Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Τι "βλέπει" η Fitch για τη ΔΕΗ: Μειωμένα ληξιπρόθεσμα, ρεαλιστικό επενδυτικό σχέδιο στις ΑΠΕ και περιορισμένα μερίδια σε παραγωγή και προμήθεια ως το 2026


Σταθερές προοπτικές για τη ΔΕΗ διαβλέπει η Fitch, σύμφωνα με δελτίο της από τις 8 Μαρτίου, όπου διατηρεί την αξιολόγηση στο "ΒΒ-" και διατυπώνει τις προβλέψεις της για την πορεία των οικονομικών της επιχείρησης με ορίζοντα το 2026.

Στα πλαίσια αυτά, τονίζεται από τον οίκο αξιολόγησης ότι η ΔΕΗ

λειτουργεί σε ένα λιγότερο ώριμο και ευμετάβλητο περιβάλλον στην ελληνική αγορά, ενώ θα αντιμετωπίσει υψηλή μόχλευση και αρνητικές χρηματικές ροές στην προσπάθειά της να κάνει πράξη την απολιγνιτοποίηση.

Η ηλεκτροπαραγωγή δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει πέρυσι τις απώλειες στην προμήθεια

Παράλληλα, η Fitch παρατηρεί ότι το 2021 τα λειτουργικά κέρδη της ΔΕΗ ήταν χαμηλότερα του αναμενόμενου στην προμήθεια λόγω του δύσκολου περιβάλλοντος στην αγορά όπου η χονδρική τιμή ενισχύθηκε στα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Την ίδια στιγμή, η σταθεροποίηση των τιμών εξισορρόπησης και η αυξημένη τιμή χονδρικής ανέβασαν την κερδοφορία των συμβατικών μονάδων σε επίπεδα ανώτερα των προσδοκιών. Εντούτοις, αυτό δεν ήταν αρκετό για να αντισταθμίσει την εικόνα στην προμήθεια, πράγμα που μεταφράζεται σε εκτιμήσεις για χαμηλότερες χρηματικές ροές στην περίοδο από το 2021 ως το 2026.

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα παρατήρηση της Fitch είναι ότι η αντιστοιχία μεταξύ τιμολογίων και χονδρικής τιμής που υπάρχει πλέον στην ελληνική αγορά σε συνδυασμό με τις νέες αγορές του target model βοηθούν όσον αφορά τη μεταβλητότητα στα περιθώρια κέρδους, πράγμα που είναι θετικό για την πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επενδυτικό σχέδιο της επιχείρησης προβλέπει 1,6 δις. ευρώ ετησίως ως το 2026 από 0,7 δις. προηγουμένως, με τα μισά χρήματα να αφορούν επενδύσεις 6,1 γιγαβάτ στις ΑΠΕ. Τα ρίσκα που συνδέονται με αυτό το εγχείρημα κρίνονται διαχειρίσιμα δεδομένης της ορατότητας που υπάρχει, καθώς η ΔΕΗ διαθέτει έτοιμες εκτάσεις και συνδέσεις σε λιγνιτωρυχεία που έκλεισαν.

Τα μειωμένα ληξιπρόθεσμα θα εκτοξεύσουν τα λειτουργικά κέρδη της προμήθειας

Θετική είναι και η προοπτική όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς η Fitch θεωρεί ότι θα μειωθούν από 2,3 δις. στα τέλη του 2021 σε 1,9 δις. το 2026. Με τη βοήθεια των χαμηλότερων ληξιπρόθεσμων, τα λειτουργικά κέρδη στην προμήθεια αναμένεται να φτάσουν τα 450 εκατ. ευρώ το 2026 από 64 εκατ. το 2021 παρόλο που το μερίδιο της επιχείρησης προβλέπεται να υποχωρήσει στο 50% από 62%.

Οι αλλαγές που συντελούνται στην ηλεκτροπαραγωγή, με απόσυρση λιγνιτικών μονάδων και έμφαση στις ΑΠΕ, σημαίνουν ότι τα λειτουργικά κέρδη της ΔΕΗ από τις συμβατικές μονάδες θα μειωθούν στα 200 εκατ. το 2026 από 360 εκατ. το 2021, ενώ τα αντίστοιχα των ΑΠΕ θα αυξηθούν σε 380 εκατ. από 19 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά λειτουργικά κέρδη προβλέπεται να αυξηθούν ελαφρώς σε 470 εκατ. ευρώ το 2026.

Τέλος, το μερίδιό της στην ηλεκτροπαραγωγή αναμένεται να υποχωρήσει σε 36% το 2026 από 48% πέρυσι.

 

Χάρης Αποσπόρης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου