Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Ενστάσεις των Κινέζων για τα διοικητικά του ΑΔΜΗΕ – Στην ανανέωση της θητείας Μανουσάκη επιμένει η κυβέρνηση

 

Την επιθυμία τους να αλλάξει η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ διεμήνυσαν προς την ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών οι εκπρόσωποι της State Grid, της Κινεζικής εταιρείας που κατέχει το 24% και είναι ο μειοψηφικός στρατηγικός εταίρος του δημοσίου στον Διαχειριστή του Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απαντώντας στην επίσημη γνωστοποίηση που τους διαβίβασε η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών

(όπως αποκάλυψε το energypress), σύμφωνα με την οποία το ελληνικό δημόσιο έχει αποφασίσει την ανανέωση της θητείας του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Μανούσου Μανουσάκη, οι Κινέζοι της State Grid ενημέρωσαν ότι η δική τους προτίμηση είναι να αλλάξει το management και να μην ανανεωθεί η θητεία της παρούσας διοίκησης.

Μετά την απάντηση των Κινέζων, η πολιτική ηγεσία του εποπτεύοντος Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαμηνύει, σε σχετική ερώτηση του energypress, ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει απολύτως τη διοίκηση του Διαχειριστή και εμμένει στην ανανέωση της θητείας του κ. Μανουσάκη που λήγει, ως γνωστόν, τον Ιούνιο. Θα προχωρήσει, δε, τις επόμενες ημέρες, σε σχετικές διαβουλεύσεις σε πολιτικό και εταιρικό επίπεδο ώστε να λυθεί η διχογνωμία ανάμεσα στα στελέχη της State Grid και τα αντίστοιχα του ΑΔΜΗΕ, αντιμετωπίζοντας συναινετικά και τα τεχνικά ζητήματα που εμφανίζονται ως λόγος για την «κόντρα» που ήρθε στην επιφάνεια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Κινέζοι στην επιστολή τους κάνουν λόγο για διαφωνίες όσον αφορά τεχνικά ζητήματα στο μεγαλύτερο εν εξελίξει έργο, δηλαδή στη διασύνδεση Αττικής – Κρήτης. Η διχογνωμία αυτή εμφανίζεται σχετίζεται με διαφορές ανάμεσα στην State Grid και την κοινοπραξία της Siemens που είναι ο ανάδοχος για τους υποσταθμούς, το πλέον κρίσιμο δηλαδή κομμάτι της διασύνδεσης, και εκείνο που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την τεχνολογία που θα υιοθετηθεί σε ένα έργο που θεωρείται πιλότος για τις εθνικές και διεθνείς διασυνδέσεις στο μέλλον. Όπως εύκολα μπορεί κανείς να υποθέσει, τόσο η κυβέρνηση όσο και η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ δεν θα ήθελαν να αφήσουν το πεδίο αυτό στην αποκλειστική ευθύνη της Κινεζικής πλευράς.

 

Θοδωρής Παναγούλης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου