Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Σταθάκης: Το ΥΠΕΝ θα Εξαντλήσει τον Ρόλο του για Χαλυβουργική και ΛΑΡΚΟ


της Μάχης Τράτσα

Αναζητείται τρόπος να βρεθεί λύση για τα χρέη της Χαλυβουργικής και της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ, όπως ανέφερε χθες Τρίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, το υπουργείο θα εξαντλήσει τον ρόλο του, αλλά και «αυτό έχει ένα όριο».


Οι προσπάθειες της ΔΕΗ να συμμαζέψει τις ανεξόφλητες οφειλές των ενεργοβόρων βιομηχανιών άρχισαν τον Οκτώβριο, οπότε η επιχείρηση ξεκίνησε τις διαδικασίες για να σταματήσει την «αιμορραγία» από τα χρέη της Χαλυβουργικής, τα οποία έχουν φτάσει στα 31,4 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, η Χαλυβουργική έχει αθετήσει κατ’ επανάληψη τις υποχρεώσεις της έναντι της ΔΕΗ. «Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), έγιναν διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο εταιρειών για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Διαπιστώθηκε ότι η Χαλυβουργική βρίσκεται εν μέσω δικαστικής διαμάχης για τη διαχείριση της εταιρείας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα. Κρίνουμε σκόπιμο η ΔΕΗ να προσφέρει περίοδο χάριτος ενός μήνα, προτού εκτελεστούν τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα», σημείωσε ο υπουργός.

Ωστόσο, ο κ. Σταθάκης, απέφυγε να αναφερθεί ειδικότερα στο θέμα της ΛΑΡΚΟ. Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, η ΔΕΗ απέστειλε και στη ΛΑΡΚΟ, με κοινοποίηση στον ΑΔΜΗΕ, το πρώτο εξώδικο για εντολή απενεργοποίησης μετρητή φορτίων (δηλαδή για αποκοπή), βάσει του ισχύοντος Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η ΛΑΡΚΟ αποτελεί τον μεγαλύτερο οφειλέτη της ΔΕΗ με περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Την ερχόμενη εβδομάδα, κι ενώ θα έχουν κλείσει δέκα ημέρες από το πρώτο εξώδικο, αναμένεται να γίνει καταγγελία συμβολαίου της ΛΑΡΚΟ. Ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να δώσει περιθώριο ενός μήνα στη βιομηχανία για να αναζητήσει άλλον προμηθευτή ή για να τα βρει με τη ΔΕΗ, πριν κατεβάσει τον διακόπτη.

Όπως αναφέρουν στο energia.gr παράγοντες της ΔΕΗ, η επίλυση του ζητήματος της ΛΑΡΚΟ είναι πιο σύνθετο από εκείνο της Χαλυβουργικής. «Θα μπορούσε να λυθεί με πολιτική παρέμβαση, ωστόσο μπορεί να θεωρηθεί παράνομη κρατική ενίσχυση. Μη ξεχνάμε την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μη ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων προς τη ΛΑΡΚΟ», τονίζει η ίδια πηγή.

Επισημαίνει επιπλέον, ότι κρίσιμη θα είναι και η θέση που θα πάρει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία, μέχρι στιγμής, δεν έχει παρέμβει για την υπόθεση της Χαλυβουργικής. «Ο ΑΔΜΗΕ παρότι πέρασε ένας μήνας από την καταγγελία συμβολαίου στη Χαλυβουργική δεν κατέβασε τον διακόπτη. Τώρα το υπουργείο δίνει περιθώριο ενός μήνα στη βιομηχανία. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει μετά. Αν και τότε δεν προχωρήσει σε αποκοπή τότε θα πρέπει η ΡΑΕ να ...τραβήξει το αυτί στον Διαχειριστή, διότι δεν θα έχει τηρήσει τον Κώδικα Προμήθειας», σημειώνει παράγοντας της ΔΕΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου