Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

Απίστευτη αναφορά του υπουργού Ενέργειας για το μεταβλητό κόστος των μονάδων παραγωγής ενέργειας – Αν ισχύει ίσως έχουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας


Σήμερα στην Βουλή έγιναν κάποιες σημαντικές αναφορές στο θέμα των χονδρικών τιμών ενέργειας και πως οι μονάδες παραγωγής έχουν μεγάλη απόκλιση μέσα στο 24ωρο στις τιμές χονδρικής και αν αυτό συνιστά κερδοσκοπία και αισχροκέρδεια.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φάμελλος ανέφερε:

Και αν θέλετε μία απόδειξη της αισχροκέρδειας, μας την έδωσε πάλι χθες το βράδυ αργά ο κ. Σκρέκας. Γράφει, λοιπόν, σε δελτίο τύπου του Υπουργείου ότι το

μεταβλητό κόστος των σύγχρονων μονάδων φυσικού αερίου είναι 193 ευρώ η μεγαβατώρα και την ίδια ημέρα η ΔΕΗ και οι υπόλοιπες εταιρείες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή -είναι βέβαια σήμερα το πιο ακριβό, σύμφωνοι- έχουν χονδρεμπορική τιμή 429 ευρώ. Κύριε Σκρέκα, όταν το μεταβλητό κόστος είναι 200 ευρώ γιατί έχουν 429 χονδρεμπορική; Γιατί επιτρέπετε την αισχροκέρδεια. Αυτό είναι το όριο της αισχροκέρδειας σήμερα στην Ελλάδα: 200 ευρώ το μεταβλητό κόστος των μονάδων αερίου, 429 η χονδρεμπορική. Γι’  αυτό λέμε ότι δεν κάνετε τίποτα για το κόστος. Αυτό το κόστος πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες εδώ και οκτώ μήνες -το γράφετε στα δελτία τύπου, δεν το λέω εγώ- και πρέπει να το αντιμετωπίσετε. Δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το λέει η ελληνική βιομηχανία, το λέει η οικονομία.

Καταθέτω, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, τρία έγγραφα για να λήξει λίγο αυτή η ιστορία και τα ψέματα που είπε εδώ ο κ. Μητσοτάκης για να παραπλανήσει τους Έλληνες:
Το πρώτο έγγραφο που καταθέτω είναι του κ. Σκρέκα -έχει τη σφραγίδα «Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας» πάνω- που λέει ότι τον Σεπτέμβριο το αέριο ήταν 150 ευρώ και 110 με 115 ο λιγνίτης. Είναι το σύνολο του κόστους πρώτης ύλης και φόρου άνθρακα.
Δεύτερο έγγραφο το οποίο καταθέτω είναι έγγραφο του διευθυντή της ΔΕΗ, του κ. Σταματάκη, ο οποίος έχει στοιχεία του Ιανουαρίου, που λέει ότι το κόστος λιγνίτη τον Ιανουάριο πλέον ήταν 145 ευρώ η ηλεκτρική μεγαβατώρα και το κόστος αερίου 170 έως 300 ευρώ ανάλογα με τη διακύμανση του αερίου.
Και, τρίτον, καταθέτω το έγγραφο του κ. Κάπρου καθηγητή του Μετσόβιου και πρώην προέδρου της ΡΑΕ, ο οποίος λέει ότι τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο ήταν στα 134 το αέριο και στα 115 ο λιγνίτης. Για να τελειώνει λίγο αυτή η ιστορία.

Απαντώντας ο υπουργός Ενέργειας κ. Σκρέκας ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

Ακόμα και σήμερα, που η τιμή του φυσικού αερίου έχει εκτιναχθεί σε υψηλά επίπεδα, τις προηγούμενες μέρες το μεταβλητό κόστος για τρεις από τις έξι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ έφτανε μέχρι τα 215 ευρώ ανά ηλεκτρική μεγαβατώρα, όταν τα καινούργια εργοστάσια φυσικού αερίου της ΔΕΗ και οι υπόλοιπες αποδοτικές μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτών έχουν μεταβλητό κόστος το οποίο προσεγγίζει τα 193 ευρώ. Δηλαδή ακόμα και με αυτές τις εκρηκτικές τιμές φυσικού αερίου βλέπετε ότι πολλές ημέρες και πολλές ώρες της ημέρας το να παράγει κάποιος ενέργεια από φυσικό αέριο φυσικά είναι πιο καθαρό, γιατί εκλύονται λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, και πολλές φορές είναι και πιο φτηνό.

Τα όσα αναφέρονται παραπάνω προκύπτουν από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής.

Στην ουσία λοιπόν έχουμε την επίσημη παραδοχή του υπουργού ενέργειας, ότι οι μονάδες αερίου της ΔΕΗ και των ιδιωτών έχουν το τελευταίο διάστημα μεταβλητό κόστος 193 ευρώ, μόνο που στο καθημερινό χρηματιστήριο ενέργειας οι ίδιες μονάδες εμφανίζονται να δίνουν κάποιες ώρες αιχμής τιμές ακόμα και πάνω από 450 ευρώ ανεβάζοντας την οριακή τιμή συστήματος στα επίπεδα που όλοι ακούμε. Μιλάμε δηλαδή για μια πολύ μεγάλη διαφορά , η οποία αν όντως ισχύει, είναι κερδοσκοπία και αισχροκέρδεια την ώρα που οι καταναλωτές καλούνται πληρώσουν από την τσέπη τους αυτές τις παράλογες αυξήσεις.

Οπότε εύλογα προκύπτουν τα ερωτήματα: Αν ισχύουν τα νούμερα που έδωσε ο κ. Σκρέκας, γιατί τριπλασιάζεται μέσα στην ημέρα το μεταβλητό κόστος των μονάδων και ανεβαίνουν τόσο ψηλά οι τιμές; Γιατί συμβαίνει αυτό; Από που προκύπτει το κόστος των 215 ευρώ για τις λιγνιτικές μονάδες αφού το κόστος του co2 έχει πέσει σε χαμηλά επίπεδα; Εκτός και αν σήμερα στην Βουλή ο υπουργός έδωσε λάθος νούμερα, οπότε και πάλι τα ερωτήματα είναι πολλά και σημαντικά.

 

kafeneio-megalopolis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου