Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Φυσικό αέριο: Με έξτρα LNG και (επι)στροφή σε λιγνίτη απαντά η Ελλάδα στις ρωσικές απειλές. Η ΔΕΗ πρέπει να φροντίσει να έχει επάρκεια σε λιγνίτες για να μπορεί να στηρίξει την αγορά ενέργειας

Ρεβυθούσα

Στην εξασφάλιση των προϋποθέσεων για να μπορεί το ενεργειακό σύστημα της χώρας να στηριχθεί στο LNG και στους λιγνίτες στρέφεται το υπουργείο Ενέργειας, καθώς ο κίνδυνος να κλείσει η στρόφιγγα του ρωσικού φυσικού αερίου πλέον γίνεται άμεσος.

Η χθεσινή Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων, την οποία

συγκάλεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκαςγια πρώτη φορά αντιμετώπισε το ενδεχόμενο διακοπής της τροφοδοσίας της ελληνικής αγοράς με ρωσικό αέριο ως κοντινό γεγονός και για πρώτη φορά επιχείρησε να εκπονήσει μόνιμο σχεδιασμό και όχι απλά για έναν μήνα.

Πηγή: Ευρωκίνηση

Κρίση μακράς διαρκείας

Είναι ορατό πια ότι μπαίνουμε σε μια κρίση μακράς διάρκειας και αναζητούνται λύσεις για τον επόμενο χρόνο και όχι για τον επόμενο μήνα.

Την ανησυχία ενεργοποίησε το αίτημα Πούτιν για υποχρεωτικές πληρωμές σε ρούβλια, το οποίο ακόμη και αν τελικά δεν φέρει την οριστική παύση των ρωσικών εισαγωγών, πλέον την έχει βάλει στο τραπέζι. Οι κυβερνήσεις όλων των κρατών της Ευρώπης προσανατολίζονται σε σχέδια έκτακτης ανάγκης άμεσης ισχύος και όχι σταδιακής απεξάρτησης.

Η εξάρτηση της Ελλάδας

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου (68,65%) χρησιμοποιείται από μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικότερα από τις μονάδες που καλύπτουν το 48% της παραγωγής ενέργειας. Το 40% της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου προέρχεται από τις εισαγωγές από τη Ρωσία.

Χθες για πρώτη φορά το η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων πρότεινε μέτρα μακροπρόθεσμης αντικατάστασης του φυσικού αερίου με LNG και λιγνίτες, ζητώντας από ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΗ να προετοιμάσουν ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Τα πάνω - κάτω στον ενεργειακό σχεδιασμό 

Οι έκτακτες συνθήκες που διαμορφώνονται φέρνουν τα πάνω κάτω στον ενεργειακό σχεδιασμό καθώς ξαφνικά πρέπει η ΔΕΗ να φροντίσει να έχει επάρκεια σε λιγνίτες για να μπορεί να στηρίξει την αγορά ενέργειας με λιγνιτική παραγωγή.

Από τη ΔΕΗ ζητήθηκε να καταθέσει στο ΥΠΕΝ το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων.

Μέχρι τώρα η ΔΕΗ είχε καταθέσει πλάνο εξόρυξης μέχρι τον Μάιο, αλλά με δεδομένο ότι μπαίνουμε σε μια κρίση μακράς διάρκειας απαιτείται μακροπρόθεσμος προγραμματισμός και της λιγνιτικής παραγωγής.

Νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα

Γρήγορα εξάλλου πρέπει να προχωρήσουν και τα σχέδια για νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα. Η Επιτροπή αποφάσισε ως την Παρασκευή ο ΔΕΣΦΑ να υποβάλει μελέτη αξιολόγησης κόστους - οφέλους στο ΥΠΕΝ για την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.

Επίσης ο ΔΕΣΦΑ πρέπει άμεσα, ως την Τρίτη, να προωθήσει το σχέδιο χρησιμοποίησης αποθηκών στην Ιταλία και να ενημερώσει το ΥΠΕΝ για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με την ιταλική SΝΑΜ, για τις δυνατότητες διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία.

Από τον ΔΕΣΦΑ ζητήθηκε επίσης να επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις του αναφορικά με τα επιπλέον φορτία LNG που θα χρειαστούν, σε περίπτωση ολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο ενός έτους.

Τα σενάρια θα καλύψουν τρεις χρονικές περιόδους:

  • Το χρονικό διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου 2022.
  • Το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 2022 – Μαρτίου 2023.
  • Το χρονικό διάστημα Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023.

Όλοι ψάχνουν φορτία LNG 

Ταυτόχρονα, καθώς στη σημερινή συγκυρία θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να εντοπιστούν και να αγοραστούν φορτία LNG, η ΔΕΠΑ Εμπορίας πρέπει να παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

 

www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου