Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Ανοίγει ο δρόμος για να επιστρέψει η ΔΕΗ στις αγορές

Ανοίγει ο δρόμος για να επιστρέψει η ΔΕΗ στις αγορές  


Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ΔΕΗ από CCC σε CCC+ από την  Standard & Poors ανοίγει το δρόμο για να επιστρέψει η επιχείρηση στις αγορές με τον οίκο αξιολόγησης να σημειώνει ότι η θετική προοπτική αντανακλά τις προσδοκίες ότι η ΔΕΗ θα λάβει έκτακτη στήριξη σε περίπτωση που χρειαστεί, ιδιαίτερα με τη μορφή της διευκόλυνσης της
πρόσβασης στη χρηματοδότηση, κάτι που καταδεικνύει ότι ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή της επιχείρησης στις αγορές.
Την ίδια εκτίμηση διατυπώνει και παράγοντας της αγοράς ο οποίος μιλώντας στο insider.gr, αναφέρει ότι «αυτό που διαφαίνεται είναι ότι ανοίγει ο δρόμος για να επιστρέψει η επιχείρηση στις αγορές και να δανειστεί. Και αυτό είναι αποτέλεσμα των ανταγωνιστικών βελτιώσεων στις οποίες προχώρησε η επιχείρηση. Αυτό αναφέρεται ρητά στην έκθεση, η οποία διατυπώνει μεν επιφυλάξεις όμως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η πιστωληπτική ικανότητα της ΔΕΗ έχει βελτιωθεί». 
«Οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές στην Ελλάδα ενισχύουν την την ικανότητα της κυβέρνησης να παράσχει στην ΔΕΗ υποστήριξη. Εμείς αναμένουν από τη ΔΕΗ να εξασφαλίσει την ανάπτυξη των αναγκών της σε ρευστότητα εντός των επόμενων 12 μηνών, γεγονός που αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα για μια πιθανή αναβάθμιση της βαθμολογίας», αναφέρει η έκθεση η οποία ωστόσο διευκρινίζει ότι «οι αξιολογήσεις μας για τη ΔΕΗ δεν περιλαμβάνουν προς το παρόν οφέλη λόγω έκτακτης κρατικής στήριξης, αλλά θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε μια πρόσθετη παράμετρο για μια τέτοιου είδους ενδεχόμενη υποστήριξη αν αναβαθμίσουμε την Ελλάδα».
Σύμφωνα με τον οίκο, η ΔΕΗ έχει επιτυχώς διασφαλίσει πηγές ρευστότητας για να αντιμετωπίσει τη λήξη χρεών το 2019, συμπεριλαμβανομένων και 1,3 δισ. ευρώ κοινοπρακτικών δανείων από ελληνικές τράπεζες και της ωρίμανσης τον Απρίλιο 2019 μη εξασφαλισμένων τίτλων ύψους 350 εκατ. ευρώ.
Η αναχρηματοδότηση σε συνδυασμό με πρόσθετα 620 εκατ. ευρώ σε δεσμευμένες πιστωτικές γραμμές, θα επιτρέψουν στη δέη να καλύψει την ωρίμανση τον Απρίλιο του 2019 το διεθνές ομόλογο ύψους 350 εκατ. ευρώ που λήγει.
Η έκθεση ωστόσο αναφέρει ότι η κεφαλαιακή δομή της εταιρείας παραμένει εύθραυστη σημειώνοντας ότι «εξακολουθούμε να έχουμε αμφιβολίες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της». Στο πλαίσιο αυτό γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη δεσπόζουσα θέση της εταιρείας στην αγορά, στην ανάγκη μείωσης του μεριδίου της στο 50% και στην αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων. 
Ο οίκος αναφέρει ότι αναγνωρίζεται η ανάγκη μετασχηματισμού της επιχείρησης για να μειώσει την εξάρτησή της από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και την εξέλιξη των τιμών του άνθρακα και τη μετατόπιση του συνδυασμού παραγωγής ενέργειας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι «η πλήρης εφαρμογή των ευρωπαϊκών επιταγών για τον ανταγωνισμό και το άνοιγμα της αγοράς συνεπάγεται μια απότομη συρρίκνωση του εγχώριου μεριδίου της ΔΕΗ . Η επιχείρηση αντιμετωπίζει σημαντική μείωση της χωρητικότητας λιγνίτη καθώς οι ευρωπαϊκές αρχές επέβαλαν την πώληση περίπου 40% του λιγνιτικού δυναμικού για την ενίσχυση της αποδοτικότητας και του ανταγωνισμού στην Ελλάδα, μειώνοντας περαιτέρω τη βαρύτητα της εταιρείας στην αγορά. Αυτή η διαδικασία μετασχηματισμού θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις ύψους περίπου 2,2 δισ. ευρώ από το 2019 έως το 2021».
 www.insider.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου