Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Ραγδαίες αλλαγές στην ηλεκτροπαραγωγή - Τα μερίδια, το μείγμα, η εγκατεστημένη ισχύς

 
Οι υψηλές εκπομπές ρύπων των λιγνιτικών μονάδων και η μείωση του κόστους των μονάδων ΑΠΕ αναδεικνύονται ως οι καθοριστικότεροι παράγοντες που θα αλλάξουν τη μορφή του ενεργειακού συστήματος της χώρας από το 2020 έως το 2030, όπως επισημαίνει ο εθνικός ενεργειακός στρατηγικός σχεδιασμός που τέθηκε σε διαβούλευση από το υπουργείο
ενέργειας. 
Από το 2020 θα είναι πιο συμφέρουσες οι ΑΠΕ έναντι του άνθρακα και του λιγνίτη, οδηγώντας σε πλήρη μετασχηματισμό το ενεργειακό μας σύστημα που θα αποτελείται από περισσότερες πράσινες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής κυρίως ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά.
Ποια θα είναι λοιπόν η σύνθεση του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής σύμφωνα με το σχέδιο του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού;
Η εγκατεστημένη ισχύς των λιγνιτικών αναμένεται μειωμένη το 2030 κατά 1,6 GW σε σχέση με το έτος 2016 και η εγκατεστημένη ισχύς των πετρελαϊκών μονάδων κατά 1,1 GW, ενώ συνολικά η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ αυξάνεται κατά 9,1 GW, με περισσότερο από το 90% αυτής της αύξησης να αφορά αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.
Εγκαταστημένη ισχύς για ηλεκτροπαραγωγή

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός ειδικά για τις ΑΠΕ, με δεδομένο το πλαίσιο των ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών και την εξέλιξη της μείωσης του κόστους ηλεκτροπαραγωγής που θα επιτρέψει την ανάπτυξή τους εκτός καθεστώτος στήριξης, η τελική κατανομή μπορεί να διαφοροποιηθεί. "η απαίτηση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ πρέπει να αντιμετωπίζεται ως στόχος και να επαφίεται στον ανταγωνισμό μεταξύ των τεχνολογιών ΑΠΕ για το ποια έργα και ποια ισχύς τελικά θα συνεισφέρει προς αυτόν τον στόχο” αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.
Τα μερίδια
Πιο αναλυτικά για τις ΑΠΕ η εγκατεστημένη ισχύς αυξάνεται το 2020 στα 6,7GW και το 2030 στα 13,3GW που σημαίνει ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να εγκαθίστανται περίπου 650MW νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών.  Η ισχύς των υδροηλεκτρικών αυξάνεται κατά 500 MW, της βιοενέργειας κατά 200MW  ενώ μικρή διείσδυση αναμένεται από ηλιοθερμικούς σταθμούς και σταθμούς γεωθερμίας. 
Επίσης ο ενεργειακός σχεδιασμός αναφέρει ότι προκύπτουν ανάγκες αποθήκευσης ενέργειας (αντλησιοταμίευση, μπαταρίες, μετατροπή σε αέριο) με εκτιμώμενο κόστος επένδυσης μέχρι το 2025 στα 500 εκατ. ευρώ. 
Μείγμα
Σύμφωνα με την εκτίμηση του σχεδιασμού, η συνολική παραγωγή ηλεκτρισμού στην Ελλάδα το 2030 θα αυξηθεί κατά 9% σε σχέση με το 2016. Ο λιγνίτης από μερίδιο 33% σήμερα θα μειωθεί στο 17%. Κατά 74% θα μειωθεί το μερίδιο των πετρελαϊκών μονάδων αφού θα αποσυρθούν οι μονάδες των νησιών που θα διασυνδεθούν.  Το μερίδιο του φυσικού αερίου το οποίο χαρακτηρίζεται ως το μεταβατικό καύσιμο που θα οδηγήσει σε ένα σύστημα ηλεκτροπαραγωγής με χαμηλότερες εκπομπές θα μειωθεί από 26% σε 17% το 2030. 
Τα μερίδια της ηλεκτροπαραγωγής έως το 2040
(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου