Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Τσίπρας: Η κυβέρνηση να βάλει άμεσα φραγμό στα υπερκέρδη ύψους 1,4 δις. ευρώ στην ενέργεια - Λανθασμένη η ενεργειακή της πολιτική

 

Φραγμό στα υπερκέρδη των ενεργειακών ομίλων ζήτησε να βάλει η κυβέρνηση ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στη Βουλή.

Ο ίδιος αντέκρουσε τις αιτιάσεις πως τα μέτρα που πρότεινε για την ενεργειακή κρίση κοστίζουν 15 δις , κοστολογώντας ο ίδιος τις

προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε 1,5 δις κόστος από τη μείωση του ΕΦΚ καυσίμων και 950 εκατ για μείωση του ΦΠΑ των τροφίμων. 

Όπως ανέφερε σχετικά με αφορμή την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τη φορολόγηση των πρόσθετων κερδών στην ενέργεια:

"Γιατί δεν βάζετε φραγμό στα υπερκέρδη; Δεν είναι δυνατόν να λέτε ότι κάνατε αίτημα στην ΡΑΕ για τα στοιχεία. Τα έχετε τα στοιχεία αυτά. Σύμφωνα με την άσκηση που έχουμε κάνει, από τον Ιούλιο 2021 εως Φεβρουάριο 2022 το μέσο κόστους ήταν 153 ευρώ / μεγαβατώρα και η τιμή πώλησης 202 ευρώ άρα σημαίνει ότι είχαν υπερκέρδος 49 ευρώ τη μεγαβατώρα. Υπερκέρδος γιατί πέρυσι το αντίστοιχο κέρδος των παραγωγών ήταν 2 εως 3 ευρώ".

Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Τσίπρας είπε ότι προκύπτει ένα ποσό 1,4 δις ευρώ υπερκέρδη και η κυβέρνηση δίνει 600 εκατ. για να επιδοτεί την αισχροκέρδεια.

"Το οκτάμηνο της κρίσης είχαν υπερκέρδη και εσείς μας μιλάτε για λεφτόδεντρα και που θα βρείτε λεφτά για την στήριξη της κοινωνίας και οικονομίας. Αυτά είναι τα υπερκέρδη που πρέπει να επιστραφούν στην κοινωνία που στενάζει", σχολίασε.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι "από αυτά τα υπερκέρδη στην ΔΕΗ των γκόλντεν μπόις το 1 δις ευρώ περίπου αντιστοιχεί στην ΔΕΗ και τα υπόλοιπα τα μοιράζονται οι 3 εταιρείες. Τι περιμένετε να κάνετε για να τα πάρετε πίσω; Να συνεδριάσει το Συμβούλιο κορυφής; Ποιον κοροϊδεύετε; Γιατί δεν παίρνετε πίσω αυτά τα υπερκέρδη; Περιμένετε να βγάλουν άλλα τόσα; Μην τυχόν και χάσουν τα κέρδη από την πτώση της τιμής της ΔΕΗ στο ταμπλό; ή μην χάσουν τα υπερκέρδη οι 3 ιδιοκτήτες εταιριών ενέργειας.; Για ποιανού τα συμφέροντα κυβερνάτε; Του πολίτη ή των funds; Αντί να φορολογήσετε τα υπερκέρδη τους επιδοτείτε αμέσως".

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέχισε λέγοντας ότι "αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντήσετε και να τα αφήσετε αυτά για τα λεφτόδεντρα.
Αυτή την απάντηση δεν χρειάζεται να ψάξουμε και πολύ. Εσείς αντί να φορολογήσετε τα υπερκέρδη τους επιδοτείτε αμέσως. Με 12 λεπτά το λίτρο επιδοτήσατε τα διϋλιστήρια".

Η ΡΑΕ θα μας πει πόσα είναι τα υπερκέρδη, όχι οι ισολογισμοί

Πρωταγωνιστής στο ράλι των τιμών είναι η ΔΕΗ, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας στη δευτερολογία του, η οποία λειτουργεί με ιδιωτικά κριτήρια όλους αυτούς τους μήνες. "Μας λέτε ότι αμφισβητείτε τα στοιχεία μας. Δεν θα μας πει πόσα είναι τα υπερκέρδη ο ισολογισμός, θα μας το πει η ΡΑΕ μετρώντας κιλοβατώρα την κιλοβατώρα", σχολίασε. 

Παράλληλα, έφερε ως παράδειγμα τη Γαλλία που έβαλε πλαφόν στην τιμή χονδρικής και φορολόγησε τα υπερκέρδη και κατάφερε να δημιουργήσει συνθήκες πολύ ευνοϊκότερες για τους πολίτες.

"Η φορολόγηση των υπερκερδών κατά 90% που είπατε αλλά δεν το φέρνετε ως πρόταση, το ακούω και είμαι θετικός. Το ερώτημα είναι πότε θα το φέρετε και αν θα έχει αναδρομική ισχύ".

Λανθασμένη η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης

Κατά τον κ. Τσίπρα, η βασική αιτία του προβλήματος είναι οι αυξήσεις που είδαν σε παγκόσμια κλίμακα οι τιμές του αερίου, αλλά ένα ποσοστό αντίστοιχο των αυξήσεων που προκύπτουν είναι τα υπερκέρδη και η αισχροκέρδεια. 

"Κάνατε στρατηγικά λάθη όταν δεσμεύσατε την ηλεκτροπαραγωγή της χώρας στο φυσικό αέριο και όταν η απολιγνιτοποίηση ήταν κούφια. Γνωρίζατε ότι εισάγουμε αυτό το καύσιμο. Ο λιγνίτης σήμερα είναι φθηνότερος και όταν μπαίνει στο σύστημα μειώνεται η ΟΤΣ γιατί αυξάνεται ο ανταγωνισμός. Αφήσατε ανενεργά  τα λιγνιτικά πεδία και δεν μπορούν να λειτουργήσουν πλήρως και μετά από τους επόμενους μήνες θα κλείσουν οι μονάδες. Δεν κάνατε 2,5 χρόνια ουσιαστικές επενδύσεις στις ΑΠΕ. Το χωροταξικό των ΑΠΕ θα το φέρετε επιτέλους; Όλη η πολιτική σας είναι συνδεδεμένη με το φυσικό αέριο".

Σχολιάζοντας την εισαγωγή του φυσικού αερίου στη χώρα μας, ο κ. Τσίπρας είπε με αφορμή τη διαπραγμάτευση της ΔΕΠΑ με τη Gazprom ότι είχαμε την τιμή στα 76 ευρώ και τη μέση τιμή εισαγωγής στα 58 ευρώ γιατί μέχρι το τέλος του χρόνου ήταν η αναλογία 60% TTF 40% Brent στο συμβόλαιο. Πάει η ΔΕΠΑ να διαπραγματευτεί και αντί να πάρει κάτι καλύτερο το πάει στο 80-20. Στο επόμενο διάστημα θα ακριβύνει ακόμα περισσότερο το κόστος εισαγωγής και με δική σας ευθύνη.

 Έχετε λάθος ενεργειακή στρατηγική και ανικανότητα των στελεχών που προβάλλετε. Το κόστος για τον παραγωγό αερίου κατά τους τελευταίους οκτώ μήνες ήταν στα 153 ευρώ και θα αυξηθεί επόεμενους μήνες στα 220 ευρώ. Άρα μη μου λέτε ότι το πρόβλημα είναι εισαγόμενο. Μεγάλο μέρος είναι η αισχροκέρδεια που παρατηρούσατε σαν τροχονόμος. Τώρα θα φορολογήσετε τα υπερκέρδη μόνο αφότου ήρθε η Κομισιόν και σας το είπε.

 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου