Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Απορρίπτει κάθε σκέψη για έλεγχο στις εξαγωγές προϊόντων ΝΟΜΕ η Κομισιόν - Μετέωρη η ΡΑΕ


Η Επιτροπή θεωρεί πως η επιβολή μέτρων και πλαφόν αντιβαίνει τους κανόνες ανταγωνισμού της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς

Φρένο στα σχέδια των ελληνικών Αρχών να σταματήσουν τις εξαγωγές ενέργειας από τα προϊόντα των ΝΟΜΕ βάζει η Κομισιόν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η DGcomp παρενέβη στο θέμα μετά την κοινοποίηση από πλευράς των traders της πρότασης του Χρηματιστηρίου Ενέργειας που έβγαλε σε δημόσια διαβούλευση η ΡΑΕ, η οποία προβλέπει ότι οι ποσότητες από τα ΝΟΜΕ που θα κατευθύνονται προς τις αγορές του εξωτερικού θα εκκαθαρίζονται (με την εξαίρεση ενός μικρού ποσοστού) με την Οριακή Τιμή Συστήματος και όχι με την τιμή κλεισίματος της εκάστοτε δημοπρασίας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που η ΡΑΕ επιχειρεί να επιβάλει ένα είδος πλαφόν στις εξαγωγές ρεύματος από ποσότητες των δημοπρασιών ΝΟΜΕ προκειμένου να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του μέτρου αφού όταν η ενέργεια διοχετεύεται στις αγορές του εξωτερικού δεν επιτυγχάνεται ο στόχος μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στην εσωτερική αγορά. 
Όπως και την πρώτη φορά έτσι και τώρα η Κομισιόν απορρίπτει τη σχετική πρόταση, κρίνοντας ότι αντιβαίνει τους κανόνες ανταγωνισμού της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

"Ελεύθερες" οι εξαγωγές 

Η Κομισιόν αναγνωρίζει τις επιπτώσεις σε σχέση με το στόχο μείωσης των μεριδίων της ΔΕΗ, τις συνδέει ωστόσο με τις αδυναμίες των ΝΟΜΕ ως εργαλείου για την επίτευξη αυτού του στόχου και κρίνει ότι οι όποιες λύσεις θα πρέπει να αναζητηθούν σε αυτό το πεδίο και όχι βάζοντας ποσοστώσεις στις εξαγωγές.
Η έντονη δραστηριότητα των traders πάντως προκύπτει και από την εντυπωσιακή αύξηση των εσόδων του ΑΔΜΗΕ από την εκχώρηση δικαιωμάτων πρόσβασης στις διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις της χώρας το πρώτο εξάμηνο του 2018 σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2017 που έφτασε στο 50%. 
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από στοιχεία που έθεσε υπόψη της ΡΑΕ ο Διαχειριστής, τα έσοδα για το πρώτο εξάμηνο του 2018 έφτασαν τα 22,86 εκατ. ευρώ έναντι εσόδων 15,83 εκατ. ευρώ το εξάμηνο του 2017.

www.worldenergynews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου