι και τόσο καλά. Μεγάλη θολούρα επικρατεί τόσο για τα ορυχεία από τα οποία θα παίρνουν λιγνίτη οι μονάδες Μελίτης Ι και (η υπό σχεδιασμό) Μελίτης ΙΙ. Αντίστοιχα προβλήματα με την ποιότητα του λιγνίτη και συνεπώς την απόδοση των μονάδων εντοπίζονται και στη Μεγαλόπολη.

Ο Γιώργος Σταθάκης επιμένει πως το σχέδιο νόμου για τη ΔΕΗ θα είναι σύντομα έτοιμο και ελπίζει πως τελικά θα εμφανιστούν οι Κινέζοι (με ή χωρίς τον όμιλο Κοπελούζου), οι Γιαπωνέζοι και άλλοι Ασιάτες. Ευρωπαίοι δύσκολα θα εμφανιστούν, λένε οι γνωρίζοντες. Εκτός και αν τελικά ενσωματωθούν στο σχέδιο νόμου και οι απαραίτητες ρυθμίσεις για τον εφοδιασμό των μονάδων, κ.α.
Όσο για τις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις προς το παρόν αποτελούν μόνο αντικείμενο εγκυκλοπαιδικού ενδιαφέροντος. Σχέδιο για την πώληση του 17% της ΔΕΗ δεν φαίνεται να υπάρχει, ειδικά όταν η τελευταία συνεχίζει να στραβοπατά παρά τις ανακοινώσεις περί… εξαγορών στα Σκόπια.


Ακόμα πιο πολύπλοκη είναι η υπόθεση ΕΛΠΕ, ενώ η νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ φαίνεται πως έχει άλλες προτεραιότητες όπως το κλείσιμο της μαύρης τρύπας των 110 εκατ. ευρώ από την ELFE του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου