Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Αποκλείονται από τις δημοπρασίες NOME όσοι κάνουν μόνον trading – Από 400 MWh/h οι τρείς πρώτες δημοπρασίες, 511 η τέταρτη.


 

Θοδωρής Παναγούλης

Τις τελικές αποφάσεις σχετικά με την κατανομή των ποσοτήτων NOME στις τέσσερις δημοπρασίες του 2018, αλλά και τις προϋποθέσεις που πρέπει να έχουν οι προμηθευτές για να συμμετάσχουν, έλαβε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (βλέπε επισυναπτόμενα).
Με βάση τις αποφάσεις της ΡΑΕ και μετά την ασαφή νομοθετική
ρύθμιση που ψήφισε η Βουλή, τίθενται μια σειρά περιορισμών, με βασική στόχευση να περιοριστεί η αξιοποίηση του φθηνού ρεύματος των δημοπρασιών από όσους έχουν ως αποκλειστική δραστηριότητα το trading και διοχετεύουν ρεύμα στις ξένες αγορές.
Οι αποφάσεις της ΡΑΕ, που έχουν διαφορές από την εισήγηση του ΛΑΓΗΕ που τέθηκε πρόσφατα σε διαβούλευση, τίθενται σε εφαρμογή από την πρώτη δημοπρασία της χρονιάς που θα διεξαχθεί σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 7 Φεβρουαρίου.
Περιορισμοί
Ειδικότερα, όσον αφορά τους περιορισμούς, με βάση όσα αποφάσισε η ΡΑΕ:
Όποιος προμηθευτής έχει συμμετάσχει σε προηγούμενη δημοπρασία, πρέπει να παρουσιάσει Δηλώσεις Φορτίου (έστω έναν πελάτη) για ένα ελάχιστο συνεχές διάστημα ενός μηνός. Άλλως αποκλείεται από τη συμμετοχή στη δημοπρασία. Με αυτόν τον τρόπο  ουσιαστικά «κόβονται» όσοι δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στο trading.
Εάν κάποιος νέος προμηθευτής επιχειρεί να συμμετάσχει για πρώτη φορά σε δημοπρασία, θα πρέπει να καταθέσει πλήρες επιχειρησιακό πλάνο, το οποίο να είναι ταυτόχρονα και «πειστικό», καθώς αξιολογείται για την εγκυρότητά του. Εάν δεν καταθέσει πλάνο ή το πλάνο αυτό δεν εγκριθεί, τότε αποκλείεται από τη δημοπρασία.
Επιβάλλεται σε όλους τους προμηθευτές να υποβάλλουν τα τακτικά στοιχεία (που ούτως ή άλλως υπέβαλαν), αλλά και να τεκμηριώνουν τις αποκλίσεις από τους στόχους τους, ιδίως σε σχέση με τις ποσότητες NOME που κατέχουν.
Ο ΛΑΓΗΕ αναλαμβάνει να εξετάζει για κάθε προμηθευτή τη συσχέτιση ανάμεσα στις ποσότητες NOME που έχει αγοράσει, τα μερίδια που έχει στην αγορά, καθώς και τις ποσότητες των εξαγωγών, και στη συνέχεια ενημερώνει τη ΡΑΕ.
Κατανομή ποσοτήτων
Όσον αφορά την κατανομή των ποσοτήτων στις τέσσερις δημοπρασίες της χρονιάς, η ΡΑΕ όρισε ότι συνολικά θα διατεθούν 1711 MWh/h (υπάρχει μια μικρή μείωση σε σχέση με τα 1720 MWh/h που περιλάμβανε η εισήγηση του ΛΑΓΗΕ, καθώς από τα απολογιστικά στοιχεία του ΗΕΠ αναπροσαρμόστηκε η εκτίμηση για το συνολικό όγκο ηλεκτρικής ενέργειας του 2017).
Τα 1711 MWh/h προκύπτουν από το άθροισμα:
·         των 1.126 MWh/h που επρόκειτο να διατεθούν στους εναλλακτικούς προμηθευτές ούτως ή άλλως με βάση τη νομοθεσία για το 2018 (19%)
·         των 594 MWh/h που αποτελούν το «πέναλτι» από το γεγονός ότι η ΔΕΗ δεν κατέβηκε στο τέλος του 2017 στο 75,24% της αγοράς και διατήρησε μερίδιο στο 85,34%. Η διαφορά των 10,1 ποσοστιαίων μονάδων οδήγησε στην διάθεση πρόσθετων ποσοτήτων 594 MWh/h
Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, η ποσότητα των 1711 MWh/h θα κατανεμηθεί ως εξής:
·         400 MWh/h σε κάθε μία από τις τρείς πρώτες δημοπρασίες, δηλαδή στις 7 Φεβρουαρίου, στις 18 Απριλίου και στις 18 Ιουνίου.
·         511 MWh/h στην τέταρτη δημοπρασία της 17ης Οκτωβρίου
Η απόφαση ελήφθη, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό, για να έχουν οι δημοπρασίες παρόμοια χαρακτηριστικά ως προς την περίοδο της φυσικής παράδοσης των προθεσμιακών προϊόντων και να μπορούν συνεπώς οι προμηθευτές να οργανώσουν καλύτερα την εμπορική τους πολιτική.
Πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι οι παραπάνω ποσότητες δεν είναι και οι τελικές. Και τούτο διότι θα γίνει ο «έλεγχος προόδου» του Ιουνίου του 2018. Η όποια απόκλιση από τους φιλόδοξους στόχους θα σημάνει νέο «πέναλτι» και θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τις ποσότητες που θα δημοπρατηθούν στην τελευταία δημοπρασία. Συνεπώς η χρονιά θα σπάσει κάθε ρεκόρ, με ότι αυτό σημαίνει, τόσο για τη ΔΕΗ, όσο και για τους ιδιώτες παρόχους.
Αυτά για το 2018. Για το 2019 οι υποχρεώσεις είναι υψηλές (ξεκινάνε από διάθεση μέσω NOME του 22%, έναντι του 19% που ισχύει για το 2018), αλλά τα σενάρια ξαναγράφονται με βάση την εξέλιξη της αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Έχει συμφωνηθεί ότι οι ποσότητες θα ξανατεθούν στο τραπέζι με βάση την πρόοδο στον τομέα αυτό.
Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2018 το μερίδιο της ΔΕΗ θα πρέπει να έχει υποχωρήσει στο 62,24% και στο τέλος του 2019 να φτάσει στο 49,24%.
Δείτε στα συνοδευτικά αρχεία τις αποφάσεις όπως δημοσιεύονται στο ΦΕΚ

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου