Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

ΔΕΗ / Ηλεκτροσόκ διαρκείας

ΔΕΗ

Την κλιμάκωση των ανατιμήσεων στο ρεύμα ζει αυτή την περίοδο η ελληνική κοινωνία, αφού οι αυξήσεις ξεκίνησαν με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. το 2019, που ήταν και η μοναδική παρέμβαση για τη... διάσωση της ΔΕΗ, προκειμένου να την

ιδιωτικοποιήσει ολοκληρώνοντας το ιδεοληπτικό σχέδιό της.

Η πορεία είναι αντιστρόφως ανάλογη: όσο ξεδιπλώνεται το υποτιθέμενο «success story» της ΔΕΗ τόσο εντείνεται η επιβάρυνση νοικοκυριών, μικρομεσαίων, επιχειρήσεων.  Όσο για το κοινωνικό πρόσημο της πολιτικής, αυτό εξαντλείται σε υποτιθέμενες μειώσεις και νέα προϊόντα, που προέρχονται από το “μαξιλάρι” των ανατιμήσεων του 2019, των υπερκερδών του 2020 με την έκρηξη της πανδημίας και την κατάρρευση των τιμών ενέργειας, αλλά και της στρεβλής λειτουργίας τής χονδρεμπορικής αγοράς. Ταυτόχρονα ενισχύονται απλόχερα “χρυσοί” μισθοί πολλαπλασιαζόμενων στελεχών και επικοινωνία.

Άλλωστε, στην κατεύθυνση αυτή βρίσκονται και οι απαιτήσεις των ξένων κερδοσκοπιών funds, μετόχων πλέον τόσο της ΔΕΗ όσο και του ΔΕΔΔΗΕ, μετά τις πρόσφατες ιδιωτικοποιήσεις τους.

Η ανηφόρα της κιλοβατώρας

Πλέον έχουν συμπληρωθεί δύο χρόνια αλλεπάλληλων αυξήσεων στην τιμή της κιλοβατώρας.

Η αρχή έγινε τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν με απόφαση της κυβέρνησης της Ν.Δ. και της εκλεκτής της διοίκησης επιβλήθηκαν ανατιμήσεις στην κιλοβατώρα και στα πάγια, ενώ η έκπτωση συνέπειας περιορίστηκε στο 5% (από 15%, και στη συνέχεια 10% έως το καλοκαίρι του 2019).

Ειδικότερα, η οικιακή κιλοβατώρα (βασικό τιμολόγιο Γ1) βρέθηκε από τα 0,09460 ευρώ στα 0,11058 ευρώ (+16,9%), ενώ η αντίστοιχη του “νυχτερινού” από 0,06610 ευρώ ανήλθε σε 0,07897 ευρώ (+19,5%). Παράλληλα, με την ίδια απόφαση άνοιξε και ο δρόμος για θέσπιση ρήτρας CO2 στη χαμηλή τάση.

Πριν από επτά μήνες ξεκίνησε η διαρκής άνοδος στην τιμή της κιλοβατώρας που εξελίσσεται έως και σήμερα, αφού τον Μάιο του 2021 αποφασίστηκε η χρέωση ρήτρας CO2 στην τιμή της κιλοβατώρας που διήρκεσε έως τις 5 Αυγούστου, οπότε και καταργήθηκε και έκτοτε εφαρμόζεται η ρήτρα αναπροσαρμογής χρεώσεων που επιβάλλουν και οι ιδιώτες προμηθευτές (καθετοποιημένοι και μη) περνώντας όλες τις επιβαρύνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς στη λιανική.

Ωστόσο, η ακριβής αποτίμηση των αυξήσεων δεν είναι δυνατή, αφού η δομή των λογαριασμών παραμένει “σκοτεινή” ως προς την αποτύπωση στις χρεώσεις προμήθειας του ύψους των ρητρών αυτών. Η ρήτρα CO2 υπολογίζεται ότι αύξησε κατά περίπου 7% το ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων (χρέωση προμήθειας), ενώ η ρήτρα αναπροσαρμογής (περίπου +8,85 λεπτά/κιλοβατώρα έως τον Οκτώβριο) επιβάρυνε κατά περίπου 80% την τιμή της κιλοβατώρας (περίπου +19,9 λεπτά/κιλοβατώρα). Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ, μαζί με την έναρξη της ρήτρας αναπροσαρμογής ανακοίνωσε και έκπτωση 30%, η οποία αντιστοιχεί σε περίπου 3 λεπτά/κιλοβατώρα.

Έτσι φτάνουμε σήμερα -μέχρι στιγμής, γιατί αναμένονται μεγαλύτερες ανατιμήσεις- σε καθαρή τιμή (χωρίς επιδοτήσεις και εκπτώσεις) βασικής οικιακής κιλοβατώρας περίπου στα 0,19 ευρώ/κιλοβατώρα, από 0,09460 ευρώ/κιλοβατώρα μέχρι τον Αύγουστο 2019, ήτοι αύξηση 100,8%!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών έχει τα βασικά τιμολόγια ΔΕΗ (Γ1 και Γ1Ν με νυχτερινό).

Σταθερές... αξίες

Σε αυτά τα τιμολόγια, η ΔΕΗ ήρθε το 2020 να προσθέσει το “προνομιακό” μη κυμαινόμενο τιμολόγιο MyHome Enter με τιμή κιλοβατώρας ημέρας στα 0,10500 ευρώ και διατήρηση της τιμής στο “νυχτερινό” - το οποίο ίσχυε με τις χρεώσεις αυτές μέχρι την περασμένη Πέμπτη.

Επρόκειτο για... εκπτωτική πολιτική επί των μεγάλων ανατιμήσεων του Σεπτεμβρίου του 2019, αν και πάλι η χρέωση της κιλοβατώρας παρέμεινε ακριβότερη κατά 11% σε σχέση με την τιμή που ίσχυε έως 31 Αυγούστου του 2019. Ωστόσο, με δεδομένες τις τεράστιες αυξήσεις στα βασικά κυμαινόμενα τιμολόγια, αποτέλεσε, τουλάχιστον το τελευταίο τρίμηνο, μια πιο συμφέρουσα και πιο ασφαλή επιλογή-αλλαγή τιμολογίου για τους οικιακούς καταναλωτές.

Ωστόσο, από προχθές (3.12) αυξάνεται η τιμή της βασικής κιλοβατώρας (ημέρας) και σε αυτό το προϊόν, στα 0,18 ευρώ/κιλοβατώρα (+71,4% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο), όπως και η τιμή της νυχτερινής κιλοβατώρας στα 0,13 ευρώ/κιλοβατώρα (+64,6%), χωρίς να συνυπολογίζεται και ο διπλασιασμός του παγίου που περιλαμβάνει. Και αυτό είναι σταθερό τιμολόγιο, δηλαδή δεν έχει ρήτρες...

Από τον Αύγουστο του 2019 η αύξηση και σε σύγκριση με αυτό το προϊόν είναι τεράστια, καθώς φτάνει στο 90,3% στη βασική κιλοβατώρα ημέρας και στο 96,7% στη νυχτερινή κιλοβατώρα!

Αντοχές

Στο μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα εκθειάστηκε ιδιαίτερα η ανθεκτικότητα της ΔΕΗ στην ενεργειακή κρίση με αφορμή τις μικρές, συγκριτικά, απώλειες της επιχείρησης όπως αποτυπώθηκαν στα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου 2021. Βέβαια τα φετινά μεγέθη εννεαμήνου έτσι κι αλλιώς “θα έχαναν” στη σύγκριση με τα αντίστοιχα του έτους πανδημίας 2020 και των υπερκερδών που αποκόμισαν όλη η αγορά και η ΔΕΗ από την κατάρρευση των τιμών των καυσίμων και της χονδρεμπορικής τιμής (προ εφαρμογής Target Model). Εκείνα τα κέρδη δεν μετακυλήθηκαν στη λιανική, σε αντίθεση με τις τεράστιες φετινές αυξήσεις στη χονδρεμπορική, που περνούν αυτούσιες στους λογαριασμούς μέσω των ρητρών. Ο συνδυασμός με τις ανατιμήσεις τιμολογίων από το 2019 φαίνεται πως δημιούργησε... αντοχές.

 

 

www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου