Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Αναβλήθηκε η συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ για το σχέδιο συμφωνίας αγοραπωλησίας των λιγνιτικών μονάδων


Η επιχείρηση θεωρεί πως το αίτημα για συνδιαχείριση και συμμετοχή κατά 50% σε ενδεχόμενες ζημίες είναι εύλογο μόνο για την πρώτη διετία μετά τη μεταβίβαση των μονάδων

Αναβλήθηκε το έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ που ήταν προγραμματισμένο για σήμερα (26/11) και αφορούσε το σχέδιο της συμφωνίας αγοραπωλησίας (SPA) για τις προς παραχώρηση λιγνιτικές μονάδες στη Μελίτη της Φλώρινας και τη Μεγαλόπολη.


Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί το πότε θα γίνει η επόμενη συνεδρίαση. Πάντως στην παρουσίαση θα περιλαμβάνεται και το σχέδιο για συνδιαχείριση τυχόν ζημιών των μονάδων υπό το νέο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, το οποίο όπως έκανε γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μανώλης Παναγιωτάκης, προτίθεται η ΔΕΗ να προτείνει στους υποψήφιους επενδυτές. Η αναβολή του ΔΣ έγινε λόγω απουσίας του κ. Παναγιωτάκη ο οποίος θα βρίσκεται σατην Κρήτη συνοδεύοντας τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ.Σταθάκη.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του για τις λιγνιτικές μονάδες ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι η «φόρμουλα» συνδιαχείρισης αφορά την πρώτη διετία μετά την πώληση και θα προβλέπει τη συμμετοχή της ΔΕΗ κατά 50% σε ενδεχόμενες ζημίες που θα εμφανίσουν σε αυτό το χρονικό διάστημα οι αγοραστές των μονάδων. 
Ωστόσο, θα προβλέπεται πλαφόν για τη συνολική επιβάρυνση της ΔΕΗ, καθώς δεν θα μπορεί να υπερβεί το 10% του τιμήματος της αγοραπωλησίας. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή της ΔΕΗ σε ενδεχόμενες ζημίες έχει ζητηθεί από ορισμένους από τους υποψήφιες επενδυτές, για τον μετριασμό του οικονομικού ρίσκου. 
Μάλιστα, το αίτημά τους ήταν για ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό της ΔΕΗ στις ζημίες, της τάξης του 70%, και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.  
Από την πλευρά της, η δημόσια επιχείρηση αποδέχεται τη συνδιαχείριση, σε ποσοστό ωστόσο 50%.
Παράλληλα, θεωρεί πως το αίτημα είναι εύλογο μόνο για την πρώτη διετία λειτουργίας των μονάδων, το οποίο θεωρεί ως επαρκές μεταβατικό διάστημα ώστε οι νέοι ιδιοκτήτες των μονάδων να βρουν τον «βηματισμό» τους δραστηριοποιούμενοι στην εγχώρια αγορά.

Προς νέα παράταση η προθεσμία για τις δεσμευτικές προσφορές 

Σε κάθε περίπτωση, η παρουσίαση του SPA γίνεται στον απόηχο των δημόσιων τοποθετήσεων του επικεφαλής της ΔΕΗ, για νέα ολιγόμηνη παράταση στην προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών στον διαγωνισμό. 

Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του κ. Παναγιωτάκη την Παρασκευή (23/11) στο συνέδριο του ΙΕΝΕ, όπου ανέφερε ότι παρόλο που η επιχείρηση είναι σε πλήρη ετοιμότητα για τον διαγωνισμό (φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα τη σημερινή συζήτηση του SPA), επισήμανε πως στη δεδομένη χρονική συγκυρία υπάρχουν ακόμη αρκετές αβεβαιότητες που υπονομεύουν το εγχείρημα.
Ως παραδείγματα, έφερε το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, ενώ δεν έχει οριστικοποιηθεί η συζήτηση για τα «λιγνιτικά ΑΔΙ».
«Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να δοθεί παράταση 2-3 μηνών στην προθεσμία των προσφορών. Η νέα παράταση αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία της αποεπένδυσης», σημείωσε χαρακτηριστικά.   

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου