Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Με θετική ψήφο των Κινέζων εγκρίθηκε στο Δ.Σ. του ΑΔΜΗΕ το 10ετές 2023-2032 – Σημάδια εκτόνωσης της έντασης ανάμεσα στην State Grid και τη διοίκηση


Ενδείξεις για «αλλαγή κλίματος» που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν και ως προπομπός εξομάλυνσης της έντασης που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, από τη μία πλευρά, και στους Κινέζους της State Grid από την άλλη, προέκυψαν κατά την χθεσινή

συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Διαχειριστή.

Το βασικό θέμα που συζητήθηκε ήταν η έγκριση του νέου 10ετούς Προγράμματος Ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για την περίοδο 2023-2032, το οποίο στη συνέχεια θα υποβληθεί και θα βγεί προς διαβούλευση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, για το σχέδιο του νέου 10ετούς Προγράμματος υπήρξε ομοφωνία των μελών του Δ.Σ., δηλαδή ψηφίστηκε τόσο από τα έξι μέλη που εκπροσωπούν την ελληνική πλευρά, όσο και από τα τρία μέλη που εκπροσωπούν την Κινεζική State Grid, παρότι είχαν προηγηθεί οι ενστάσεις του στρατηγικού εταίρου για την ανανέωση θητείας του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Μανούσου Μανουσάκη, αλλά και επιστολή της αναπληρώτριας διευθύνουσας συμβούλου Chen Dong προς τη ΡΑΕ, με την οποία υποστήριζε ότι η ολοκλήρωση της διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης κινδυνεύει.

Κατά το προηγούμενο ΔΣ μάλιστα, η πρόταση για επικαιροποίηση της συμφωνίας με τη Siemens είχε καταψηφιστεί από τους Κινέζους και «πέρασε» κατά πλειοψηφία με τις ψήφους της διοίκησης και των εκπροσώπων του Δημοσίου.

Η υπερψήφιση του 10ετούς από τους Κινέζους δεν έχει μόνον συμβολική σημασία αλλά και ουσιαστική, καθώς στο σχέδιο περιλαμβάνονται και προσθήκες εξοπλισμού για τη διασύνδεση Αττική – Κρήτη που συνδέονται άμεσα με τις τεχνικές επιλογές που έχει κάνει η διοίκηση σχετικά με το έργο, επιλογές για τις οποίες έχουν εκφράσει ενστάσεις και διαφωνίες οι Κινέζοι.

Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά το χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο εγκρίθηκε επίσης η απάντηση του Διαχειριστή στα ερωτήματα που έθεσε η ΡΑΕ σχετικά με όσα αναφέρει η κ. Chen Dong στην επιστολή της. Η λεπτομερής απάντηση είχε επίσης την έγκριση των τριών μελών του ΔΣ που εκπροσωπούν την State Grid, ενώ υπάρχουν δεσμεύσεις και σχόλια των Κινέζων που σηματοδοτούν σαφώς ένα διαφορετικό κλίμα σε σχέση με την ένταση που έχει προηγηθεί. Μεταξύ άλλων δεσμεύονται ότι δεν διεκδικούν να υπεισέλθουν σε κρίσιμα θέματα τεχνολογίας της Siemens (που είναι ο ανάδοχος για τους υποσταθμούς), ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι και θα παραμείνει κύριος του έργου, ότι οι διατυπώσεις της κ. Chen Dong αφορούν τη διευκόλυνση υλοποίησης του έργου κ.λπ.

Το νέο περιβάλλον που δημιουργείται μετά το χθεσινό Δ.Σ. εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει και σε αλλαγή στάσης των Κινέζων σε ότι αφορά τα διοικητικά του Διαχειριστή, δηλαδή την αποδοχή, εκ μέρους τους, της απόφασης της κυβέρνησης να ανανεώσει τη θητεία του κ. Μάνου Μανουσάκη στο τιμόνι του ΑΔΜΗΕ για τρία ακόμα χρόνια.

Ας σημειωθεί ότι, όπως αποκάλυψε το energypress, ανανεώθηκε ήδη η θητεία για τρία χρόνια των Γενικών Διευθυντών του ΑΔΜΗΕ Μάργαρη, Μίχου, Μανιάτη και Βρεττού, δηλαδή της «ομάδας Μανουσάκη».

 

Θοδωρής Παναγούλης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου