Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Μέχρι τις 30 Απριλίου οι νέες εγγυητικές για την αποκατάσταση των λιγνιτωρυχείων – Μικρότερα κόστη κι εκτάσεις, λόγω απολιγνιτοποίησης


Περιθώριο μέχρι τις 30 Απριλίου 2022 δίνει  στις εταιρείες που εκμεταλλεύονται λιγνιτωρυχεία προκειμένου να καταθέσουν νέες εγγυητικές επιστολές για τα έργα αποκατάστασης μετά την παρέλευση του υπολειπόμενου χρόνου λειτουργίας τους ο προ ημερών ψηφισθείς ν. 4872/2021 για τη ρύθμιση ζητημάτων που

αφορούν την απολιγνιτοποίηση. 

Η συγκεκριμένη ρύθμιση περί των εγγυητικών επιστολών αποκατάστασης λιγνιτωρυχείων περιλαμβάνεται στο άρθρο 35 του νόμου, το οποίο προβλέπει τον εκ νέου υπολογισμό του ύψους των εγγυητικών επιστολών για την αποκατάσταση των λιγνιτωρυχείων και τη κατάθεση φακέλου μέχρι τις 30 Απριλίου για τη σχετική τροποποίηση των ΑΕΠΟ, όπου θα προσδιορίζεται και το κόστος αποκατάστασης για το χρονικό διάστημα εντός του οποίου οι εκμεταλλεύτριες εταιρείες οφείλουν να ολοκληρώσουν την αποκατάσταση. Η ίδια προθεσμία -δηλ. η 30η Απριλίου- τίθεται και ως προς την κατάθεση των νέων σχετικών εγγυητικών επιστολών.

Λόγω της απολιγνιτοποίησης, η περάτωση της λειτουργίας των λιγνιτωρυχείων θα επέλθει νωρίτερα από το αρχικά προβλεπόμενο διάστημα, το οποίο αποτυπώνεται και στις ισχύουσες ΑΕΠΟ, ενώ από τη λειτουργία τους θα προσβληθούν και μικρότερες εκτάσεις γης. Ως εκ τούτου, χρήζει αντίστοιχης αναπροσαρμογής και το κόστος αποκατάστασης.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 35 του ν. 4872/2021 προβλέπει τα εξής:

“1.Το ύψος εγγυητικών επιστολών για την αποκατάσταση των λιγνιτωρυχείων, υπολογίζεται εκ νέου με βάση τη συντόμευση του χρόνου ζωής και τη μείωση της θιγόμενης επιφάνειας των ορυχείων, καθώς και τις επακόλουθες μεταβολές στις εργασίες εξόρυξης και αποκατάστασης αυτών. Προς τούτο, οι εκμεταλλευτές καλούνται να καταθέσουν φάκελο τροποποίησης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) βάσει του άρθρου 6 του ν. 4014/2011 (Α’ 209), έως την 30ή Απριλίου 2022, στον οποίο προσδιορίζεται το κόστος αποκατάστασης για τον υπολειπόμενο χρόνο λειτουργίας του έργου, εντός του οποίου οφείλουν να ολοκληρώσουν την αποκατάσταση σε σχέση με τη νέα έκταση επέμβασης. Η τροποποίηση αυτή θεωρείται μη ουσιώδης κατά την έννοια της υποπερ. αα’ της περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 4014/2011 (Α’ 209).

2.Οι εκμεταλλευτές είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν εγγυητική επιστολή, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 55 του ν. 4512/2018 (Α’ 5) εντός ενός (1) μηνός από την υποβολή προς έγκριση του φακέλου τροποποίησης Α.Ε.Π.Ο., και σε κάθε περίπτωση έως την 30ή Απριλίου 2022, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα του υπό έγκριση φακέλου. Σε περίπτωση που η Α.Ε.Π.Ο. διαφοροποιείται ως προς τον υπολογισμό του κόστους αποκατάστασης από την υποβληθείσα με τον φάκελο τροποποίησης μελέτη, το ποσό της εγγυητικής επιστολής προσαρμόζεται εντός τριών (3) μηνών από την έκδοση της Α.Ε.Π.Ο. Ως προς τη διαδικασία αντικατάστασης και κατάπτωσης της εγγυητικής επιστολής και τη διαδικασία απόδοσης στον Ειδικό Λογαριασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ισχύει η υπό στοιχεία ΔΑΠ/A/Φ.4.2/οικ.176641/2214/28.6.2018 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β’ 2909). Το ποσό της εγγυητικής επιστολής υπολογίζεται με βάση την παρ. 22 του άρθρου 68 του ν. 4512/2018.

3.Η επιβολή κυρώσεων για τη μη κατάθεση εγγυητικής επιστολής αναστέλλεται έως την 30ή Μαΐου 2022. Μέχρι την έγκριση του φακέλου τροποποίησης της Α.Ε.Π.Ο., οι εκμεταλλευτές δύνανται να εκτελούν όλες τις εργασίες που αφορούν τις εκτάσεις της υποβληθείσας προς έγκριση τροποποιητικής μελέτης. Όσο εκκρεμεί η έγκριση του φακέλου τροποποίησης της Α.Ε.Π.Ο. τυχόν αδειοδοτήσεις από εμπλεκόμενες αρμόδιες υπηρεσίες, όπως δασαρχεία και υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χορηγούνται στο πλαίσιο της υφιστάμενης εγκεκριμένης υπό τροποποίηση Α.Ε.Π.Ο., ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών στα λιγνιτωρυχεία”.

 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου