Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Λιγνιτικά ΑΔΙ Νέες καθυστερἠσεις στο διαγωνισμό για τα λιγνιτικά

 


της Μανταλένας Πίου


Nωρίτερα από τον Μάρτιο του 2019 δεν αναμένεται να έχουν εγκριθεί από την Κομισιόν τα “λιγνιτικά ΑΔΙ”, ανέφεραν έγκυρες πηγές, εκτιμώντας ότι η όλη καθυστέρηση αλλά και αβεβαιότητα σχετικά με τον μόνιμο μηχανισμό επάρκειας ισχύος θα φέρει και ανάλογη καθυστέρηση στο διαγωνισμό για την πώληση των τριών
λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Ο μηχανισμός δεν είναι βέβαια το μόνο πρόβλημα του διαγωνισμού. Με επιστολή του υπουργού Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για προχθές συνεδρίαση του ΔΣ για την έγκριση της σύμβασης εξαγοράς  μετοχών (SPA) των πωλούμενων μονάδων. Στο συγκεκριμένο κείμενο επρόκειτο να περιληφθεί ο όρος για τη συμμετοχή της ΔΕΗ στις ζημίες και τα κέρδη των μονάδων αφού πουληθούν, όρο για τον οποίο αντέδρασε η Κομισιόν, θεωρώντας ότι είναι ασύμβατος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία με τους δανειστές, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, αναφέρει ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της ΔΕΗ και των εν λόγω μονάδων, όταν αυτές πουληθούν.
Ο κ. Σταθάκης πάντως εμφανίζεται λίγο πιο αισιόδοξος, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν οι εν εξελίξει διαβουλεύσεις με την Κομισιόν.
Η συμμετοχή της ΔΕΗ στις ζημιές/κέρδη των μονάδων όπως και τα “λιγντικά ΑΔΙ” είναι αιτήματα που έχουν θέσει οι ίδιοι υποψήφιοι επενδυτές. Και όσο δεν ξεκαθαρίζει το θέμα, τόσο περισσότερο θολώνει το  τοπίο για τον ίδιο τον διαγωνισμό και τον στόχο της ΔΕΗ να πετύχει ένα εύλογο τίμημα.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται προφανώς και η δήλωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη, σε συνέδριο που έγινε πρόσφατα,  ότι ο διαγωνισμός θα χρειαστεί μία παράταση 2-3 μηνών και ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα κατατεθεί αίτημα στην Κομισιόν.
Πληροφορίες ανάφερουν ότι το ελληνικό σχέδιο για τον μηχανισμό επάρκειας ισχύος, ο οποίος περιλαμβάνει και την αποζημίωση για τις λιγντικές μονάδες  συναντά αρκετά εμπόδια. Όσο περνά δε ο καιρός, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω από το ελληνικό αίτημα θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη, καθώς η  ΕΕ προχωρά στην υιοθέτηση ακόμα πιο αυστηρών περιβαλλοντικών μέτρων και σε νέα μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού, με εξαιρετικά περιοριστικά κριτήρια όσον αφορά τις εκπομπές CO 2 από τις  μονάδες, που θα μπορούν να ενταχθούν σε τέτοιους μηχανισμούς.
Συνημμένα αρχεία:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου