Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Σημαντική επιβάρυνση τον Νοέμβριο και από την αγορά Εξισορρόπησης – Άνω των 15€/MWh οι Λογαριασμοί Προσαυξήσεων


Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν μέσα στον Νοέμβριο οι Λογαριασμοί Προσαυξήσεων, ενισχύοντας έτσι το συνολικό χονδρεμπορικό κόστος για τους προμηθευτές και τη βιομηχανία, μέσα σε έναν μήνα όπου η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό, αγγίζοντας τα 228,87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. 

Ενδεικτικό είναι ότι τις πρώτες 4 εβδομάδες του μήνα, οι οποίοι

καλύπτουν το χρονικό διάστημα από την 1η έως και τις 28 Νοεμβρίου, το κόστος Εξισορρόπησης κινήθηκε κατά μέσο όρο στα 15,67€/MWh.  Μία τιμή που εν πολλοίς οφείλεται στα δύο τελευταία 7ήμερα, με την τελευταία εβδομάδα (22-28 Νοεμβρίου), οι Λογαριασμοί Εξισορρόπησης να ανέρχοται στα 16,17€/MWh, και την αμέσως προηγούμενη (15-21 Νοεμβρίου) στα 16,88€/MWh. 

Αντίθετα, το αμέσως προηγούμενο 7ημέρο (8-14 Νοεμβρίου) το κόστος Εξισορρόπησης βρέθηκε στη μικρότερη τιμή για τον μήνα, στα 14,08€/MWh. Την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου ((8-14 Νοεμβρίου) κινήθηκαν στα 15,56€/MWh.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες είναι σημαντικά ενισχυμένος ο Λογαριασμός προσαυξήσεων Απωλειών ΕΣΜΗΕ (ΛΠ – 1), «φλερτάροντας» με διψήφιο νούμερο – αφού κινήθηκε στα 9 και τα 9,32€/MWh. Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, με δεδομένο ότι  ο ΛΠ – 1 συναρτάται από την τιμή της αγοράς Επόμενης Ημέρας, η οποία το τελευταίο 15νθήμερο του μήνα σημείωσε νέο ανοδικό ράλι. Σε μικρότερα επίπεδα κινήθηκε όλο τον Νοέμβριο ο Λογαριασμό προσαυξήσεων Οικονομικής Ουδετερότητας (ΛΠ-3), χωρίς πάντως καμία από τις τέσσερις εβδομάδες να πέσει κάτω από τα 5€/MWh.

Σε κάθε περίπτωση, το υψηλό κόστος Εξισορρόπησης έρχεται να προσθέσει έναν ακόμη «πονοκέφαλο» σε προμηθευτές και βιομηχανικούς καταναλωτές, δίπλα στο ρεκόρ της ΤΕΑ. Έτσι, η αρνητική πανευρωπαϊκή πρωτιά της ελληνικής αγοράς Επόμενης Ημέρας τον Νοέμβριο συνδυάστηκε με τιμές των Λογαριασμών Προσαυξήσεων που συνεχίζουν να καθιστούν την ελληνική αγορά Εξισορρόπησης μία από τις ακριβότερες της Ευρώπης. 

Την ίδια στιγμή, για τις αρχές του επόμενου έτους μετατέθηκε η έναρξη διάκρισης της ενέργειας εξισορρόπησης και της ενέργειας λόγω ανακατανομής (redispatching) στην αγορά Εξισορρόπησης. Υπενθυμίζεται ότι ο διαχωρισμός αυτός βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή των προωθούμενων δοκιμών αλλαγών, για τη συγκράτηση του κόστους Εξισορρόπησης. 

Η μετάθεση έρχεται μετά την απόφαση που έλαβε τελικά η ΡΑΕ για παράταση έως τις 15 Δεκεμβρίου της διαβούλευσης σχετικά με την εισήγηση του ΑΔΜΗΕ για τη μεθοδολογία προσδιορισμού ενέργειας για σκοπούς εκτός εξισορρόπησης και την τροποποίηση του Κανονισμού της αγοράς Εξισορρόπησης. Όπως αναφέρει η ΡΑΕ, η παράταση δόθηκε έπειτα από σχετικά αιτήματα συμμετεχόντων στην αγορά. 

Όπως έχει γράψει το energypress, σε πρώτη φάση η διάκριση των ενεργειών θα γίνεται με τη μορφή dry run, δηλαδή χωρίς να παράγει οικονομικό αποτέλεσμα, ώστε ελεγχθεί η μεθοδολογία στην πράξη και να εξοικειωθούν με την αλλαγή οι πάροχοι υπηρεσιών εξισορρόπησης (δηλαδή οι ηλεκτροπαραγωγοί). 

Το dry-run αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα μήνα, ώστε στη συνέχεια να εκτιμηθούν τα αποτελέσματά του. Από την αξιολόγηση θα κριθεί αν μπορεί να ξεκινήσει η κανονική πλέον φάση εφαρμογής της μεθοδολογίας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο και για τη διακριτή εκκαθάριση των ποσοτήτων ενέργειας που ενεργοποιούνται για ανακατανομές, από τις ποσότητες ενέργειας που εξυπηρετούν ανάγκες εξισορρόπησης του συστήματος. 


Κώστας Δεληγιάννης

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου