Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

ΔΕΗ: από το δημόσιο στα αρπακτικά funds. Συνέντευξη με τον Νίκο Φωτόπουλο, μέλος ΔΣ ΔΕΗ Α.Ε. ως εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Με τον γνωστό συνδικαλιστή και εκπρόσωπο των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΗ Νίκο Φωτόπουλο συζητάμε τα πάντα σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Αλλά όχι μόνο αυτό. Συζητάμε εκτεταμένα για την στοχοποίηση του συνδικαλισμού και των συνδικαλιστών από τη νεοφιλελεύθερη

Δεξιά και το Ακραίο Κέντρο. Και ασφαλώς συζητάμε στο τι έφταιξε και οι εργαζόμενοι δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Με την ευκαιρία αυτή ανιχνεύουμε τις αιτίες που οι αγώνες των εργαζομένων ηττήθηκαν και δεν απέτρεψαν τις μνημονιακές πολιτικές τα προηγούμενα χρόνια.

«Αυτοί είναι που έγδαραν τους καταναλωτές για να χρυσοπληρώνονται σε βάρος τους οι εκλεκτοί κύριοι που πήραν τα αιολικά και φωτοβολταϊκα πάρκα. Ξέρετε πόσο ανέβηκε το ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων); Στην οικιακή κατανάλωση από 0,30 ευρώ η Μεγαβατώρα τον Γενάρη του 2010 έφτασε 26,86 ευρώ, 8.600% αύξηση. Στην εμπορική κατανάλωση έφτασε 10.600% αύξηση. Αυτοί οι κύριοι πήραν από τις τσέπες του ελληνικού λαού από το 2013 μέχρι το 2018 μόνο μέσω του ΕΤΜΕΑΡ πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ για να χρυσοπληρώνονται σε βάρος της ΔΕΗ και των καταναλωτών.

Υπάρχουν τεράστιες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος. Η τιμή της χονδρικής έχει αυξηθεί κατά 236% η τιμή της ανταγωνιστικής χρέωσης έχει αυξηθεί κατά 207% και βεβαίως η τιμή στον καταναλωτή μαζί με τις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις έχει αυξηθεί κατά 119%. Μέχρι και τον Οκτώβριο, από τότε τα πράγματα έχουν χειροτερεύσει, παρά τις επιδοτήσεις ο καταναλωτής πλήρωνε 18.6% παραπάνω την τιμή του ρεύματος. Τώρα αυτό θα φτάσει 40%, αν δεν το έχει ξεπεράσει».

https://left.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου