Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Αύξηση 70% από τη ΔΕΗ στα σταθερά τιμολόγια, νέα τροπή στη «μάχη» του ρεύματος

Τίθεται από σήμερα σε ισχύ η αναπροσαρμογή μετά τις έντονες αντιδράσεις από τους ιδιώτες προμηθευτές - Κατηγορούσαν τη ΔΕΗ για αθέμιτες πρακτικές

 

Τέλος στις υπερβολικά χαμηλές χρεώσεις στα σταθερά της τιμολόγια ρεύματος δίνει από σήμερα η ΔΕΗ, προχωρώντας σε αύξηση της τάξεως του 70% στην τιμή της κιλοβατώρας, η οποία πάντως θα παραμείνει πολύ χαμηλότερη από τον πλησιέστερο ανταγωνιστή και εξακολουθεί να προβληματίζει τους ιδιώτες προμηθευτές, που βλέπουν ότι η ΔΕΗ εξακολουθεί να τους πολιορκεί, αξιοποιώντας πλεονεκτήματα που μόνο το πρώην ενεργειακό μονοπώλιο έχει, όπως η αποκλειστική πρόσβαση στα υδροηλεκτρικά.

Η ουσία για τους καταναλωτές είναι ότι... όποιος πρόλαβε «κλείδωσε» την αφύσικα χαμηλή σταθερή τιμή κιλοβατώρας που είχε ως τώρα το πρόγραμμα myHome Enter της ΔΕΗ. Όλες οι νέες συνδέσεις θα γίνονται με ισχύ από σήμερα με μεγάλη αύξηση της τιμής, αλλά και με «κλείδωμα» μόνο για ένα χρόνο και όχι για δύο, όπως ίσχυε με την προηγούμενη εκδοχή του προγράμματος.

 

Ειδικότερα, η τιμή της κιλοβατώρας για τις χρεώσεις ημέρας αυξάνεται πλέον σε 0,18 ευρώ, από τα 0,105 ευρώ, δηλαδή σε ποσοστό 71,4%. Αντίστοιχα, τιμή για τη νυχτερινή χρέωση ανεβαίνει στα 0,13 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,07897 ευρώ, δηλαδή αυξάνεται κατά 64,6%.

Σημειώνεται ότι στους όρους του προγράμματος ενσωματώνεται και «τσουχτερό» πέναλτι για πρόωρη διακοπή της σύμβασης. Σε περίπτωση διακοπής στο πρώτο τρίμηνο, ο πελάτης επιβαρύνεται με χρέωσης 60 ευρώ, για τους επόμενους τρεις μήνες η χρέωση πέφτει στα 40 ευρώ και για τους επόμενους στα 20, ενώ στο τελευταίο τρίμηνο της σύμβασης ο πελάτης μπορεί να τη διακόψει χωρίς επιβάρυνση.

Το μεγάλο ερώτημα μετά από αυτές τις αλλαγές στο σταθερό τιμολόγιο της ΔΕΗ, το οποίο πολλοί καταναλωτές προτίμησαν ως μια διαφυγή από τις επιβαρύνσεις και τη μεταβλητότητα χρεώσεων των τιμολογίων με ρήτρες αναπροσαρμογής, είναι αν θα αρχίσει να αποκαθίσταται η τάξη στην αγορά, δηλαδή αν θα σταματήσει η ΔΕΗ να κινείται κόντρα στις υποχρεώσεις της για μείωση του μεριδίου της στην αγορά.

Τον Οκτώβριο, με «όπλο» το σταθερό τιμολόγιό της, η ΔΕΗ προκάλεσε βαρύτατες απώλειες στους ιδιώτες προμηθευτές. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μέσα σε ένα μήνα όχι μόνο ανέκοψε την πορεία συρρίκνωσης του μεριδίου της, αλλά το αύξησε κατά 1,5%, καλύπτοντας σχεδόν όλες τις απώλειες που είχε από τον Αύγουστο, όταν το μερίδιο διαμορφωνόταν σε 64,4%.

Πηγές από την ενεργειακή αγορά αναφέρουν ότι είναι βέβαιο πως θα ανακοπεί, σε κάποιο βαθμό, η ροή πελατών προς τη ΔΕΗ, μετά τις αναπροσαρμογές του σταθερού τιμολογίου, όμως τονίζουν ότι η ΔΕΗ δεν παύει να διατηρεί ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα στις σταθερές χρεώσεις, καθώς είναι αδύνατο οποιοσδήποτε άλλος προμηθευτές να προσεγγίσει ακόμη και τη νέα, αυξημένη χρέωση της κιλοβατώρας.

Πριν προχωρήσει σε αυξήσεις η ΔΕΗ, από την πλευρά των παρόχων είχε τεθεί ανοικτά θέμα στρέβλωσης του ανταγωνισμού, το οποίο, όπως επισημαίνεται και σήμερα από πηγές της αγοράς, δεν έχει διευθετηθεί, καθώς και τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ κινούνται οριακά υψηλότερα από το κόστος που έχουν οι πάροχοι.

Σύμφωνα με υπολογισμούς που είχε περιλάβει η Μυτιληναίος (Protergia) σε επιστολή προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η ΔΕΗ έχει συντριπτικό πλεονέκτημα στα σταθερά τιμολόγια. Για το 2022, οι πάροχοι έχουν ενεργειακό κόστος 173 ευρώ/mWh, χωρίς μάλιστα να υπολογίζεται το εμπορικό κόστος. Για το 2023, το κόστος υπολογίζεται στα 117 ευρώ. Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ πουλούσε τη μεγαβατώρα με σταθερή τιμή για δύο χρόνια στα 104,03 ευρώ, δηλαδή είναι πρακτικά αδύνατο να την ανταγωνιστούν οι άλλοι πάροχοι σε αυτή την κατηγορία τιμολογίων.

«Καθώς οι περισσότεροι προμηθευτές αδυνατούν να ανταγωνιστούν τα συγκεκριμένα ύψη τιμών, η υιοθέτηση τέτοιων πολιτικών οδηγεί σε αυξανόμενη και εκ νέου επιστροφή/μετακίνηση καταναλωτών προς τη ΔΕΗ, έχοντας ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο κλείσιμο της αγοράς και την περαιτέρω εξασθένιση του ανταγωνισμού στην αγορά λιανικής», τόνιζε η Μυτιληναίος στην επιστολή της προς τη ΡΑΕ και ζητούσε να γίνουν παρεμβάσεις για να μετριασθεί η υπερσυγκέντρωση ισχύος (market power), με δραστικό περιορισμό του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας σε επίπεδα οπωσδήποτε κάτω του 40%

Σημειώνεται ότι ακόμη και με την αύξηση στα 180 ευρώ/mWh (0,18 ευρώ ανά κιλοβατώρα) το σταθερό τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι μόλις 4% από το κόστος των άλλων παρόχων, οι οποίοι θα πρέπει να... ιδρώσουν πολύ για να την ανταγωνιστούν..

 

www.sofokleousin.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου