Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

Στο 6,48% σκαρφάλωσε η συμμετοχή της Helikon Investments στη ΔΕΗ, εν όψει της ΑΜΚ - Τι αναζητά το ιταλο-ιρλανδικό hegde fund

 

Με την αγορά να βρίσκεται σε αναμονή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, προκειμένου να δει πως θα διαμορφωθεί τελικά η σύνθεση των μετόχων της επιχείρησης, αλλά και το ποσό που θα καταφέρει να αντλήσει από τη διαδικασία η ΔΕΗ, μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη που ανακοινώθηκε επισήμως χθες έχει τη δική της σημασία.

Η είδηση αφορά την αύξηση της συνολικής συμμετοχής της Helikon

Investments στα δικαιώματα ψήφου της ΔΕΗ, που πλέον φτάνει το 6,48%, έναντι 5,01% που ήταν στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου.

Η αύξηση αυτή συντελέστηκε με παράλληλη αναδιάρθρωση του τρόπου συμμετοχής της Helikon Investments στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, αφού το μεν ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου που ενσωματώνονται σε μετοχές μειώθηκε στο 4,9388% (από 5,01%), ενώ παράλληλα ανήλθαν σε ποσοστό 1,54% τα δικαιώματα ψήφου που προέρχονται από χρηματοπιστωτικά μέσα (Cash Settled Equity Swap), ενώ πέρυσι ήταν μηδενικά.

Ας σημειωθεί ότι τα αναφερόμενα μερίδια είναι αυτά που κατείχε στις 13/09/2021 η εταιρεία «Helikon Investments Limited» υπό την ιδιότητά της ως διαχειριστή επενδύσεων για τον πελάτη της «Helikon Long Short Equity Fund Master ICAV», όπως γνωστοποίησε στη ΔΕΗ στις 29/09/2021.

Το ιταλο-ιρλανδικό hegde fund, συστήθηκε τον Οκτώβριο του 2019 με αρχικό κεφάλαιο 500 εκατ. ευρώ, με πρωτεργάτες τους έμπειρους fund managers Federico Riggio και Paul McLernon, όταν αυτοί αποχώρησαν από το Kairos Pegasus Fund (της ελβετικής τράπεζας Julius Baer). Τους προαναφερθέντες ακολούθησαν και άλλα στελέχη του Kairos, συγκροτώντας μια ιδιαίτερα ικανή ομάδα. 

Από τους πρώτους κιόλας μήνες της ύπαρξης του, η Helikon Investments εμφανίζεται αρκετά δραστήρια στην ελληνική αγορά, καθώς η συμμετοχή στη ΔΕΗ είναι μόλις μια από τις συμμετοχές του fund σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. 

Μάλιστα, το όνομα του fund συχνά-πυκνά συμπεριλαμβάνεται σε διάφορες φήμες που κυκλοφορούν σε δημοσιογραφικά και επιχειρηματικά στέκια, σχετικά με μεγάλα πακέτα μετοχών που αλλάζουν χέρια.

Φυσικά, εκτός από τη χώρα μας η Helikon Investments έχει παρουσία και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, επικεντρώνοντας ιδιαίτερα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου (ιδίως Ισπανία και Ιταλία), αλλά και στην Ιρλανδία.

Στην αγορά, η Helikon Investments έχει τη φήμη ενός hedge-fund που αρέσκεται σε κινήσεις υψηλού ρίσκου (αλλά και με μεγάλα περιθώρια κερδοφορίας, εφόσον οι εκτιμήσεις των διαχειριστών του δικαιωθούν), που ποντάρει παίρνοντας κατά περίπτωση τόσο short, όσο και long θέσεις.

Μένει να φανεί η στρατηγική που έχει επεξεργαστεί το fund εν όψει της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, μια διαδικασία από την οποία πολλοί προσβλέπουν να αντλήσουν σημαντικά κέρδη, είτε άμεσα, είτε σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα

 

 Γιάννα Παπαδημητρίου

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου