Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Απαντήσεις σε 30 ερωτήματα ζητά η Κομισιόν για τα ΑΔΙ - Μετά την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ βλέπει και τους άλλους stakeholders - Ποιοι πήραν πρόσκληση για τις Βρυξέλλες



Καθώς το ελληνικό σχέδιο για τα ΑΔΙ έχει προκοινοποιηθεί στις Βρυξέλλες και τελεί εν αναμονή της έγκρισης των αρμόδιων υπηρεσιών εντείνεται ο πυρετός των επαφών και των διαβουλεύσεων, με επίκεντρο τις Βρυξέλλες.


Συγκεκριμένα, μετά  τις διά ζώσης συναντήσεις στις Βρυξέλλες, με εκπροσώπους της κυβέρνησης, αλλά και με τη διοίκηση της ΔΕΗ, η Κομισιόν έχει αποστείλει στο ΥΠΕΝ επιστολή που ζητά απαντήσεις και τεκμηρίωση σε περίπου 30 σημεία του Μόνιμου Μηχανισμού που προκοινοποιήθηκε.
Παράλληλα η Κομισιόν έχει καλέσει στις Βρυξέλλες όλους τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους από την αγορά, προκειμένου να ακούσει τις απόψεις και παρατηρήσεις τους επί του Σχεδίου. Οι συναντήσεις ξεκινούν από την αυτήν την εβδομάδα και περιλαμβάνουν τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τη ΔΕΗ, τους υπολοίπους πλην ΔΕΗ συμμετέχοντες αλλά και εν δυνάμει συμμετέχοντες, δηλαδή το demand.

Εδώ αξίζει να αναφερθεί η τοποθέτηση του μέλους του προεδρείου της ΕΒΙΚΕΝ στο συνέδριο του ΙΕΝΕ, Αν. Κοντολέοντος, ο οποίος προειδοποίησε ότι η βιομηχανία δεν πρόκειται να αποδεχθεί μόνιμο μηχανισμό χωρίς τη συμμετοχή του demand response, με πιο ρεαλιστική κίνηση την επέκταση του μέτρου της διακοψιμότητας. Σε διαφορετική περίπτωση όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά ακόμη και αυτό της προσφυγής.

Στον αντίποδα βεβαίως υπάρχει η βιασύνη από πλευράς ΔΕΗ και κυβέρνησης για ταχεία έγκριση του μηχανισμού που θεωρείται κομβικής σημασίας για την επιτυχία του διαγωνισμού για την αποεπένδυση των λιγνιτών. Και αυτό καθώς  η ελληνική πρόταση που προκοινοποιήθηκε προβλέπει συμμετοχή των λιγνιτών στα μόνιμα ΑΔΙ, διασφαλίζοντας ένα σημαντικό έσοδο για τους πιθανούς νέους ιδιοκτήτες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, μάλιστα, το θέμα τέθηκε σε γνώση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, ο οποίος και άκουσε θετικά το αίτημα για παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας του διαγωνισμού, ούτως ώστε οι επενδυτές να έχουν πλήρη εικόνα και να συμπεριλάβουν στις προσφορές τους τα πιθανά έσοδα από τα ΑΔΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου