Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Τριπλή παρέμβαση Κομισιόν για λιγνιτικές μονάδες και ΝΟΜΕ

Σε νέες περιπέτειες οδηγείται ο διαγωνισμός πώλησης των λιγνιτικών σταθμών της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, αλλά και συνολικά η ΔΕΗ, καθώς η Ευρ. Επιτροπή με επιστολές της προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη Ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας ανοίγει θέματα ανταγωνισμού
σε όρο του SPA αλλά και της συμμετοχής των Κινέζων.
 
Παράλληλα, οι Βρυξέλλες απέναντι στην πρόθεση της ΡΑΕ να θέσει περιορισμό στις εξαγωγές των προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας που αποκτούν προμηθευτές και traders, στέκονται αρνητικά αν και αφήνουν ένα παράθυρο λήψης μέτρων.

Ο διαγωνισμός των λιγνιτικών

Ειδικότερα, προχθές Δευτέρα 26 Νοεμβρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΔΕH Μανόλη Παναγιωτάκη και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ζήτησε την αναβολή της συζήτησης του θέματος της έγκρισης των όρων και της σύμβασης εξαγοράς μετοχών (SPA).
Σύμφωνα με το κείμενο του κ. Σταθάκη: «Δυστυχώς ο αρχικός μηχανισμός επιμερισμού κερδών και ζημιών όπως προέκυψε και διαπιστώθηκε στη φάση των διαβουλεύσεων με τους υποψήφιους επενδυτές, δεν είναι πλήρως συμβατός με τις δεσμεύσεις της Χώρας και τους κανονισμούς της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού. Αυτό έγινε σαφές από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο ΥΠΕΝ και τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού».
Ο υπουργός έκανε επίσης γνωστό ότι συνεχίζονται οι σχετικές διαπραγματεύσεις μέχρι τις 30 Νοεμβρίου «προκειμένου να προσδιοριστεί τι είδους μηχανισμός θα είναι αποδεκτός».
Κατόπιν τούτης της εξέλιξης η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση των λιγνιτικών σταθμών κατά πάσα πιθανότητα οδηγείται χρονικά πέρα από την 6η Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία είχε τεθεί ως καταληκτική για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές.
Επιπλέον, με δεδομένες τις απαιτήσεις των διεκδικητών, όπως τις αποκάλυψε το Euro2day.gr, θεωρείται πλέον πολύ αμφίβολη η έκβαση του διαγωνισμού. Επισήμανση την οποία έκανε στο Euro2day.gr, πηγή μίας εκ των εταιριών που συμμετέχουν σε αυτόν. Η ίδια πηγή, άλλωστε, υπογράμμισε και τις γενικότερες αβεβαιότητες όπως οι τιμές του CO2, η ευρωπαϊκή πολιτική για την απανθρακοποίηση της αγοράς, αλλά και τα ζητήματα κόστους που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένες μονάδες.

Στο στόχαστρο η CHN Energy με το deal Κοπελούζου

Παράλληλα, την περασμένη εβδομάδα στο ΥΠΕΝ και τη ΡΑΕ έφτασε επιστολή από την Κομισιόν με την οποία η Αρχή καλείται να παρακολουθήσει κατά πόσο η στρατηγική συμφωνία της κρατικής κινεζικής CHN Energy με τον όμιλο Κοπελούζου για την εξαγορά του 75% των αιολικών του πάρκων (1.500 MW) είναι συμβατή με την κοινοτική οδηγία περί διαχωρισμού των δραστηριοτήτων μίας οντότητας ανάμεσα στην παραγωγή, μεταφορά και προμήθεια ενέργειας.
Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγείρει θέμα ενδεχόμενης παραβίασης της οδηγίας, αφού στον ΑΔΜΗΕ συμμετέχει με 24% η επίσης κρατική κινεζική εταιρία State Grid. Οι Βρυξέλλες δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί η πιστοποίηση που έλαβε το 2017 ο Διαχειριστής.
Πηγές της ΡΑΕ, μιλώντας στο Euro2day.gr, επιβεβαιώνουν την επιστολή αυτή σημειώνοντας ότι η Αρχή ξεκινά τη διερεύνηση της στρατηγικής συμφωνίας Κοπελούζου – CHN Energy και τη συσχέτιση της τελευταίας με την State Grid. Πάντως, οι ίδιοι αξιωματούχοι διευκρινίζουν το ό,τι θα πρέπει πρώτα να διευκρινιστούν πλήρως οι όροι της συμφωνίας των δυο πλευρών και ο χρόνος υλοποίησης πρωτού υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για το που οδηγείται η υπόθεση. Ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι με την παρέμβαση αυτή, εμμέσως πλην σαφώς, θίγεται και η συμμετοχή των Κινέζων στο διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ.
Η Κομισιόν αξίζει να αναφερθεί ότι στην επιστολή προς το ΥΠΕΝ και τη ΡΑΕ υπενθυμίζει παρέμβαση της Αρχής όταν η EDF μαζί με την CGN απέκτησαν τα πλειοψηφικά πακέτα μετοχών σταθμών πυρηνικής ενέργειας στη Βρετανία. Τότε η Ευρ. Επιτροπή έκρινε ότι όλες οι κινεζικές εταιρίες καταλήγουν να ελέγχονται από την επιτροπή εποπτείας και διαχείρισης κρατικών επιχειρήσεων (SASAC) και συνεπώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μία οντότητα.

Η παρέμβαση για τα ΝΟΜΕ

Η Ευρ. Επιτροπή, όμως έκανε παρέμβαση και για τους σχεδιασμούς της ΡΑΕ να βάλει περιορισμούς στις εξαγωγές ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που αποκτώνται από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ (πώληση μέρους της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕH).
Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους της ΡΑΕ η Κομισιόν με επιστολή της υπενθύμισε την νομοθεσία περί μη παρεμπόδισης των εξαγωγών αγαθών ωστόσο, όπως υποστηρίζουν, αφήνει παράθυρο για τη λήψη μέτρων αν αυτό κρίνεται απαραίτητο και αναγκαίο για την ομαλή λειτουργία της εγχώριας αγοράς.
Σημειώνεται ότι η ΡΑΕ με αφορμή τις πολύ υψηλές τιμές προσφορών που διαμορφώθηκαν στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ διενήργησε έρευνα κατά την οποία διαπίστωσε ότι traders μέρος των ποσοτήτων που αποκτούν, το εξάγουν σε ξένες αγορές όπου οι τιμές χονδρικής είναι κατά πολύ υψηλότερες. Το αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι να μην ανοίγει η εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή οι ιδιώτες προμηθευτές να αδυνατούν να διαμορφώσουν ακόμη πιο ανταγωνιστικά τιμολόγια.
Η πρόταση της Αρχής που είχε παρουσιαστεί τον Οκτώβριο έθετε ένα όριο ως προς τις εξαγωγές ενέργειας από προϊόντα ΝΟΜΕ. Όταν αυτές ξεπερνούσαν το όριο τότε η πληρωμή τους θα γινόταν με την Οριακή Τιμή Συστήματος και με την τιμή της δημοπρασίας.
Στελέχη της ΡΑΕ τονίζουν ότι θα ακολουθήσει διάλογος με την Κομισιόν για το θέμα των μέτρων.

Χρ. Κολώνας    - euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου