Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Λογαριασμοί Ρεύματος: Οι 900 kwh κοστίζουν 387 ευρώ και η κυβέρνηση δίνει 150 ευρώ

Λογαριασμοί Ρεύματος: Οι 900 kwh κοστίζουν 387 ευρώ και η κυβέρνηση δίνει 150 ευρώ 

Η πτώση της θερμοκρασίας στην Αττική όπως και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας έχει εκτοξεύσει κατά μέσο όρο κοντά στις 1600 kwh την κατανάλωση ενέργειας ανά νοικοκυριό στο τετράμηνο.

«Ψίχουλα» μοιράζει η κυβέρνηση ως βοήθημα στα

νοικοκυριά για την αποπληρωμή των λογαριασμών ρεύματος και το μήνα Μάρτιο, όταν μάλιστα το κόστος της Mwh εκτοξεύθηκε σε επίπεδα ρεκόρ των 426,90 ευρώ την Τρίτη 8 Μαρτίου.
Η χονδρεμπορική τιμή του μήνα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί άνω των 300 ευρώ με το τελικό κόστος για τους προμηθευτές ενέργειας να διαμορφώνεται στα 400 ευρώ ανά Mwh.

Η χονδρεμπορική τιμή του Μαρτίου θα είναι αυξημένη από 70 έως 90 ευρώ σε σχέση με του Φεβρουαρίου που ήταν 230,70 ευρώ.
Ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει κατανοήσει πλήρως το δυσβάστακτο οικονομικό βάρος που καλούνται να σηκώσουν τα νοικοκυρά για την αποπληρωμή των λογαριασμών ρεύματος του πρώτου τριμήνου του έτους.
Το σχετικό ΦΕΚ της Κυβέρνησης που καθορίζει το ύψος της ηλεκτρικής επιδότησης του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου προσδιορίζει αντίστοιχα τα 39 και 40 ευρώ αντίστοιχα για καταναλώσεις έως 300 kwh.

Ο μήνας κοστίζει 129 ευρώ και κυβέρνηση δίνει 40 ευρώ

Οι κυβερνητικοί υπολογισμοί για το οικονομικό βοήθημα είναι πολύ κατώτεροι των πραγματικών αναγκών των νοικοκυριών.
Η κατανάλωση 300 Kwh κοστίζει 129 ευρώ όταν το κρατικό βοήθημα φτάνει τα 40 ευρώ δηλαδή υπολείπεται κατά 89 ευρώ για την αποπληρωμή του λογαριασμού ρεύματος.
Όμως οι τετράμηνοι λογαριασμοί του ρεύματος του Μαρτίου και του Απριλίου θα προκαλέσουν απανωτά σοκ στα νοικοκυριά διότι θα εμφανιστεί η ρήτρα αναπροσαρμογής που απογειώνει το κόστος της ενέργειας σε πρωτοφανή επίπεδα.
Οι προμηθευτές θα υπολογίζουν το κόστος Kwh προς 0,43 ευρώ για το σύνολο της κατανάλωσης όταν συμπληρωθεί το τετράμηνο με αποτέλεσμα τα μικρά μηνιαία βοηθήματα που φθάνουν μόλις τα 150 ευρώ για καταναλώσεις ρεύματος 900 kwh όταν το πραγματικό κόστος τους θα είναι 387 ευρώ.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες ανεβάζουν τις καταναλώσεις ρεύματος

Την περίοδο Ιανουαρίου- Μαρτίου για περισσότερες από 15 ημέρες οι θερμοκρασίες στην Αττική είχαν υποχωρήσει στο μηδέν με την πλειονότητα των νοικοκυριών να χρησιμοποίει την ηλεκτρική ενέργεια για θέρμανση συμβάλλοντας στην αύξηση της κατανάλωσης.
Η πτώση της θερμοκρασίας στην Αττική όπως στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας έχει εκτοξεύσει κατά μέσο όρο κοντά στις 1600 kwh την κατανάλωση ενέργειας ανά νοικοκυριό στο τετράμηνο.
Η συνολική τους αξία που θα εμφανιστεί στο λογαριασμό ρεύματος θα φθάνει τα 688 ευρώ όταν η κυβέρνηση θα έχει δώσει μόλις τα 150 ευρώ.
Ο εκτροχιασμός των νοικοκυριών θα συντελεστεί όταν οι καταναλώσεις την περίοδο του χειμώνα έχουν φθάσει τις 2000 kwh ( 860 ευρώ) ενώ παραμένει σταθερή η κρατική  χρηματοδότηση.
Η κυβέρνηση υπολογίζει μόνο την χονδρεμπορική τιμή ενώ ξεχνά τα υπόλοιπα ενεργειακά κόστη που συμβάλλουν στην ενίσχυση της τελικής τιμολόγησης του ρεύματος.
Μόνο οι απώλειες ισχύος ανά μήνα διαμορφώνονται κατά μέσο όρο τα 35 ευρώ ανά Mwh.
Πρόκειται για χαμένη ενέργεια που δεν απασχολούσε κανέναν μέχρι πρότινος διότι πέρυσι η αξία δεν ξεπερνούσε τα 6 ευρώ ανά Mwh.

Πως φθάσαμε στα 0,43 ευρώ ανά kwh

H εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία έφεραν την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου εκτινάσσοντας την αξία της Mwh άνω των 400 ευρώ και αφορά την χονδρεμπορική τιμή.
Η μέση τιμή του Μαρτίου θα διαμορφωθεί υψηλότερα των 300 ευρώ με το τελικό κόστος για τους προμηθευτές να ανέρχεται σε 400 ευρώ ή 0,40 ευρώ ανά kwh.
Από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο το κόστος ανά kwh κυμαίνονταν από 0,28 έως 0,31 ευρώ ανά Kwh.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου