Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Έρευνα από Εισαγγελέα και οικονομική αστυνομία για τα τιμολόγια της ΔΕΗ προς ΛΑΡΚΟ, Αλουμίνιον και Υψηλή Τάση

 
Στο μικροσκόπιο του Εισαγγελέα Πρωτοδικών έχουν μπεί η μεθοδολογία και το ύψος των τιμολογίων που παρέχει η ΔΕΗ προς τους δύο μεγαλύτερους βιομηχανικούς πελάτες της, τη ΛΑΡΚΟ και την Αλουμίνιον της Ελλάδος, σε συνδυασμό με την τιμολόγηση προς τους λοιπούς πελάτες της Υψηλής Τάσης.
Αναφορά στο θέμα αυτό, υπό τύπον ενημέρωσης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, φέρεται να έκανε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. την προηγούμενη εβδομάδα
ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης.
Σύμφωνα πάντως με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, στα γραφεία της ΔΕΗ έφτασε έγγραφο από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας (Τμήμα Προστασίας Δημόσιας Περιουσίας) με το οποίο ζητούνται μια σειρά στοιχείων που αφορούν τα παραπάνω θέματα.
Το έγγραφο της Οικονομικής Αστυνομίας αναφέρει ρητά ότι η προκαταρκτική έρευνα διενεργείται με βάση σχετική παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
Ζητείται, δε, να αποσταλούν:
  • Οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ (ισολογισμοί, κατάσταση αποτελεσμάτων, κατάσταση μεταβολών καθαρής θέσης) για τα έτη 2013 έως 2017.
  • Τιμολόγιο πελατών Υψηλής Τάσης για τα έτη 2013 έως σήμερα
  • Συμβάσεις τιμολόγησης – προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που υπεγράφησαν μεταξύ της ΔΕΗ και των εταιρειών ΛΑΡΚΟ και Αλουμίνιο της Ελλάδος αντίστοιχα, για τα έτη 2013 μέχρι σήμερα
  • Αντίγραφο της από 12-1-2017 απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ (είναι η Γενική Συνέλευση που ενέκρινε την υφιστάμενη σύμβαση με τη ΛΑΡΚΟ και για την οποία είχε ενστάσεις το ΤΑΙΠΕΔ)
  • Αντίγραφο μελέτης των εξειδικευμένων συμβούλων Boo&Co σχετικά με το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.
Στο έγγραφο της Οικονομικής Αστυνομίας δεν αναφέρεται η αφετηρία της έρευνας (αν δηλαδή προκλήθηκε από δημοσιεύματα ή έχει γίνει κάποια καταγγελία), ούτε ποιος είναι ο στόχος. Εκτιμάται ότι διερευνάται αν η ΔΕΗ πουλάει σε χαμηλές τιμές, κάτω του κόστους της.
Είναι βεβαίως γνωστό ότι η ΕΒΙΚΕΝ έθεσε πρόσφατα θέμα πλεονεκτικής διαφοροποίησης στον τρόπο τιμολόγησης, στο ύψος των τιμολογίων και στη διάρκεια των συμβάσεων που έχει η ΔΕΗ με ΛΑΡΚΟ και Αλουμίνιον σε σχέση με τις απαιτήσεις που έχει από την υπόλοιπη ενεργοβόρο βιομηχανία (αυξήσεις, χρέωση CO2, κατάργηση εκπτώσεων, μονοετείς συμβάσεις). Έκανε μάλιστα και καταγγελίες στη ΡΑΕ.
Ωστόσο οι κινήσεις αυτές της ΕΒΙΚΕΝ είναι μεταγενέστερες από την έναρξη της εισαγγελικής έρευνας.
 energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου