Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Εν αναμονή του SPA, "στο ακουστικό τους" περιμένουν οι μνηστήρες των λιγνιτικών της ΔΕΗ



Καθυστερεί η παράδοση από τη ΔΕΗ προς τους ενδιαφερόμενους για τις λιγνιτικές της μονάδες, του σχεδίου της συμφωνίας αγοραπωλησίας, Sales and Purchase Agreement (SPA), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα χρονοδιαγράμματα του περίφημου διαγωνισμού.


Την περασμένη εβδομάδα, η ΔΕΗ είχε σύμφωνα με πληροφορίες ενημερώσει τους "μνηστήρες" για τις μονάδες της Μελίτη και της Μεγαλόπολης, ότι θα τους παραδώσει άμεσα το σχέδιο του SPA, έπειτα και από τις παρατηρήσεις που είχαν διατυπωθεί εκ μέρους τους στην πρώτη φάση της διαδικασίας.

Αυτό δεν συνέβη, δηλαδή το SPA δεν δόθηκε στους υποψήφιους, γεγονός που δείχνει κάποια καθυστέρηση, και σύμφωνα με μια "ανάγνωση", επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι η ΔΕΗ προτίθεται να ζητήσει και άλλη παράταση στην προθεσμία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών, η οποία είχε οριστεί για Δεκέμβριο.

Είναι γνωστό ότι η ελληνική πλευρά ποντάρει σχεδόν τα πάντα, όπως παραδέχτηκε και προ ημερών στη Βουλή ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ.Παναγιωτάκης, στην έγκριση από τη Κομισιόν του νέου Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος, καθώς αυτός προβλέπει συμμετοχή των λιγνιτών στα ΑΔΙ, διασφαλίζοντας ένα σημαντικό έσοδο για τους πιθανούς νέους ιδιοκτήτες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.

Το σχέδιο του νέου μηχανισμού συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, με τις τελευταίες ωστόσο να απαιτούν κάποιες προσαρμογές. Σύμφωνα με τα όσα έγραψε χθες το "Energypress", οι προσαρμογές αφορούν κυρίως στα ανώτατα ποσά αποζημίωσης ανά τεχνολογία και μεθοδολογία των δημοπρασιών, καθώς και στον τρόπο συμμετοχής της διαχείρισης ζήτησης στο μηχανισμό, θέμα που ενδιαφέρει την ενεργοβόρο βιομηχανία.

Ενισχύονται τα σενάρια νέας παράτασης

Κυβέρνηση και ΔΕΗ "καίγονται" να ενσωματώσουν τάχιστα τις προσαρμογές, καθώς γνωρίζουν ότι από το μηχανισμό εξαρτάται η επιτυχία ή μη του διαγωνισμού για τους λιγνίτες της ΔΕΗ. Αλλά οι εκτιμήσεις μιλούν για κοινοποίηση του μηχανισμού όχι πριν το Φεβρουάριο του 2019, χώρια που θα απαιτηθεί επιπλέον ένα δίμηνο, προκειμένου αυτός να εγκριθεί από τις Βρυξέλλες. Ενα επομένως από τα αναπάντητα ερωτήματα είναι κατά πόσο επαρκούν στους "μνηστήρες" των λιγνιτικών μονάδων τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα καταθέσουν προσφορές και ποιο θα είναι το τίμημα.

Τα παραπάνω αναπάντητα ερωτήματα γύρω από το Μόνιμο Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος είναι που ενισχύουν τα σενάρια νέας παράτασης, και της μετάθεσης ακόμη πιο πίσω από το Δεκέμβριο της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Η προ ημερών δήλωση Σταθάκη στη Βουλή ότι "η δίμηνη παράταση είναι συνήθης πρακτική", ενισχύει την παραπάνω άποψη.

Βέβαια ακόμα και αν εγκριθεί μηχανισμός το σίριαλ δεν θα έχει τελειώσει. Κρίσιμο ζήτημα θα συνεχίσει να αποτελεί το θεμα των αλλαγών που θα απαιτηθεί να γίνουν επί του μηχανισμού, όταν θα οριστικοποιηθεί η πολιτική της Ε.Ε. σχετικά με τα περιβαλλοντικά όρια που πρέπει να τηρούν οι μονάδες για να δικαιούνται συμμετοχή στα ΑΔΙ.

Αν και το προτεινόμενο όριο στις εκπομπές άνθρακα (550g/KWh) έχει συναντήσει σημαντικές αντιδράσεις από μια σειρά χωρών, (μεταξύ των οποίων η Πολωνία και η Ελλάδα), εντέλει έχει διατηρηθεί στις τροπολογίες που εγκρίθηκαν τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και από το Συμβούλιο της ΕΕ.

Οι ρύποι

Ετερη προσπάθεια εκ μέρους των πωλητών να πετύχει ο διαγωνισμός αφορά στη πρόσφατη εξαγγελία κατάργησης του τέλους λιγνίτη υπέρ ΑΠΕ. Επιπλέον, σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, η ΔΕΗ έχει αποδεχθεί ως φιλοσοφία την πρόταση των επενδυτών (της τσεχικής Seven) για συμμετοχή της στα κέρδη ή τις ζημιές των υπό πώληση εταιρειών, κάνοντας όμως "αντιπρόταση" για λιγότερο χρόνο ισχύος και μικρότερο ποσοστό της συμμετοχής αυτής.

Σύμφωνα με μια "ανάγνωση" αν στην εξίσωση μπουν και τα ΑΔΙ, πιθανόν αυτή να αποκτήσει θετικό πρόσημο, έστω και αν οι ρύποι, καταγράφουν ξανά το τελευταίο διάστημα επικίνδυνες αυξομειώσεις. Χθες διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 18,43 ευρώ ο τόνος, αλλά προ ημερών είχαν ξεπεράσει ξανά, οριακά, τα 20 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου