Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Κινέζικος "πυρετός" της Κομισιόν στις ενεργειακές business - Απαντήσεις σήμερα (27/11) από την ελληνική πλευρά

Κινέζικος  

Ψυχραιμία συστήνουν κυβερνητικά στελέχη σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις των Βρυξελλών
Στάση αναμονής φαίνεται ότι τηρεί η κυβέρνηση σε μια σειρά υποθέσεων που σχετίζονται με τη δραστηριοποίηση κινεζικών εταιριών στην ελληνική ενεργειακή αγορά και την αρνητική
αντιμετώπισή τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, πρόκειται περισσότερο για ένα κλίμα που διαμορφώνεται μέσω πληροφοριών και δημοσιευμάτων και λιγότερο για απτές κινήσεις από την πλευρά της Κομισιόν που μπλοκάρουν επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης και των μεγάλων ενεργειακών εταιριών της χώρας.
Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η γενικότερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της «επέλασης» των κινεζικών εταιριών στην Ευρώπη είναι μάλλον επιφυλακτική.
Όμως η γενική αυτή θέση απέχει από το να μπλοκάρονται έργα, επενδύσεις ή εξαγορές στις οποίες συμμετέχουν κινεζικές εταιρίες.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές «ας περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, γιατί μπορεί να μην είναι έτσι όπως ακριβώς φαίνονται».  
Το όλο κλίμα δημιουργήθηκε με αφορμή την ηλεκτρική διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, στην οποία κεντρικό ρόλο έχει ο ΑΔΜΗΕ που ανήκει σε ποσοστό 24% στην κινεζική State Grid.

Καχυποψία Βρυξελλών

Φαίνεται όμως ότι αυτή δεν είναι η μόνη υπόθεση που ενοχλεί τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν.
Με πρόσφατη επιστολή του προς τη ΡΑΕ ο επικεφαλής της DG Energy Κλάους Ντίτερ Μπόρχαρντ θέτει θέμα επανεξέτασης της πιστοποίησης του ΑΔΜΗΕ, μετά την συμφωνία της China Energy Invesment με τον όμιλο Κοπελούζου.
Βεβαίως η επιστολή Μπόρχαρντ μοιάζει να είναι περισσότερο μια προειδοποίηση παρά συγκεκριμένη κίνηση από την πλευρά της Κομισιόν.
Παρόλα αυτά επιβαρύνει το κλίμα, αφού China Energy Invesment με τον όμιλο Κοπελούζου, πέραν της μεταξύ τους συμφωνίας, η οποία σύμφωνα με τον κ. Μπόχαρντ δημιουργεί ζήτημα ανεξαρτησίας του ΑΔΜΗΕ, διεκδικούν από κοινού και τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη. 
Με άλλα λόγια η θέση των υπηρεσιών της Κομισιόν δημιουργεί κινδύνους τόσο για την εξέλιξη της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης όσο και κυρίως για την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, η οποία επιβλήθηκε από την ίδια την Κομισιόν και το Μνημόνιο.
Πέραν αυτών δημιουργεί προϋποθέσεις αποτυχίας της αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων, η οποία επίσης επιβλήθηκε στη ΔΕΗ μέσω απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με στόχο την απώλεια της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά.      
Μέχρι στιγμής στο θέμα δεν έχει τοποθετηθεί η ΡΑΕ, η οποία έλαβε την επιστολή Μπόχαρντ.

Κυβερνητική στήριξη στον σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ

Πάντως στο θέμα του καλωδίου Κρήτη – Αττική όπου οι κινήσεις των υπηρεσιών της Κομισιόν δείχνουν να στηρίζουν την κυπριακή εταιρία Eurasia Interconnector στην αντιπαράθεσή της με τον ΑΔΜΗΕ, η κυβέρνηση στηρίζει πλήρως τις επιλογές της διοίκησης του Διαχειριστή. Μάλιστα ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης θα παραστεί σήμερα στην τελετή υπογραφής των συμβάσεων για το καλώδιο Κρήτη – Πελοπόννησος που από τον ΑΔΜΗΕ προωθείται ως πρώτη φάση της διασύνδεσης της Κρήτης.
Πληροφορίες αναφέρουν εξάλλου ότι ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα απαντήσει εμμέσως πλην σαφώς στις ευρωπαϊκές ανησυχίες για κινεζική επικυριαρχία στην ελληνική ενεργειακή αγορά.
Ο κ. Μανουσάκης θα αναδείξει τις επενδυτικές πρωτοβουλίες του ΑΔΜΗΕ που το τελευταίο διάστημα έχει «ξεκλειδώσει» επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ την υλοποίηση των οποίων έχουν αναλάβει ευρωπαϊκές εταιρίες.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι στο σύνολο των έργων αυτών η μόνη κινεζική εταιρία που συμμετέχει είναι η Nari Group που θα εγκαταστήσει έναν υποσταθμό στη Νάξο αξίας 8 εκατ. ευρώ.   
Για το ίδιο θέμα καλά πληροφορημένες πηγές υπογραμμίζουν ότι ακόμη αναμένεται στην Αθήνα η θρυλούμενη επιστολή του Επιτρόπου Επίτροπος για την Ενέργεια και το Κλίμα Αρίας Κανιέτε, με την οποία θα έπαιρνε θέση υπέρ του Eurasia.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ας δούμε πρώτα εάν και ποια θέσει θα πάρει ο κ. Κανιέτε και εν συνεχεία θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι θεσμοί όπως η ΡΑΕ.
Σε ανάλογο μήκος κύματος αντιμετωπίζεται και το ζήτημα της επιστολής Μπόχαρντ.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου