Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Κ. Δεληγιάννης: Πέντε ανοικτά μέτωπα στον τομέα ενέργειας


Κατηγορηματική διαβεβαίωση για τη διατήρηση των δύο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στο Αμύνταιο στο ηλεκτρικό σύστημα από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη χθες, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου με θέμα το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο προβλέπει επενδύσεις 32 δισ. ευρώ. Ο υπουργός πρόσθεσε πως χθες υπογράφηκε κοινή υπουργική απόφαση γι’ αυτό τον σκοπό, η οποία, όπως έγινε γνωστό λίγες ώρες αργότερα, αποσαφηνίζει ότι στην περίοδο λειτουργίας των εργοστασίων προσμετράται και η δοκιμαστική λειτουργία, με συνέπεια σύμφωνα με το ΥΠΕΝ να είναι πλέον πλήρως καλυμμένη η περαιτέρω αξιοποίησή τους.


Ο κ. Σταθάκης συμπλήρωσε πως παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος με την Κομισιόν για την παράταση της «ζωής» των μονάδων στο πλαίσιο περιβαλλοντικής τους αναβάθμισης, ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις για το θέμα της ΔΕΠΑ, σημειώνοντας ότι ο υφιστάμενος τρόπος πληρωμής της ELFE προς την εταιρεία είναι αποτέλεσμα δικαστικής απόφασης, η οποία μάλιστα ανέτρεψε απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΔΕΠΑ, που αυστηροποιούσε το πλαίσιο εξόφλησης. Μίλησε για «φαντασιακές κατηγορίες» από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας πως η συντριπτική πλειονότητα των οφειλών της ELFE δημιουργήθηκε όταν κυβέρνηση ήταν η Νέα Δημοκρατία.

Διαμεσολάβηση

Ο υπουργός κλήθηκε επίσης να σχολιάσει και τις κινήσεις στις οποίες έχει προβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα η ΔΕΗ έναντι βιομηχανιών με συσσωρευμένα χρέη, σημειώνοντας ότι το υπουργείο θα αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ της Δημόσιας Επιχείρησης και των εν λόγω βιομηχανικών πελατών, ώστε να βρεθεί λύση για να συνεχίσουν αυτοί να ρευματοδοτούνται. «Το υπουργείο θα εξαντλήσει τον ρόλο του, ο οποίος ωστόσο έχει ένα όριο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, τόνισε πως η ελληνική πλευρά επιδιώκει μία συμφωνία που διατηρεί «ζωντανό» το καθεστώς PCI (Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος), ενώ συμπλήρωσε ότι για το θέμα συνεχίζονται οι συζητήσεις με την Κομισιόν, προβλέποντας μάλιστα θετικές εξελίξεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Όσον αφορά το χρονικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, σημείωσε πως σε κάθε περίπτωση θα διασφαλισθεί η επάρκεια τροφοδοσίας του νησιού. Ο υπουργός απάντησε επίσης σε ερωτήσεις για τον διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, υπογραμμίζοντας ότι η κατασκευή της δεύτερης μονάδας στη Φλώρινα (Μελίτη ΙΙ) θα «χωράει» στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής της επόμενης δεκαετίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα αναβαθμιστούν περιβαλλοντικά οι υπόλοιπες μονάδες. Σημείωσε επίσης πως είναι φυσιολογικό να δίνονται παρατάσεις σε διαδικασίες όπως ο διαγωνισμός ή οι υπόλοιπες ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις (π.χ. ΕΛΠΕ).

Οι πυλώνες του Σχεδίου

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα έχει τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση, με σκοπό να οριστικοποιηθεί έως τον Ιανουάριο, ώστε να αποσταλεί στην Κομισιόν. Στην παρουσίασή του πήραν επίσης μέρος ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, ο υφυπ. Γιάννης Δημαράς και ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων Μιχάλης Βερροιόπουλος, ενώ ο κ. Σταθάκης περιέγραψε τους τρεις πυλώνες του Σχεδίου. Ξεκίνησε από την αναδιάρθρωση του ενεργειακού μίγματος, με την κατακόρυφη αύξηση των ΑΠΕ και τον περιορισμό του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή, περιγράφοντας στη συνέχεια τους στόχους ενεργειακής εξοικονόμησης, στο πλαίσιο των οποίων προβλέπεται πως έως το 2030 θα έχει αναβαθμισθεί το 10% του κτηριακού αποθέματος. Τρίτος πυλώνας είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Εισαγγελική παρέμβαση για την υψηλή τάση

Εισαγγελική παρέμβαση βρίσκεται σε εξέλιξη για τη διερεύνηση των τιμολογίων υψηλής τάσης που έχει συνάψει η ΔΕΗ με τις εγχώριες βιομηχανίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης έχουν ζητηθεί από τη ΔΕΗ τα στοιχεία των συμβάσεών της με βιομηχανικούς καταναλωτές, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν στο «μικροσκόπιο» έχει τεθεί το σύνολο των βιομηχανιών ή συγκεκριμένοι βιομηχανικοί πελάτες. Η εισαγγελική παρέμβαση «τρέχει» εδώ και αρκετό καιρό, ενώ για το θέμα ενημέρωσε χθες το Δ.Σ. της επιχείρησης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μανώλης Παναγιωτάκης.   [SID:12242677]

Πρόταση για τη Χαλυβουργική

Η Χαλυβουργική έχει αθετήσει κατ’ επανάληψη τις υποχρεώσεις της έναντι της ΔΕΗ, όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης, προσθέτοντας πως έπειτα από πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ έγιναν διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο εταιρειών για την επίλυση του προβλήματος. «Διαπιστώθηκε ότι η Χαλυβουργική βρίσκεται εν μέσω δικαστικής διαμάχης για τη διαχείριση της εταιρείας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα. Κρίνουμε σκόπιμο η ΔΕΗ να προσφέρει περίοδο χάριτος ενός μήνα, προτού εκτελεστούν τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα», καταλήγει η ανακοίνωση. 

(naftemporiki.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου