Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Σταθάκης: Δεν αποκλείεται νέα παράταση για την αποεπένδυση των λιγνιτών - Θα συνεχίσουν να λειτουργούν Αμύνταιο και μονάδες της Κρήτης - Σύντομα θετική έκβαση για τη "μεγάλη" διασύνδεση


Αναφορικά με την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και το σχετικό διαγωνισμό, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους κατά την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα δεν απέκλεισε νέα παράταση στην προθεσμία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών και είπε ότι "είναι φυσιολογικές τέτοιου είδους παρατάσεις, θα δούμε και τις προτάσεις των επενδυτών”. 


Διευκρινιστική Απόφαση για Αμύνταιο

Παράλληλα ο υπουργός ανέφερε ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί η μονάδα λιγνίτη του Αμύνταιου για την οποία έχουν λήξει οι κανονικές ώρες λειτουργίας (βρισκόταν σε περιορισμένο καθεστώς για περιβαλλοντικούς λόγους).  Το ΥΠΕΝ επικαλείται υπουργική απόφαση του 2015 στην κατεύθυνση αυτή, ενώ χθες ο κ. Σταθάκης υπέγραψε διευκρινιστική υπουργική απόφαση που διασφαλίζει την κανονική συνέχιση της λειτουργίας ενώ παράλληλα η κυβέρνηση βρίσκεται σε διάλογο με την Κομισιόν για τις προτάσεις που αφορούν την περιβαλλοντική και ενεργειακή αναβάθμιση και το μέλλον της μονάδας. Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη η μονάδα του Αμύνταιου περιλαμβάνεται στην εθνική στρατηγική ενώ για τη 2η μονάδα της Μελίτης (υπάρχει η άδεια και είναι προς πώληση στο πακέτο της αποεπένδυσης), είπε ότι "χωράει” στον σχεδιασμό στο βαθμό που προχωρούν οι περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις στα υπόλοιπα λιγνιτικά εργοστάσια.

Καλώδιο και επάρκεια Κρήτης

Για τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διατηρηθεί το έργο ως PCI και συνεπώς να κατασκευαστεί αξιοποιώντας τις κοινοτικές ενισχύσεις, ωστόσο το ΥΠΕΝ αναγνωρίζει ως μόνη υπαρκτή βάση την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που αναθέτει την κατασκευή στο SPV "Αριάδνη" του ΑΔΜΗΕ. "Βρισκόμαστε σε διάλογο με την Κομισιόν, ελπίζουμε να έχει θετικό τέλος σύντομα", σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Σταθάκης δήλωσε επίσης ότι εντός της επόμενης βδομάδος θα ανατεθεί το έργο της μικρής διασύνδεσης Πελοπόννησος – Κρήτη το οποίο θα είναι έτοιμο το 2020, ενώ η μεγάλη διασύνδεση προβλέπεται να ολοκληρωθεί το νωρίτερο το 2022.

Για τις πετρελαϊκές μονάδες της Κρήτης που με βάση τις κοινοτικές αποφάσεις λήγει η προθεσμία παρέκλισης που έχουν και συνεπώς πρέπει να κλείσουν στο τέλος του 2019, τόνισε ότι το τι θα γίνει (μεταξύ αυτών και αν θα κλείσουν ή όχι) θα αποφασιστεί με βάση τις ανάγκες ηλεκτροδότησης της Κρήτης όπως προκύψουν από συνολικότερη μελέτη του ΑΔΜΗΕ. "Δεν πρόκειται να αφήσουμε την Κρήτη χωρίς ρεύμα" είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι εάν προκύψει κενό μέχρι να κατασκευαστεί η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση αυτό θα καλυφθεί με βάση τις λύσεις που εξετάζει η ΡΑΕ. 
"Εξετάζονται όλες οι εναλλακτικές λύσεις" ανέφερε, επισημαίνοντας ότι, ούτως ή άλλως, οι μονάδες που "σβήνουν" δεν θα μετακινηθούν από το νησί, θα βρίσκονται σε εφεδρεία και εάν χρειαστεί θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών.

ΛΑΡΚΟ και Χαλυβουργική

Για τα χρέη βιομηχανιών προς τη ΔΕΗ αποκάλυψε ότι υπάρχει σε εξέλιξη πρωτοβουλία διαλόγου με τη Χαλυβουργική και τη Λάρκο ενώ το υπουργείο προτίθεται να εξαντλήσει τον ρόλο του για την εξεύρεση λύσης. "Μέχρι εκεί είναι ο ρόλος του Υπουργείου. Αν δεν βρεθεί λύση τα πράγματα θα πάρουν το δρόμο τους" ανέφερε.

Ενεργειακός Σχεδιασμός

Τέλος, αναφορικά με τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό που έχει τεθεί προς διαβούλευση (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλιμα) με στόχο να περάσει από τη Βουλή και να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές του 2019, κατά τη συνέντευξη τύπου τονίστηκε ότι προβλέπει την αναδιάρθρωση ενεργειακού μείγματος με αύξηση των ΑΠΕ στο 32% της τελικής κατανάλωσης, που σημαίνει ότι στην παραγωγή ηλεκτρισμού θα αντιπροσωπεύουν το 55% από 29% σήμερα, τον περιορισμό του λιγνίτη και την αξιοποίηση αερίου ως σταθεροποιητικό παράγοντα (καύσιμο) και την βελτίωση της εξοικονόμησης ενέργειας κατά 1,5% ετησίως. 

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο ΓΓ ενέργειας το μερίδιο των ΑΠΕ στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή από 30% το 2020 θα ξεπεράσει το 63% το 2030, ενώ η συμβατική ηλεκτροπαραγωγή θα πέσει στο μισό από τα επίπεδα του 2016 το 2030 (από 70% σε 37%).
ΔΕΠΑ και ELFE

Την ίδια στιγμή, στη Δικαιοσύνη παραπέμπει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης για τη συνέχιση του καθεστώτος της πληρωμής της ΔΕΠΑ από την ELFE με μεταχρονολογημένες επιταγές.

Ο κ. Σταθάκης υπεραμύνθηκε των επιλογών του όταν τον Μάιο του 2017 η γενική συνέλευση της ΔΕΠΑ έλαβε απόφαση για αυστηρότερο καθεστώς πληρωμών: «Η απόφαση της γενικής συνέλευσης που ελήφθη αυστηροποιούσε το πλαίσιο πληρωμών (σ.σ. όριζε την πληρωμή των ποσοτήτων φυσικού αερίου 50% με μετρητά και 50% με επιταγές). Βγήκε όμως τότε προσωρινή διαταγή και ακύρωσε την απόφαση αυτή (σ.σ. τον Οκτώβριο του 2017). Οπότε ρωτήστε το δικαστήριο γιατί πληρώνεται η ΔΕΠΑ με μεταχρονολογημένες επιταγές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός εξαπέλυσε επίσης και επίθεση στη ΝΔ για την υπόθεση της ΔΕΠΑ, χαρακτηρίζοντας «φαντασιακές τις κατηγορίες για τη ΔΕΠΑ. Θα έχουμε πολλά να πούμε στη Βουλή και για το χρέος της ELFE προς τη ΔΕΠΑ αλλά και για στελέχη της ΝΔ που εμπλέκονται στις δύο εταιρίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου