Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Κυβερνητικές πηγές: Στην ελληνική αγορά δεν φαίνεται να υπάρχουν windfall profits – Η απόδειξη μέσω… αποτελεσμάτων της ΔΕΗ


Τόσο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και εντός της Ελλάδος, το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, έχει ενταθεί η συζήτηση γύρω από το κατά πόσο υπάρχουν στην αγορά παραγωγοί ενέργειας οι οποίοι απολαμβάνουν τα αποκαλούμενα «ουρανοκατέβατα» κέρδη ή αλλιώς τα λεγόμενα windfall profits. Μάλιστα για κάποιες αγορές της Δ. Ευρώπης, οι παραγωγοί αυτοί έχουν προσδιοριστεί και δεν είναι άλλοι από τις πυρηνικές μονάδες

αλλά και τις ΑΠΕ που συμμετέχουν κανονικά στις αγορές ενέργειας χωρίς κάποιο σχήμα επιδοτούμενης τιμής. Αυτές οι κατηγορίες παραγωγών θεωρείται ότι απολαμβάνουν υπερβολικά υψηλά κέρδη, καθώς αποζημιώνονται στην αγορά με τις τιμές που διαμορφώνονται από τις μονάδες φυσικού αερίου, που λόγω καυσίμου βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι εάν και στην Ελλάδα υπάρχουν παραγωγοί που να εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία. Η απάντηση που δίνεται στο ερώτημα από κυβερνητικές πηγές στις οποίες απευθύνθηκε το energypress είναι μάλλον αρνητική. Και αυτό διότι όπως επισημαίνουν αφενός μεν δεν υπάρχουν στη χώρα μας πυρηνικές μονάδες, αφετέρου δε οι ΑΠΕ επιστρέφουν το όποιο πλεόνασμα προκύπτει στον ΕΛΑΠΕ προς το ΤΕΜ (Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης) συνεισφέροντας στα μέτρα για την ανακούφιση των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση. 

Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι εάν προκύπτουν windfall profits για τους λιγνίτες αλλά και για τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ. Και εδώ η απάντηση που δίνεται είναι αρνητική, καθώς όπως επισημαίνεται από τις ίδιες πηγές, η ΔΕΗ , η οποί διαθέτει τους λιγνίτες αλλά και τα υδροηλεκτρικά, επιστρέφει μέσω των εκπτώσεων που κάνει στα τιμολόγια της προμήθειας στους καταναλωτές τα όποια οφέλη προκύπτουν. Προς επίρρωσιν μάλιστα του επιχειρήματος ότι η ΔΕΗ δεν καρπώνεται ουρανοκατέβατα κέρδη από λιγνίτες και νερά, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν στην επικείμενη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας. Σε αυτά η ΔΕΗ αναμένεται να παρουσιάσει ισοσκελισμένο bottom line, χωρίς κέρδη, ακριβώς λόγω της πολιτικής που εφαρμόζει για επιστροφή προς τους καταναλωτές όσο των δυνατόν υψηλότερων εκπτώσεων στα τιμολόγια προμήθειας. 

Σε ό,τι αφορά τέλος το ενδεχόμενο να υπάρχουν επιπλέον κέρδη για τους παραγωγούς των μονάδων του φυσικού αερίου, η απάντηση που δίνεται είναι επίσης ότι με βάση την εικόνα του τελευταίου διμήνου – τριμήνου και τις τιμές που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά του φυσικού αερίου, οι προσφορές των παραγωγών στο χρηματιστήριο ενέργειας είναι δικαιολογημένες και δεν συνηγορούν στην ύπαρξη επιπλέον «ουρανοκατέβατων» κερδών. 


Χρήστος Στεφάνου

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου