Με νέα ισχύ περίπου 1,5 GW «οπλίζεται» το 2022 το εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα. Ταυτόχρονα, εντός του επόμενου έτους η ΔΕΗ προγραμματίζει και νέα απόσυρση λιγνιτικής παραγωγής, πάνω από 1 GW.
Η πρώτη νέα μονάδα που θα εισέλθει στο σύστημα θα είναι ο υπερσύγχρονος σταθμός φυσικού αερίου της Mytilineos, στον Άγιο
Νικόλαο Βοιωτίας, που θα εισφέρει στο δίκτυο ισχύ 826 MW, με θερμική απόδοση 63%. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του β’ εξαμήνου του 2022, ενισχύοντας αποφασιστικά, σε πρώτη φάση, τις ανάγκες της αυξημένης ζήτησης κατά τους θερινούς μήνες.Η Πτολεμαϊδα V, με καύσιμο κονιοποιημένο λιγνίτη, της ΔEH θα είναι η δεύτερη νέα μονάδα που θα «ανάψει» μέσα στο 2022. Επί του παρόντος, δεν προσδιορίζεται από την Επιχείρηση η ακριβής ημερομηνία έναρξης της εμπορικής λειτουργίας της. Με ισχύ 615 MW, η μονάδα σχεδιάζεται να μετατραπεί αργότερα σε φυσικού αερίου, με δυνατότητα παραγωγής ως και 1000 MW, χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμη οι αποφάσεις για τον χρόνο μετατροπής της.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, εντός του επόμενου έτους η ΔΕH σχεδιάζει να αποσύρει από το σύστημα τις 4 από τις 5 λιγνιτικές μονάδες του Αγίου Δημητρίου, ήτοι, τις, Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και ΙV, συνολικής ισχύος 1.114 MW, ενώ θα τεθεί οριστικά στο παραγωγικό «χρονοντούλαπο» της και η Μεγαλόπολη 3, ισχύος 255 MW.
Η μονάδα αυτή ήταν έτσι κι αλλιώς «σβηστή» από τις αρχές του έτους, χρειάστηκε, ωστόσο, να επιστρατευτεί τον Αύγουστο κατά τις έκτακτες συνθήκες που προέκυψαν λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών, παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσε περιβαλλοντικούς όρους. Ο χρόνος απόσυρσης επιπλέον λιγνιτικής παραγωγής το 2022 δεν έγινε γνωστός από τη ΔΕΗ, προφανώς, θα συναρτηθεί άμεσα με την έναρξη λειτουργίας της Πτολεμαϊδας V, για να μη διαταραχθεί ο ομαλός εφοδιασμός του συστήματος.
Για το 2023 η ΔΕH έχει βάλει στα πλάνα της την απόσυρση και των υπόλοιπων υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων της. Του ΑΗΣ Μελίτης, ισχύος 289 MW, της Μεγαλόπολης IV, ισχύος 256 MW και της μονάδας V του Αγίου Δημητρίου, ισχύος 342 MW.
Με αυτόν τον προγραμματισμό, στα δύο επόμενα χρόνια φαίνεται ότι θα φύγει από το σύστημα συνολική λιγνιτική ισχύς της τάξεως των 2,2 GW, ενώ η θερμική παραγωγή που θα την αντικαταστήσει θα είναι 1,5 GW.
Νέες θερμικές μονάδες δεν προγραμματίζεται να εισέλθουν στο σύστημα το 2023. Ένα χρόνο αργότερα, το 2024, προγραμματίζεται να είναι έτοιμες οι δύο μονάδες, της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil, ισχύος 877 MW, στην Κομοτηνή και του ομίλου Κοπελούζου, ισχύος 840 MW, στην Αλεξανδρούπολη. Η Elpedison, εξάλλου, «τρέχει» εδώ και καιρό τις σχετικές αδειοδοτικές διαδικασίες για τη νέα μονάδα της στη Θεσσαλονίκη, ισχύος 826 MW, με τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης να τοποθετείται εντός του 2022.
Η επάρκεια του χειμώνα
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΑΔΜΗΕ, για την κάλυψη της ζήτησης τους κρύους χειμερινούς μήνες, από τον Δεκέμβριο ως τον Φεβρουάριο, θα απαιτηθεί μέγιστη ισχύς 8,8-9,5 GW και μέγιστη ημερήσια ενέργεια 180-190 GWh. Για το σκοπό αυτό έχει ζητηθεί από τον Διαχειριστή να είναι ετοιμοπόλεμες όλες οι θερμικές μονάδες, συμπεριλαμβανομένων των λιγνιτικών. Ήδη, όλες οι μονάδες του φυσικού αερίου έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν επάρκεια καυσίμου για να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η μονάδα IV του Αγίου Δημητρίου θα είναι τελικά διαθέσιμη από τα μέσα Ιανουαρίου του 2022 και πιο συγκεκριμένα, από τις 18 Ιανουαρίου. Η μονάδα αυτή προγραμματιζόταν να είναι έτοιμη από τα μέσα του Δεκεμβρίου, ωστόσο, καθυστερήσεις που αποδίδονται σε εξωγενείς παράγοντες για την ολοκλήρωση των εργασιών αποθείωσης οδήγησαν στη συγκεκριμένη χρονική υστέρηση.
Οι υπόλοιπες λιγνιτικές μονάδες στο λιγνιτικό πεδίο της Δυτικής Μακεδονίας, πάντως, θα μπορούν να ανταποκριθούν με τη μέγιστη ισχύ στην περίπτωση που απαιτηθεί κάλυψη αυξημένης ζήτησης, μετά και την έναρξη λειτουργίας ενός ακόμη λιγνιτοφόρου πεδίου στο λιγνιτωρυχείο της Αχλάδας από τις αρχές Ιανουαρίου. Μέχρι στιγμής, οι ήπιες καιρικές συνθήκες κρατούν περιορισμένη την εισφορά των λιγνιτών στο σύστημα.
Βοηθούν, επίσης, και τα αποθέματα των υδροηλεκτρικών, που διατηρούνται σε καλά επίπεδα, αφού ο βαθμός πλήρωσης των ταμιευτήρων ήταν χθες, Τρίτη, στο 65,3%. Όσο για τη συμμετοχή των ΑΠΕ ποικίλει, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Αθ. Καλαϊτζόγλου
euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου