Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

Μητσοτάκης: Αύξηση της επιδότησης στο ρεύμα και έκπτωση 40% στο αέριο για το Δεκέμβριο – Διευκόλυνση για τους αγρότες


Επιπλέον μέτρα στήριξης των νοικοκυριών ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κλείνοντας τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2022.

Αυτά είναι:

Επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας

Για τον μήνα Δεκέμβριο, αυξάνεται η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, για όλους τους καταναλωτές

που είναι συνδεδεμένοι στη Χαμηλή Τάση. Το ύψος της στήριξης διαμορφώνεται από 130 ευρώ/MWh, σε 165 ευρώ/MWh για τις πρώτες 300 kWh. Ως εκ τούτου η επιδότηση ανέρχεται πλέον σε 49,5 ευρώ τον μήνα από 39 ευρώ τον μήνα.

Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η στήριξη τον Δεκέμβριο αυξάνεται σε 185 ευρώ/MWh από 150 ευρώ/MWh. Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 55,5 ευρώ τον μήνα από 45 ευρώ τον μήνα.

Έκπτωση για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση 16% στη χονδρική τιμή προμήθειας για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και 40% για τον Δεκέμβριο. Το μέτρο αυτό συνεπάγεται έκπτωση για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, που θα ανέλθει σε 11 ευρώ ανά θερμική MWh τον Οκτώβριο, σε 16 ευρώ ανά θερμική MWh τον Νοέμβριο και σε 34 ευρώ ανά θερμική MWh τον Δεκέμβριο.

Οι οικιακοί καταναλωτές θα έχουν επιπλέον μείωση κατά μέσο όρο 15 ευρώ ανά θερμική MWh από την αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Συνολικά, τον Νοέμβριο η έκπτωση για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται σε 31 ευρώ ανά θερμική MWh και τον Δεκέμβριο σε 49 ευρώ ανά θερμική MWh.

Γραμμή Ενεργειακής Αλληλεγγύης (15902)

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο των δράσεών του για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, θέτει σε λειτουργία την επόμενη εβδομάδα τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης που θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ.

Σκοπός της γραμμής είναι η υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κίνδυνο διακοπής ή διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών τους στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Στις περιπτώσεις αυτές θα γίνεται άμεση επικοινωνία με τις αρμόδιες επιτροπές στον κάθε Δήμο αλλά και τη ΔΕΔΔΗΕ ώστε να εξετάζονται άμεσα τα αιτήματα επανασύνδεσης. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καλύπτει το κόστος της επανασύνδεσης για τους πολίτες που θα λαμβάνουν έγκριση για τα αιτήματά τους. Ο προϋπολογισμός της έκτακτης αυτής στήριξης θα ανέλθει σε 40 εκατ. ευρώ και θα εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Μέτρα για τους αγρότες

Η Κυβέρνηση λαμβάνει ειδική μέριμνα για τη στήριξη των αγροτών, με πρόσθετη επιδότηση σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια για την κατανάλωση των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Η επιδότηση θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί, αφαιρουμένων των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που ήδη έχουν χορηγηθεί. Στην παραπάνω έκπτωση θα ενταχθούν και τα ξηραντήρια καπνού μετά από αίτηση στον οικείο προμηθευτή. Η έκπτωση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους με πιστωτικό λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ τις επόμενες ημέρες. Το συνολικό ύψος της πρόσθετης επιδότησης στους αγρότες θα ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατα μέτρα

Υπενθυμίζεται ότι, πέραν των μέτρων που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, πρόσφατα με τροπολογία που ψηφίστηκε, αναστέλλεται η πληρωμή των χρεώσεων ενέργειας και δυναμικότητας του δικτύου διανομής από τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Οι χρεώσεις αυτές θα πληρωθούν μεταγενέστερα, από την Άνοιξη και μετά, σε τέσσερις δόσεις.

Επίσης, με τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα, από την 1 Νοεμβρίου 2021 έως και τις 31 Μαρτίου 2022, αναστέλλεται η καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) ηλεκτρικής ενέργειας για τις αγροτικές επιχειρήσεις με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά κατανάλωσης:

·       Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης.

·       Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης, για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA.

Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει επίσης ότι η καταβολή χρεώσεων ΥΚΩ αναστέλλεται για τις επιχειρήσεις με τα εξής χαρακτηριστικά κατανάλωσης:

·       Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης > 13GWh.

·       Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης.

·       Γενικής χρήσης Μέσης Τάσης.

·    Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης, για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA.

Μόνιμος μηχανισμός έως το 2030

Αξίζει να αναφερθεί ότι η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία μόνιμου και αυτόματου μηχανισμού που θα παρέχει προστασία μέσω της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στοχεύει στην ετοιμασία του προαναφερόμενου μηχανισμού αλλά και στα εισοδηματικά και καταναλωτικά κριτήρια των ομάδων του πληθυσμού που θα ενισχύονται όταν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται υπέρμετρα.

Το μέτρο αυτό αναμένεται να κρατήσει για όλη τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης. Μία δεκαετία κατά την οποία οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου θέλουν την ενεργειακή κρίση να επανεμφανίζεται σε τακτά διαστήματα.

 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου