Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Τρομάζουν τα νέα ρεκόρ στους ρύπους και η έκρηξη στις τιμές του αερίου – Πάνω από 200 ευρώ/MWh η τιμή χονδρικής ρεύματος στην Ευρώπη


Διαψεύδονται πανηγυρικά όσοι πιστεύουν ότι η ενεργειακή κρίση μπορεί να εκτονωθεί άμεσα. Στην πράξη συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο καθώς τόσο οι τιμές του αερίου όσο και οι τιμές των ρύπων συνεχίζουν το ξέφρενο ράλι τους. Μάλιστα χθες είχαμε για ακόμη μια ημέρα νέο ρεκόρ στα δικαιώματα εκπομπής CO2 τα οποία

ενδοσυνεδριακά έσπασαν το φράγμα των 90 ευρώ ο τόνος για να υποχωρήσουν αργότερα στα 80 ευρώ ο τόνος. Την ίδια στιγμή οι τιμές του φυσικού αερίου, παρά το γεγονός ότι στα τέλη Νοεμβρίου είχαν υποχωρήσει έως και τα 85 ευρώ/MWh, έσπασαν ξανά το φράγμα των 100 ευρώ/MWh. 

Οι τιμές του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων επηρεάζουν καθοριστικά τις τιμές χονδρικής στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι τιμές χονδρικής του ρεύματος συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα πάνω από τα 200 ευρώ/MWh με τη μεγαλύτερη τιμή να καταγράφεται στην Ελβετία (270,25 ευρώ/MWh), ενώ ακολουθούν Ιταλία (256,32 ευρώ/MWh), Γαλλία (247,19 ευρώ/MWh), Σερβία (246,45χ ευρώ/MWh), Κροατία και Σλοβενία (244,25 ευρώ/MWh). Στην Ελλάδα για σήμερα η τιμή διαμορφώνεται στα 231,83 ευρώ/MWh, ενώ μέχρι στιγμής στον Δεκέμβριο η μέση τιμή είναι στα 226,99 ευρώ/MWh, έχοντας υποχωρήσει λίγο από τα υψηλά του Νοεμβρίου. 

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι η ενεργειακή κρίση ήρθε για να μείνει, τουλάχιστον για το φετινό χειμώνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις οικονομίες και το φάντασμα του πληθωρισμού που κάνει εκ νέου την εμφάνισή του μετά από πολλά χρόνια στην ευρωζώνη και φυσικά και στην Ελλάδα. 


Χρήστος Στεφάνου

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου