Αναστατωμένοι και προβληματισμένοι δηλώνουν οι Θεσσαλοί παραγωγοί από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ που άρχισαν να λαμβάνουν για τις καλλιέργειές τους και κυρίως για το κόστος της άρδευσης, καθώς είναι αυξημένοι από 50% έως και 100% σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς. Και αυτό γιατί, όπως είναι γνωστό, από τον περασμένο Αύγουστο ισχύουν οι νέες αυξημένες τιμές στην
ενέργεια, τόσο στο κόστος της κιλοβατώρας, όσο και στη ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία σχετίζεται με την κατανάλωση.Να σημειωθεί ότι το αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ εκδίδεται κάθε μήνα για αυτούς που έχουν ιπποδύναμη (μοτέρ) πάνω από 50 ίππους (στην ΠΕ Λάρισας εκδίδονται 3.000 λογαριασμοί) και τρεις φορές τον χρόνο αποστέλλονται οι λογαριασμοί σε αυτούς που έχουν ιπποδύναμη κάτω από 50 ίππους (συνολικά στην ΠΕ Λάρισας 9.000 λογαριασμοί).
Στη δεύτερη περίπτωση, οι λογαριασμοί εκδίδονται κάθε Ιούνιο (εκκαθαριστικός), Αύγουστο (έναντι) και Οκτώβριο (εκκαθαριστικός) ή Ιούλιο (εκκαθαριστικός), Σεπτέμβριο (έναντι) και Νοέμβριο (εκκαθαριστικός).
Βέβαια, υπάρχουν και αυτοί που κάνουν χρήση της ευεργετικής διάταξης που πέρασε ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, με βάση την οποία ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, με βεβαίωση ΚΕΠΠΥΕΛ, δύναται να λαμβάνει τον πρώτο λογαριασμό τέλος Σεπτεμβρίου και τον εκκαθαριστικό τέλος του χρόνου, έχοντας τη δυνατότητα να εξοφλήσει, αφού λάβει πρώτα την ενιαία ενίσχυση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, καθώς δεν είναι ευρέως γνωστό.
Αυξάνονται τα αρδευτικά τέλη
Οι αρδευτές ζημιώνονται διπλά από τη νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, αφού εκτός από τους αυξημένους λογαριασμούς θα κληθούν να πληρώσουν και αυξημένα αρδευτικά τέλη στους ΤΟΕΒ.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τιτανίου Καρδίτσας, Βασίλης Γιαννάκος, «θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε αναπροσαρμογή των αρδευτικών τελών στη γενική συνέλευση τέλος του χρόνου, αυξάνοντας περίπου 30% τα τέλη, διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορέσουμε να τακτοποιήσουμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην Επιχείρηση». Σε ανάλογη κίνηση αναμένεται να προβούν και άλλοι Οργανισμοί στον θεσσαλικό κάμπο, με εξαίρεση ίσως τον ΤΟΕΒ Πηνειού, ο οποίος σκοπεύει να εξαντλήσει τα ταμειακά αποθέματα που διαθέτει.
Ο κ. Γιαννάκος συμπληρώνει πως «η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους θα οδηγήσει σε εγκατάλειψη δυναμικές καλλιέργειες, όπως βαμβάκι και ντομάτα, κυρίως σε περιοχές όπου δεν υπάρχει νερό, αφού η χρήση των γεωτρήσεων θα είναι ασύμφορη». Προσθέτει, δε, πως «προ ημερών, αγρότης από τη Λεύκη Καρδίτσας κλήθηκε να πληρώσει 9.000 ευρώ, όταν ο αντίστοιχος περσινός λογαριασμός ήταν 5.500!».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ, Χρήστος Σουλιώτης, καλεί την κυβέρνηση «να σκύψει με σοβαρότητα γύρω από το αυξημένο κόστος καλλιέργειας, σε διαφορετική περίπτωση η αγροτική οικονομία θα υποστεί ένα σημαντικό πλήγμα. Είναι δυνατόν να καλύψουμε τις συνεχείς αυξήσεις στο πετρέλαιο, στο ρεύμα, στα εφόδια-λιπάσματα; Γιατί να σπείρει κάποιος βαμβάκι, ντομάτα, καλαμπόκι; Σε περίπτωση, όμως, που εγκαταλειφθούν αυτές οι καλλιέργειες, η τοπική οικονομία θα στραγγαλιστεί», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σουλιώτης το επόμενο διάστημα θα συναντηθεί με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κ. Σκρέκα, και θα του παρουσιάσει με στοιχεία την οικονομική ασφυξία που βιώνουν οι παραγωγοί. Θα του προτείνει την επιδότηση-χρηματοδότηση του net metering μέσα από προγράμματα όπως τα Σχέδια Βελτίωσης, ενώ παράλληλα θα τονίσει την αναγκαιότητα να βρεθούν ελεύθερες γραμμές, αφού σήμερα τα δίκτυα έχουν καταληφθεί από ιδιώτες επενδυτές.
Σε δύσκολη θέση και οι κτηνοτρόφοι
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Γιάννη Γκουρομπίνο, «το ενεργειακό κόστος για τα ποιμνιοστάσια -τα οποία ουσιαστικά είναι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες- είναι μεγάλο. Χρειαζόμαστε σε 24ωρη βάση ρεύμα για παγολεκάνες, θερμοσίφωνα, σιλό, χαρμανιέρα κ.λπ.
Σε συνδυασμό με τις αυξημένες ζωοτροφές, όλοι καταλαβαίνουν την αδυναμία του κτηνοτρόφου να ανταποκριθεί στα νέα αυξημένα τιμολόγια. Φοβάμαι ότι θα αυξηθούν οι οφειλέτες στη ΔΕΗ και αντί να εξυγιανθεί η επιχείρηση θα γίνει πιο προβληματική».
Από την πλευρά του, ο αγρότης από το Ψυχικό του Δήμου Κιλελέρ, Γιάννης Ζαχαριάς, χαρακτηρίζει «εξωφρενικές τις επιβαρύνσεις στο ενεργειακό κόστος» και προβλέπει «χτύπημα στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων».
Προτείνει την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για πρόσβαση των παραγωγών σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με φωτοβολταϊκά πάρκα και συμπληρώνει:
«Όπως στο παρελθόν, συνεισφέραμε οικονομικά στο πρόγραμμα του αγροτικού εξηλεκτρισμού, όταν η ΔΕΗ ζήτησε να συμμετάσχουμε στο κόστος των υποσταθμών, έτσι θα μπορούσαμε να συνεισφέρουμε και στην περίπτωση των ΑΠΕ, αρκεί να υπάρξει οικονομικό κίνητρο», καταλήγει.
www.ypaithros.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου