Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Ασταμάτητη η αύξηση των τιμών ρεύματος - Με «κόφτη» ο μηχανισμός αντιστάθμισης της Κυβέρνησης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση η εκτίναξη των τιμών ενέργειας στην χονδρεμπορική αγορά, αφενός διότι ακυρώνει τον έως τώρα προγραμματισμό που είχε κάνει το οικονομικό επιτελείο για την αντιμετώπιση του

κόστους ενέργειας, αφετέρου διότι δημιουργεί αυξημένες ανάγκες προστασίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Χθες στο χρηματιστήριο ενέργειας οι τιμές χονδρικής ανήλθαν στα 328 ευρώ ανά μεγαβατώρα σημειώνονται ημερήσια αύξηση 47%! Οι τρομακτικές αυτές ανατιμήσεις θα περάσουν στους λογαριασμούς λιανικής μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής χρεώσεων προμήθειας, δηλαδή του μηχανισμού που αντικατοπτρίζει τις διακυμάνσεις του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην πράξη αυτές οι ανατιμήσεις οδηγούν σε αυξήσεις των λογαριασμών ρεύματος από 60% έως 80% , με την κατάσταση να γίνεται απελπιστική για τα ευάλωτα και μεσαία νοικοκυριά. Είναι ενδεικτικό πως μια τριμελής οικογένεια που διαμένει σε σπίτι 100 τετραγωνικών σε λαϊκή συνοικία πλήρωνε μηνιαίως λογαριασμό ρεύματος 80 ευρώ. Πλέον αυτός ο λογαριασμός έχει αυξηθεί στα 140 ευρώ.

Αλλά καθώς η άνοδος των τιμών δεν αναμένεται να σταματήσει σε αυτά τα επίπεδα και δεδομένου ότι το κόστος ενέργειας επηρεάζει όλες τις δραστηριότητες από τις μεταφορές μέχρι την παραγωγή τροφίμων, η κυβέρνηση αναζητεί τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης με σταθερούς μηχανισμούς και διαδικασίες και όχι αποσπασματικά, όπως κάνει μέχρι σήμερα μέσω των χορηγούμενων επιδοτήσεων λογαριασμών.

Η κυβέρνηση μέσα στο τελευταίο τετράμηνο έχει διαθέσει 1,1 δισ. ευρώ για να καλύψει το κόστος των ανατιμήσεων στην ενέργεια, αλλά αυτό το ποσό θα πρέπει να αυξηθεί δραματικά το 2022 για να υπάρξει διαχείριση της κατάστασης. Αυτομάτως αυτό σημαίνει πως ο στόχος του Προϋπολογισμού 2022 για πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,4% του ΑΕΠ (4,620 δισ. ευρώ) και για συνολικές δαπάνες 65,594 δισ. ευρώ θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέα πρόσθετη επιχορήγηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών. Αυτή θα αυξηθεί στα επίπεδα των 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα από τα 130 ευρώ που είναι σήμερα και θα αφορά και τις καταναλώσεις ρεύματος του μηνός Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει πως τα νοικοκυριά θα έχουν μία ελάφρυνση της τάξεως των 69 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος για την κατανάλωση των πρώτων 300 κιλοβατωρών μηνιαίως.

Στην τρέχουσα φάση τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος επεξεργάζονται σχέδια για ένα μηχανισμό αντιστάθμισης των ανατιμήσεων των καυσίμων, ο οποίος θα λειτουργεί με αλγορίθμους! Σκοπός του μηχανισμού είναι να απορροφά μέρος των αυξήσεων στην χονδρεμπορική ρεύματος και να παρέχει επιδότηση στους λογαριασμούς λιανικής όσων κριθούν δικαιούχοι. Θα ενεργοποιείται αυτόματα όταν οι τιμές ξεπεράσουν ένα καθορισμένο όριο και θα υπολογίζει αυτόματα το ποσό της επιδότησης.

Το ζήτημα είναι ποιος θα μείνει εκτός του μηχανισμού. Διότι εάν εφαρμοσθούν τα κριτήρια του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου θα μείνουν εκτός στήριξης 8 στα 10 νοικοκυριά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου