Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Και υδροδότηση από το φράγμα Γρατινής


Παράλληλα με τον ενεργειακό χαρακτήρα του προς όφελος της ΔΕΗ, το φράγμα Γρατινής θα αξιοποιηθεί για τις ανάγκες ύδρευσης του οικισμού Κομοτηνής, με βάση και την πρόσφατη απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου, για την κατασκευή και λειτουργία του έργου μεταφοράς νερού από το φράγμα έως την Μονάδα Επεξεργασία Πόσιμου Νερού της ΔΕΥΑΚ.


Η απόφαση απαντά σε αίτημα ετών του δήμου, προκειμένου να μειώσουν το νερό που παίρνουν από γεωτρήσεις και να περάσουν σταδιακά σε επιφανειακές υδροληψίες, που δεν επιβαρύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Πρόκειται για έργο ύψους 7 εκατ. ευρώ, που θα σταματήσει την υδροδότηση από τις υπάρχουσες γεωτρήσεις, των οποίων οι στάθμες άρχισαν να πέφτουν, επιτρέποντας στη ΔΕΥΑΚ την εξοικονόμηση υδατικών πόρων που μπορούν να αξιοποιηθούν για αγροτική χρήση. 

«Ενδεχομένως η ΔΕΥΑΚ να κάνει στροφή και στον αρδευτικό τομέα, με τις πλέον των 20 γεωτρήσεων που αποδεσμεύονται», εξηγεί ο πρόεδρος, Δημήτρης Καρασταύρου. Και προσθέτει: 
«Από το 2014 που επικοινωνήσαμε με τους υπευθύνους της ΔΕΗ πήραμε την πρώτη έγκριση, ξεκινήσαμε την ωρίμανση του έργου υλοποιώντας τις απαραίτητες μελέτες, απαλλοτριώσεις και παραχωρήσεις ώστε να εγκαταστήσουμε τα αντλιοστάσια κι απέμενε η τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων την οποία καταθέσαμε στο υπουργείο μετά από άδεια της ΔΕΗ».

(ypaithros.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου